Het redden van walvissen, zoals een bultrug, heeft bijna nooit een happy end. Te vaak is de oorzaak van de stranding onbekend, is er te veel schade aan de organen van het dier, helpen de getijden niet bij de redding, of blijft het dier zichzelf opnieuw stranden.

Deze keer in Namibië verliep het anders. Dankzij lokale touroperator JP en Jacques van Red Dune Safaris werden medewerkers van het Ocean Conservation Namibia al vroeg geïnformeerd over deze stranding, ongeveer 50 km ten zuiden van Walvis Bay.

Bultrug in nood

Samen met onze collega’s van het Namibian Dolphin Project en andere touroperators hebben we een plan gemaakt om met een paar sterke reddingswerkers en reddingsmateriaal op pad te gaan en daarna hebben we ons best gedaan om hem weer in het water te krijgen! Na meer dan 4 uur werden we beloond met de mooiste aanblik die mogelijk was: de walvis begon met zijn staart te slaan en een paar minuten later zwom hij de diepe oceaan in.

Voor Tony was het de eerste redding van walvissen ooit, Denzil maakte al deel uit van de laatste (niet-geslaagde) redding. Naude heeft eerder 10 grote walvisreddingen meegemaakt, dit was de eerste succesvolle. Wally maakte deel uit van veel van die reddingspogingen. Hij ging all-in en raakte gewond aan zijn schouder, maar hij houdt vol dat het allemaal waard was.

Bultrug niet meer gezien

Deze redding vond plaats op maandag 14 juni j.l. – en tot nu toe hebben we de bultrug niet meer gezien, wat een heel goed teken is.

Anderen lezen ook:  Olympus PEN E-PL10 met AOI UH-EPL10 onderwaterhuis

Ook interessant voor jou:

Politieman zwemt met pasgeboren bruinvis de zee in om het te verenigen met zijn moeder

Het hart van een blauwe vinvis slaat soms maar twee keer per minuut