IK MOET PLASSEN!!! We weten het allemaal. Als we aan het duiken zijn, komt er een moment dat je je plas niet meer kunt ophouden. De onderwaterwereld is niet interessant meer. Je hebt nog maar één doel voor ogen: je blaas legen.

Plassen in je natpak

In een natpak is dat natuurlijk geen probleem. Ook lekker warm op koudere duiken. Al vinden veel duikers het niet zo’n aantrekkelijk idee om in hun eigen urine te zwemmen. Bij lange duiken in je droogpak kun je ervoor kiezen een luier om te doen of bij mannen een soort condoom te gebruiken die uitmondt in een urine opvangzak. Ook voor vrouwen is er een She-Pe. Het is niet verstandig om de periode voor de duik expres niet te drinken om zo het plasgevoel uit te stellen. Door de verminderde hoeveelheid vocht in je lichaam ben je namelijk gevoeliger voor decompressieziekte. Er is simpelweg minder vocht om de hoeveelheid stikstof in op te lossen. Belvorming zal dan dus eerder optreden.

Waarom moeten we plassen tijdens het duiken?

Er zijn een aantal factoren die daar aan bijdragen. De eerste is onderdompeling in het water. De druk op ons lichaam verandert hierdoor. Het bloed dat in de benen zit, wordt naar onze romp verplaatst. Het komt dan voornamelijk in onze longen en in ons hart terecht. Ons vaatstelsel registreert dan dat de (bloed-)druk oploopt en dat er actie moet worden ondernomen om verdere stijging van de druk in onze bloedvaten te voorkomen. Een factor die daaraan meehelpt, is de duikreflex. Wanneer ons gezicht in contact komt met koud water gaan de bloedvaten hoog in de huid vernauwen en zal ons hart wat minder snel gaan kloppen.

Anderen lezen ook:  Terug van weggeweest: de bultrug

Schade voorkomen door het te laten lopen

Door deze twee mechanismen kan er ruim driekwart liter bloed extra in onze borstkas komen. Het hart en de longen krijgen dus meer bloed voor hun kiezen. Om schade door te hoge druk te voorkomen, wordt een hormoon afgegeven (atriaal natri-uretisch peptide/ANP) en een ander hormoon (anti-diuretisch hormoon/ADH) geremd. Deze combinatie zorgt ervoor dat er meer vocht uit het lichaam gefilterd wordt. Je gaat dus meer plassen. Dit kun je dus ook niet tegenhouden. Het is een gezond verdedigingsmechanisme om de bloeddruk niet te ver te laten oplopen. Dus de volgende keer als je onder water moet plassen, besef je dan dat je lichaam het nog goed doet.