Robert Viset crosst samen met Erik Stein door het land op zoek naar het verhaal achter de duikplas. Vrijwilligers die belangeloos komen klussen om een mooie duikstek te creëren, ook voor andere duikers. Als eerste doet hij de Stooterplas aan, beter bekend als Het Twiske.

Mijn duikbuddy, Erik Stein, is nauw betrokken bij duikcentrum Down Under in Landsmeer, als duikteamlid en instructeur, dus de keuze was snel gemaakt voor de eerste reportage. De laatste twee jaar (en eigenlijk 25 jaar) is er flink geklust in de Stootersplas (Twiske-den Ilp-zijde) vlak boven Amsterdam-Noord. Deze plas is ontstaan in 1968 als uitgraving voor o.a. de Coentunnel. Eigenaar van Down Under, Richard Wintershoven vertelt er gepassioneerd over. Nu kun je er vele objecten op de bodem vinden, langs een prachtig parcours. En voor opleidingen, maar liefst vijf platforms zijn er te vinden, tot 22 meter diep aan toe! Reeds in 1994 hebben wel 24 duikers daaraan meegewerkt.

Parcours verkennen
30 januari 2016; tijdens het interview raast buiten de winter voorbij. Harde wind en zelfs hagelbuien. Is dit wel een goed plan? Maar, na het horen van de enthousiaste verhalen wil ik maar een ding: dat parcours zien! Divemaster Maarten van Noord sluit zich bij ons aan. Samen met andere teamleden van Down-Under is hij actief betrokken bij het plaatsen en onderhoud van de vele objecten en het lijnenspel onder water. Erik en Maarten kennen de duikstek als geen ander. We hebben er zin in!


Mooi parcours.

Goed zicht
Goed gemutst (het is tenslotte winter) rijden we naar de noordzijde van de plas, waar we ontdekken dat Moeder Natuur ons goedgezind is: mooi vlak watertje; geen winterse buien meer te bekennen. Het zonnetje breekt zelfs door! Ik kan niet wachten! Uitrusting aan, buddycheck en gaan! We waden van een strandje een eindje de plas in tot een veenrand en zakken af. Een gezonde spanning valt over me heen. Al gauw is het bandenspoor te zien dat door het duikteam is aangelegd. Enorme trekkerbanden doemen op. Het zicht is verrassend goed; zeker 3 meter en heel helder. Met een watertemperatuur van 6 graden kan de dag niet stuk!

Anderen lezen ook:  Ja, ik wil: freediven


De chauffeur van de Mini Cooper is thuis!

Mini Cooper
Op een meter of negen vinden we het restant van een Mini Cooper. De chauffeur is thuis. Als een volwaardig straalvliegtuig schiet de snoek de duistere diepte in, een lang spoor van stof achterlatend. Ik volg het parcours verder, onder deskundige leiding van de mannen. Zeilbootjes, splitsingen, babbelbox, vier platforms op een rij; alles perfect gemarkeerd. Je kunt hier de weg niet kwijtraken. Er is zoveel te zien, dat we wel 51 minuten volmaken, en met gepaste tegenzin het water weer verlaten. Topduik op een toplocatie!

Kijk voor meer info op www.duikersgids.nl!

Tekst: Robert Viset
Foto’s: Erik Stein