In Thailand is de reddingsoperatie van start gegaan om twaalf voetballertjes en hun coach te bevrijden uit de grot waar ze al ruim twee weken geblokkeerd zitten. Volgens de gouverneur worden ten vroegste om 21 uur (16 uur Nedederlandse tijd) de eerste jongens uit de grot gehaald, maar zal de redding waarschijnlijk nog veel langer duren.
“Eerste twee jongens uit grot gehaald”
Er zijn meer ambulances en dokters aangekomen aan de grot. Er zouden twee Thaise jongens uit de grot in Thailand gehaald zijn. Dat heeft een reporter van VTM NIEUWS ter plaatse vernomen van meerdere bronnen, maar het nieuws is nog niet officieel bevestigd. Omstanders op de weg naar de grot, moeten van de politie aan de kant gaan staan, en ook in het perscentrum gonst het van de geruchten.
Volgens The Guardian zullen de jongens na het krijgen van de eerste zorgen bij de grot, met de helikopter naar het ziekenhuis worden overgebracht. Op de site staan dertien medische teams klaar, elk met hun eigen helikopter en ziekenwagen.
Meer dokters en ambulances
Er zijn meer ambulances en dokters aangekomen aan de grot. Er gaan geruchten dat de eerste twee jongens bevrijd zouden zijn, maar die berichten zijn onbevestigd. Omstanders op de weg naar de grot, moeten van de politie aan de kant gaan staan, en ook in het perscentrum gonst het van de geruchten.
Duikmaskers
Het is niet zeker of de duikmaskers zullen passen. Dat zegt de Belgische duiker Ben Reymenants aan VTM Nieuws. “Op beelden is te zien hoe de kuitspieren van de jongens volledig zijn afgestorven. Ook hun gezicht is ingezakt en dat zorgt voor een probleem”, zegt Reymenants. “De maskers zijn voor volwassenen en zeker niet voor kleine Thaise kinderen. Want de kinderen wegen dertig tot 35 kilogram.”
Een duikgroep uit Italië leverde gisterenavond de maskers, maar de vraag is dus of die zullen passen. “Aziaten hebben hogere jukbeenderen dan ons en hun gezicht is ingevallen. Daardoor is er geen garantie dat de maskers niet zullen lekken. Als dat gebeurt, loopt het water in hun neus en panikeren ze misschien”, zegt Reymenants nog.
“Reddingsactie zal in vier groepen verlopen”
Volgens de Bangkok Post zal de groep van twaalf jongens en hun coach voor de redding verdeeld worden in vier groepen. In de eerste groep zullen de vier sterkste jongens zitten, de rest zal per drie gered worden. De coach zal in de laatste groep zitten.
Volgens gouverneur Osottanakorn is “het grootste deel” van de 4 kilometer lange route door de lager dan verwachte regenval bewandelbaar. Het is niet duidelijk of de kinderen, die duiklessen hebben gekregen, ook effectief zullen moeten duiken. Persagentschap dpa meldt alvast dat ze voor bepaalde delen duikgereedschap zullen moeten gebruiken.
Het moeilijkste punt van de terugweg bevindt zich volgens de reddingswerkers op ongeveer 1,7 kilometer van waar de kinderen zich bevinden. Aan de bewuste T-splitsing is de doorgang erg smal. De passage gaat eerst omhoog en dan weer naar beneden, en je kunt er enkel langs door je door de opening te wringen, legden de reddingswerkers eerder deze week uit. Nadat ze deze moeilijke doorgang voorbij zijn, moeten ze nog een kilometer afleggen om tot de kamer te geraken waar de reddingswerkers een basiskamp hebben opgezet. Vandaar is het nog eens bijna 2 kilometer tot de uitgang, maar dat laatste stuk zou niet meer gevaarlijk zijn.
08:56
Tijdens hun tocht naar boven zullen de voetballers, in een gang waar lucht is, door artsen worden gecheckt. “Daarna volgt nog een tocht van 1,5 kilometer klimmen en klauteren”, vertelt de Belgische duiker Ben Reymenant, die de hachelijke onderneming in Thailand op de voet volgt. Het plan is om, beginnend met de sterkste knapen, in zes keer alle jongens uit de grot te halen. Dat gaat minstens drie dagen duren.
“Naar de groep toegaan, duurt ongeveer drie uur. Terug zwemmen duurt een uur”, aldus de Belg. “Daarna worden de persluchtflessen opnieuw gevuld en vertrekken de reddingswerkers om de volgende jongens op te halen. We schatten ongeveer vier man per dag te kunnen terugbrengen, wat in het beste geval maximaal drie dagen duurt.”
08:28
Duikmasker
De terugtocht belooft erg lastig te worden. De jongens kunnen niet zwemmen en zullen naar verwachting, voorzien van een duikmasker, onder begeleiding van marineduikers door het bijna ondoordringbare netwerk van gangen geleid moeten worden. Gangen die volstaan met modderig water en op sommige plaatsen een sterke stroming kennen. Eergisteren kwam een duiker er om het leven.
Tot overmaat van ramp raakt het zuurstof in de grot op. De Thaise autoriteiten zien een ontsnapping via het water als enige haalbare optie. Zij het met een hoog risico. Ervaren reddingwerkers zien het echt als laatste redmiddel, zeker omdat de jongens niet getraind zijn in een honderden meters lange duik door nauwe gangen vol bochten.
Brieven
De voetbalcoach heeft gisteren in een brief aan de ouders van de jongens zijn verontschuldigingen aangeboden. “Aan de ouders van alle kinderen. De kinderen stellen het momenteel goed. Het reddingsteam zorgt goed voor ons. Ik beloof dat ik zo goed mogelijk voor de kinderen zal zorgen. Ik wil iedereen bedanken voor alle steun en ik wil me bij de ouders verontschuldigen”, schreef hij in de brief die hij met de duikers meegaf. Ook de jongens hebben brieven geschreven die de reddingswerkers aan hun ouders hebben bezorgd.
05:51
Bewandelbaar
Volgens de autoriteiten is “het grootste deel” van de route van 1,7 kilometer door de lager dan verwachte regenval bewandelbaar. Het is niet duidelijk of de kinderen, die duiklessen hebben gekregen, ook effectief zullen moeten duiken. Een Australische dokter was zaterdagavond nog bij de kinderen en besliste dat ze gezond genoeg waren voor een evacuatie. Medische team bereidden zich al drie dagen lang voor om zich over de groep te ontfermen als ze weer bovenkomen
05:32
Lange actie
In totaal zijn achttien duikers in de grot gestuurd om de voetballertjes en hun coach één voor één te redden. Volgens de gouverneur worden ten vroegste om 21 uur (16 uur Belgische tijd) de eerste jongens uit de grot gehaald, maar zal de redding waarschijnlijk nog veel langer duren. Volgens een legerofficier kan de operatie afhankelijk van het weer drie tot vier dagen in beslag nemen.
Bron: Hln.be