Starten met onderwaterfotografie? Hartstikke leuk natuurlijk, maar dit doe je niet ‘eventjes’.  Het is toch weer een extra taakbelasting onder water. Als je tijdens het duiken wilt fotograferen, is er wel het een en ander waar je op moet letten.

Niet alle duikers die onder water fotograferen, houden zich aan het devies ‘Take pictures, leave only bubbles.’ Koralen groeien langzaam, maar breken snel af.

Steeds weer zien we duikers die met een lompe vinslag het zeeleven verstoren en andere duikers in een grote stofwolk hullen, of soms zelfs koralen afbreken. Als je onder water gaat fotograferen, moet je goed kunnen trimmen!

Onderwaterfotografie: begin in het zwembad

Sowieso moet je de eerste duiken met camera in het zwembad maken. Zo leer je de cameraset kennen en kun je ermee spelen.

De meeste beginners hebben meteen door dat het helemaal niet zo makkelijk is om op de juiste plaats te blijven hangen terwijl ze door de zoeker of op het display turen.

Leg gewoon eens een loodgordel met lood op de bodem en probeer verschillende fototechnieken uit. Oefen eerst om de loodgordel vanuit verschillende hoeken op de foto te zetten. Daarna kun je gaan oefenen met close-ups.

Dan weet je meteen tot welke afstand de camera focust. Ook wanneer je externe flitsers of videolampen gaat gebruiken, kan oefenen geen kwaad.

Voor beginners geldt: houd altijd voldoende afstand van het rif zodat je bij een trimfoutje niet meteen tegen het rif aan komt.

Stroming

Gebruik de frogkick zodat je geen sediment doet opdwarrelen. Soms zet je zonder erbij na te denken je hand ergens neer waar je dat beter niet had kunnen doen.

Anderen lezen ook:  Fata Aquana is Camaro Premium Dealer

Maar mag je je überhaupt ergens aan vasthouden? Als je in sterke stroming fotografeert, is dat nauwelijks te voorkomen. Dus mocht het nodig zijn: steun met één vinger op een steen of op een plek zonder leven.

Voor je gewapend met camera het water ingaat, controleer je, zoals je altijd doet, of alle delen van de uitrusting goed bevestigd zijn.

Een bungelende octopus of een console die over de bodem sleept, kan een grote stofwolk veroorzaken en het zeeleven beschadigen.

onderwaterfotografie

PERFECT UITGETRIMD – Onderwaterfotografen moeten hun drijfvermogen perfect onder controle hebben. Ze mogen de bodem en het rif niet aanraken.

onderwaterfotografie

AFSTAND HOUDEN – Als je voldoende afstand van het rif houdt, stoot je er niet tegenaan.

onderwaterfotografie

INSTELLEN IN OPEN WATER – Stel je camera in terwijl je in open water hangt. Dat scheelt stress.

onderwaterfotografie

LET OP JE HOUDING – Houd je benen licht gebogen zodat ze de bodem niet raken.

onderwaterfotografie

STEUNTJE – Als het echt niet anders kan, zet dan één vinger neer op een dood stuk koraal of een steen.

onderwaterfotografie

LEER DE FROGKICK – Elke onderwater­fotograaf moet de frogkick beheersen.

Handen los, vinnen omhoog!

Je fotoduik moet geen crashtour worden. Zorg dat je je uitrusting kent en alle technieken beheerst.

onderwaterfotografie

De belangrijkste regel: niets aanraken! Zeesterren, slakjes en ander langzaam bewegend leven mag je niet verplaatsen.

onderwaterfotografie

Eén foute vinslag en de bodem wordt omgewoeld.

onderwaterfotografie

Camera en uitrusting altijd goed fixeren zodat niks achter het rif blijft hangen.

onderwaterfotografie

Nooit op de bodem of koraal gaan liggen.

onderwaterfotografie

Wij raden dit niet aan, maar op sommige plekken hanteren ze het wel om foto’s te maken (Bahama’s bijvoorbeeld): op je knieën zitten in het zand – let op het leven en verstoor niets!

Anderen lezen ook:  Zeedieren kunnen toch niet oneindig blijven groeien

onderwaterfotografie

Pak nooit het koraal vast om een foto te kunnen maken.

Foto’s: W. Polzer

Ook interessant voor jou:

Start van het duikseizoen, een opfriscursus

Geboeid door de boei, oplaten SMB