Een ander woord voor uitdroging is Dehydratie en op warme dagen is de kans op uitdroging groter.

Franka Appelman, duikdokter en duiker vertelt:

Op zomerse dagen is een verfrissende duik aantrekkelijk. Zelf vind ik het in ieder geval heerlijk om onder water te gaan en wat af te koelen. Ik moet wel even een drempel over om me in het duikpak te hijsen bij deze temperaturen, maar eenmaal in het water is de verkoeling zeer aangenaam!
Het risico op uitdroging is deze dagen extra groot. Ondanks dat je als duiker omringd bent door water, droogt je lichaam uit door verschillende mechanismen:

1. De gebruikte perslucht is droog, wat je merkt aan de droge mond/keel tijdens en na het duiken. Deze droge lucht moet bevochtigd worden door het lichaam, wat dus inhoudt dat je lichaam vocht kwijt raakt.
2. Het lichaam onttrekt extra vocht van het lichaam om de verhoogde druk te compenseren, waardoor de zogeheten duikersplas ontstaan.
3. Zweten. Het dikke duikpak is nodig om het lichaam op temperatuur te houden onder water. Zolang je echter nog niet in het water bent, geeft dit pak een oververhitting van het lichaam. Het lichaam compenseert dit door te gaan zweten. En ook zweten is vochtverlies voor het lichaam.

Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe harder het lichaam moet werken om de oververhitting tegen te gaan. Ik zweet bij deze tropische temperaturen al in mijn t-shirt en korte broek, laat staan hoeveel ik zweet in mijn dikke duikpak!

Dehydratie is één van de risicofactoren voor het ontstaan van een decompressieziekte. Reden dus om het lichaam voldoende van vocht te voorzien. Zeker rondom het duiken is het belangrijk om voldoende vocht te drinken. Zorg er dan wel voor dat je geen vochtafdrijvende dranken drinkt zoals koffie, thee of alcoholhoudendePlassen tijdens het duiken is gezond dranken. Water of sportdranken zijn goed om het vochttekort in het lichaam goed aan te vullen.

Anderen lezen ook:  Huidallergie