INT staat voor internationaal. Dat is een internationale norm die wereldwijd gehanteerd wordt. DIN staat voor Deutsche Institut für Normung.

Tekst: Eddy van Vliet – Scuba Support

Dit zijn de twee standaard 1e trap- en kraanaansluitingen die gebruikt worden in de duikindustrie. INT is de beugel die over de fleskraan gaat en de DIN schroef je rechtstreeks in de kraan. Bij technisch duiken wordt over het algemeen de DIN-aansluiting gebruikt omdat hierbij de O-ring die de afdichting verzorgt tussen fles en kraan wordt opgesloten.

De kans op lekkage is hierbij een stuk kleiner want als je bijvoorbeeld de INT-beugel niet goed vastdraait dan kan de fles O-ring ertussenuit gedrukt worden. Dit gebeurt vaak in warme landen waarbij het rubber zachter wordt als de zon op de fles staat. Dan heb je spontane lekkage.

Eén O-ring minder

Ook heb je met een DIN-aansluiting meestal één O-ring minder. Bij een DIN-insert, de kleine draaischroef om een INT op een DIN-fles aan te sluiten, heb je aan de voor- en achterzijde een extra O-ring.

Hierdoor is de kans op lekkage natuurlijk groter. Ook blijft bij een DIN-insert nog weleens vuil zitten wat bij hogere zuurstofpercentages tot zuurstofbrand kan leiden. De DIN-insert moet je aandraaien totdat je weerstand voelt. Extreem strak draaien heeft geen zin.

Bekijk ook: Van fouten leren: Mijn inflator doet het niet!

Anderen lezen ook:  Schoonmaakevenement Noordzee: flinke buit!