Misschien begint het alweer een beetje te kriebelen om te gaan duiken in eigen land… Maar kan je zomaar het water inspringen? Niet doen! Check vooral eerst even deze tips.

Wanneer je spontaan een korte duiktrip plant, moet je op tijd denken aan het servicen en controleren van je uitrusting. Een onderhoudsbeurt voor een ademautomaat kan minstens een week of langer duren, zeker aan het begin van het duikseizoen als iedereen weer het water in wil.

Vinnen controleren. Duikers die geen metalen springstraps of bungeestraps gebruiken, moeten de hielbanden en sluitingen goed controleren.

Servicebeurt ademautomaat

Ademautomaten moeten volgens de instructies van de fabrikant na 100 duiken of een jaar een servicebeurt ondergaan. De kosten kunnen – afhankelijk van het model – sterk uiteenlopen. Ook de BCD moet zorgvuldig onder de loep worden genomen: sluitingen, naden en luchtkamer(s) moeten gecontroleerd worden, maar ook de inflator en de ventielen.

Siliconen in orde? Zit het masker goed en zijn de banden nog heel?

Droogpak, vergeet je rits niet

Controleer daarnaast de ritsen en naden van je natpak. Als je denkt dat je bent aangekomen, is het verstandig om thuis te kijken of je pak nog goed zit – zodat je niet aan de waterkant ontdekt dat het niet meer past! Duik je met een droogpak, controleer dan zeker of de inflatorslang, seals, naden en schoenen in orde zijn. Vergeet ook de rits niet! Een gespecialiseerde duiktechnicus kan het pak voor je op druk testen.

BCD testen. Controleer goed de inflator, ventielen en luchtkamer. Lekkage? Breng hem direct weg voor onderhoud.

 

Ademautomaat servicen. Controleer wanneer jouw ademautomaat weer een servicebeurt moet ondergaan.

En hoe is het gesteld met je masker en snorkel? Sluiten de siliconen van het masker nog goed af en zijn de bandjes in orde? Ook de vinnen moeten gecontroleerd worden.

Anderen lezen ook:  DUIKEN MEI 2018

Visueel inspecteren duikfles

Heb je zelf een duikfles, laat deze dan regelmatig visueel inspecteren en bied hem op tijd aan voor de hydrostatische keuring. Dat kan een paar weken duren. Ook de kraan van de fles moet onderhouden worden. Is je duikmedische keuring nog geldig?

Pak passen. Controleer de ritsen en het materiaal. Past je pak nog wel?

 

Handsignalen. Neem altijd de handsignalen en noodscenario’s met je buddy door.

En heb je een duikverzekering met voldoende dekking? Controleer dit laatste bij je verzekeraar. Vergeet niet vóór de duik de nummers in je telefoon te zetten die je in geval van nood nodig hebt, en zorg dat je over de juiste vergunningen beschikt.

Belangrijke oefeningen onder water

Skills vergeten? Oefen dan eerst in het zwembad of op het huisrif samen met je buddy.

duikseizoen

Bij een checkdive moet je laten zien dat je het masker af en weer op kunt zetten.

duikseizoen

Dat is net zo belangrijk als de 2e trap uit en weer in je mond doen. Zorg dat je voortdurend kleine bellen uitademt. Haal de 2e trap uit je mond en adem uit zodat je geen water binnenkrijgt.

duikseizoen

Ook trimoefeningen moet je steeds weer herhalen: lucht met de mond in je BCD blazen, pivoting, d.w.z. balanceren op de vinnen.

duikseizoen

Belangrijke oefening voor noodgevallen: het teken ‘geen lucht’ en octopus of primaire 2e trap geven.

Foto’s: W. Polzer

Bekijk ook: Geboeid door de boei, oplaten SMB