De afgelopen weken heeft Ruud Stelten de riffen van Playa del Carmen verkend met Dune Mexico Blue Dream, een duikschool gelegen in hartje Playa op een steenworp afstand van het strand.

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

Playa del Carmen heeft zeventien duikstekken, variërend van riffen, grote overhangs, wrakken en diepe drop-offs. Er is voor ieder wat wils, van de beginnende tot de ervaren duiker.

De eerste duik die ik maak is een wrakduik, de Mama Viña. Deze voormalige garnalenboot is in 1995 als kunstmatig rif gezonken en ligt net ten zuiden van Playa op een diepte van 27 meter. Een vrije afdaling brengt ons snel op het wrak, dat helemaal begroeid is met koralen en sponzen. Ondanks de geringe grootte – je zwemt er binnen 5 minuten omheen – is er genoeg te zien op en in het wrak. Een grote groene murene woont onder de romp en groet ons bij aankomst, boven ons schieten enkele grote barracudas voorbij, en bij de achtersteven zwemt een school nieuwsgierige schopvissen naar ons toe. In het wrak is er eveneens genoeg leven. Na enkele keren rond het wrak te zijn gezwommen verkennen we de omgeving en zien we een enorme school van honderden horsmakrelen, een mooie afsluiter van deze duik!

Playa del Carmen

Arcos

Een andere spectaculaire diepe duik is Arcos, vernoemd naar de grote bogen in het rif waar onderdoor gedoken kan worden. Wat meteen opvalt hier zijn de enorme barrel sponges, die allemaal hartstikke scheef gegroeid zijn door de sterke stroming.

Playa kent verschillende ondiepe riffen, waaronder Barracuda, Cueva del Pargo en het iets verder noordelijk gelegen Cerebros. Alle drie hebben ze iets anders te bieden. Cerebros, vernoemd naar de vele breinkoralen die de stek rijk is, bestaat uit een aantal grote koraaltorens die vol met leven zitten. Cueva del Pargo daarentegen is begroeid met voornamelijk zachte koralen en is een waar macro paradijs. In elk hoekje zit wel een aal, schol, naaktslak of kreeft verscholen.

Anderen lezen ook:  Vakantieman, duiken om de hoek

 

Playa del CarmenVoor het kleine spul moet je echter niet naar Barracuda. Ondanks dat dit rif niet zo mooi begroeid is als de andere stekken, stikt het hier van de rifvissen die zich verschuilen in de vele overhangs die deze stek rijk is. Tijdens een stevige drift duik zie ik grote scholen Bermuda chubs, French grunts en snappers. Bovenop het rif komen we bovendien een grote groene schildpad tegen.

Playa del Carmen

Ondanks dat Playa del Carmen niet echt hoog op mijn duiklijstje stond, ben ik blij verrast door de variatie aan duikstekken en de kwaliteit van het duiken. Een aanrader dus!

Meer info: www.mexicobluedream.com

Lees ook de vorige blogs van Ruud uit Mexico:

Duiken in de onderwereld van de Maya’s

Het perfecte plaatje van een krokodil

Stierhaaien in Playa del Carmen: non-stop actie

Freediving in de cenotes van Mexico

Cozumel: alle kleuren van de regenboog