Duikcentra van de Dive Task Force Curaçao kwamen gisteren bijeen om de handen ineen te slaan in de strijd tegen de SCTLD (Stony Coral Tissue Loss Disease). Er is een pasta ontwikkeld waarmee de geïnfecteerde koralen kunnen worden ingesmeerd, om ze zo van een gewisse dood te redden.

Gisteravond presenteerde Mark Vermeij, marien onderzoeker bij Carmabi, het middel dat kan worden ingezet. De eerste lading is gefinancierd door de overheid van Curaçao. “Op Curaçao zijn 20 soorten aangetast door SCTLD, waarvan de meeste breinkoralen zijn. Met de nieuwe pasta, een soort antibiotica, kunnen we dit virus hopelijk indammen,” aldus Mark. De aanwezigen kregen een duidelijke uitleg welke koralen ze kunnen behandelen, wat zin heeft, hoe ze het moeten maken en hoe ze het dienen te monitoren.

Quarantaine is onzin

Op Bonaire zijn gebieden verboden om te duiken in verband met SCTLD. Dat vindt Mark maar onzin: “Het wordt voornamelijk verspreidt door vissen, met name vlindervissen. Dus ook al blijven duikers weg; het zal zich toch verspreiden. Ook duikmaterialen reinigen heeft echt geen invloed erop.”

Geïnfecteerd koraal. 

Eerste smeerders

De eerste duikcenters gaan vandaag al aan de slag met de pasta, zoals Hans Pleij van Curious2Dive. Het DUIKEN Team dat op dit moment op Curaçao is, zal met hem meegaan om te kijken hoe het werkt. Volgende maand is er een nieuwe meeting om te kijken wat de resultaten zijn. Wij wensen alle duikcentra veel succes met smeren en hopelijk kunnen zij vele koralen redden!

Anderen lezen ook:  Boys and their toys