Zeeplastic is nog gevaarlijker dan verwacht voor zeeschildpadden, nu blijkt dat de dieren door de geur plastic kunnen verwarren met eten. Dat meldt een groep onderzoekers in wetenschapstijdschrift Current Biology.

“We stelden vast dat een bepaalde soort zeeschildpadden op dezelfde manier reageert op de geur van vervuilend plastic als op voedselgeuren. Dat suggereert dat de schildpadden dus niet alleen door het uitzicht van het plastic, maar ook door de geur kunnen aangetrokken worden om het op te eten”, legt Joseph Pfaller uit, een van de onderzoekers aan de Universiteit van Florida in het bericht. “Het zou verklaren waarom zoveel zeeschildpadden verstrikt raken in plastic afval.”

Vervuilend plastic is plastic waar microben, algen, planten en zelfs kleine diertjes zich op gaan nestelen. Lang dachten onderzoekers dat de zeeschildpadden plastic aten omdat het eruitzag als voedsel, zoals plasticzakken die lijken op kwallen. Nu blijkt dus ook de geur een rol te spelen.

Zeeschildpadden

Test met vijftien zeeschildpadden

In het onderzoek gebruikten de biologen vijftien onechte karetschildpadden. Het zijn voor de duidelijkheid wel echte dieren, ze behoren tot de grootste zeeschildpadden ter wereld en komen in zowat alle zeeën ter wereld voor. De zeedieren werden blootgesteld aan verschillende geuren, waaronder gewoon water, voedsel, normaal plastic en ook het vervuilend plastic. De onderzoekers zagen dat de schildpadden op dezelfde manier reageerden op het plastic als op echt voedsel.

“We waren verrast. De schildpadden kenden de geur van hun eigen voeding omdat ze het al vijf maanden aten. Ik verwachtte daarom dat ze sterkst zouden reageren op echt eten”, aldus onderzoeker Pfaller. Hij voegt er wel aan toe dat er nog verder onderzoek nodig is.

Anderen lezen ook:  Voor Eon Core gebruikers: een update naar Suunto FusedTM RGBM2

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die in totaal ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op andere oceanen. Die bevatten samen nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Bron: HLN

Weten hoe jij jouw plasticverbruik kan minderen? Bekijk deze tips!