Ben je dol op de Rode Zee en wil je graag zo eco-vriendelijk mogelijk duiken? Overweeg dan 1 van de 3 duikdorpen van Red Sea Diving Safari. Daar raak je vanwege het grote aantal riffen en duikstekken voorlopig echt niet uitgekeken.

Eind van de jaren ’80 zette Hossam Helmy een rijdend safarikamp op in een militaire zone. Hossam en zijn vrienden kregen toestemming om het gebied te ontdekken en reisden van baai naar baai om alle on- en offshore-riffen te ontdekken. Steeds meer mensen hoorden over hun avontuur en nieuwe gasten op deze expedities waren al snel een feit. Toen het gebied vrijgegeven werd door de overheid, besloot Hossam drie locaties vast te leggen met de meest aantrekkelijke duiklocaties. Hij koos Marsa Shagra, Marsa Nakari and Wadi Lahami en sindsdien zijn de ‘eco villages’ een feit.

Allerlei duiken mogelijk

De Red Sea Diving Safari (RSDS) dorpen zijn gericht op heerlijk duiken en op andere vormen van toerisme die gebaseerd zijn op de natuur – zoals yoga, freediving en woestijnexcursies. Het indrukwekkende aantal duikstekken en riffen bij de drie locaties betekent dat er altijd wel iets nieuws valt te ontdekken, ongeacht hoe vaak je er ook terugkomt. “Eén van de bijzondere dingen aan onze dorpen, is dat er heel veel verschillende soorten duiken mogelijk zijn”, vertelt Sarah O’Gorman van RSDS. “Kantduiken, diepe duiken, wrakken, grotten, drop-offs, stromingsduiken en zowel groot als macro marien leven, alles is mogelijk.” Een andere grote pre van de villages is dat hun huisriffen toelaten dat je lekker met je buddy kan duiken zonder gids.

Anderen lezen ook:  Getest: Scubapro supernova vinnen

Zo veel en zo vaak duiken als je wilt

“Je kunt dus zo veel en zo vaak duiken als je wilt – en op de momenten dat het jou uitkomt”, aldus Sarah. Duiken starten gelijk vanaf het strand, of je neemt de zodiac en maakt gebruik van zes uiteenlopende duikroutes in een groot gebied waar je zelden andere duikers tegenkomt. De huisriffen zijn beschermde gebieden en verkeren in opperste gezondheid, wat te zien is aan het rijke mariene leven en weelderig bloeiende koralen. En ben je een beetje klaar met het huisrif? Dan kun je mee op excursie naar bijvoorbeeld het Elphinstone Reef (haaien, yay!). Daarnaast kun je veel schitterende sites bezoeken waar vrijwel geen andere operators komen. Vanaf de drie locaties Shagra, Lahami en Nakari kun je maar liefst 60 duikstekken bezoeken.

Koralen, dolfijnen, haaien, schildpadden en …..wrakken. In de Rode Zee kun je je hart ophalen

Marsa Shagra and Wadi Lahami zijn PADI 5* resorts, en Marsa Nakari is een PADI 5* IDC Centre, zodat alle mogelijke recreatieve en professionele opleidingen mogelijk zijn, evenals AIDA en PADI freediving cursussen en TDI technisch duiken.

Duurzame vakantie


In alle dorpen van Red Sea Diving Safari zijn vier verschillende soorten accommodatie beschikbaar: tent, royal tent, hut en chalet. In Marsa Shagra zijn onlangs ook nog eens 4 ‘superior chalets’ toegevoegd. Als gast verblijf je op een soft all inclusive basis, inclusief drie rondes buffet per dag en zoveel frisdrank als je op kunt. “Je kunt heerlijk uitgebreid tafelen met heel veel keuze uit lokale en internationale gerechten. En we hebben onze eigen boerderij, die onze restaurants voorziet van verse groenten en eieren”, vertelt Sarah trots.

Anderen lezen ook:  Tenerife Diving Academy: topspot Canarische Eilanden

Red Sea Diving Safari besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en eco-vriendelijkheid. Toen Hossam Helmy de regio ontdekte in de jaren ’80, realiseerde hij zich meteen hoe belangrijk het was om de prachtige natuur te behouden voor toekomstige generaties. “Hossam liet onderzoeken wat de capaciteit was van de baaien en huisriffen, zodat hij kon bepalen hoeveel mensen hij kon ontvangen zonder een negatief effect te hebben op het onderwaterleven. Ondanks druk van de overheid om de capaciteit te verhogen, hanteert RSDS nog altijd het aantal duikers en gasten gebaseerd op haar originele capaciteitsonderzoek”, aldus Sarah. Daarnaast neemt de organisatie alle mogelijk maatregelen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Onder meer met zonne-energie, voorlichting, flesjes die hergebruikt worden en schoonmaakacties op de lokale riffen en stranden. Red Sea Diving Safari is lid van het Green Fins initiatief en hanteert een zero tolerance-beleid ten opzichte van milieuschendingen.

Leven onder water


Mocht je overtuigd zijn dat de eco villages van RSDS wat voor jou zouden kunnen zijn, dan hier nog even een voorproefje van het onderwaterleven dat je hier kunt tegenkomen: honderden kleurrijke Rode Zee-vissoorten, maar ook ‘de grote jongens’, zoals dolfijnen, haaien, roggen, schildpadden en zelfs dugongs. Als je meer van het macro-gebeuren bent, kun je overigens ook je hart ophalen in de Rode Zee. Velen denken dat je daarvoor naar Indonesië moet, of andere plekken in het oosten. Maar niets is minder waar.

De anemoonvis trekt zich terug in het blaasjes anemoon

Zoals je leest heb ik een hoge pet op van Red Sea Diving Safari, maar dat is om een goede reden. Ik heb in de jaren dat ik nu duik nergens zo prachtig en tegelijkertijd comfortabel gedoken als bij deze gezellige ecodorpen. Het is gewoon een feestje om bij hen aan de Rode Zee te verblijven.

Anderen lezen ook:  Dolfijn gespot in Amsterdamse haven

Info: www.redsea-divingsafari.com