Na de Suunto EON Steel en de Suunto EON Core is het tijd voor de derde full color duikcomputer. De Suunto D5 is ontworpen om met veel gemak te genieten van de schitterende onderwaterwereld en daarnaast om ook casual te dragen. Op de valreep kunnen we de gloednieuwe D5 meenemen op reportage naar de Bahama’s.

Duikstek Austin Smith

Onze liveaboard legt aan bij de duikstek Austin Smith. Deze duikstek staat bekend om de grote hoeveelheid haaien, die rondom het gelijknamige wrak cirkelen. Eenmaal bij het wrak komen we ogen tekort. We genieten met volle teugen van deze duik en zo merk ik dat de Suunto D5 heel prettig is: omdat het scherm van de D5 te personaliseren is, kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe vol of hoe leeg het is. Ik heb maar drie gegevens op het scherm staan, dus het blijft heel overzichtelijk. Zo kan ik snel alles aflezen en me weer focussen op de Caribische rifhaai die net mijn kant op zwemt. De diepte en duiktijd staan altijd in beeld, onderin is een aanpasbaar scherm waarop je NDL, flesdruk, kompasrichting en timer instelt. Deze gegevens zijn in te stellen met de DM5 software.

Suunto D5

Tijdens onze liveaboard gaat de Suunto D5 vijf duiken mee met de felste scherminstelling.

Leesbaarheid

Het scherm is voorzien van een MIP (Memory In Pixel) technology en heeft een automatisch aanpasbaar led backlight. Het voordeel van dit MIP-display is dat deze zelfs met fel zonlicht (zoals hier op de Bahama’s) zowel boven water als onder water heel goed is af te lezen. Dat geldt ook voor ’s avonds en tijdens nachtduiken. Je moet er wel voor zorgen dat je recht op je scherm kijkt. Zodra je het onder een hoek bekijkt, is de afleesbaarheid iets minder. De leesbaarheid heeft te maken met de hoeveelheid omgevingslicht (hoe meer, hoe helderder het display), dus zodra er minder licht is kun je de backlight functie gebruiken.

Anderen lezen ook:  Let’s talk, zorg goed voorje seals met Gear-Aid

De knopopbouw van de Suunto D5 is gelijk aan die van de Suunto EON Steel en EON Core. Met drie knoppen bedien je eenvoudig het menu. Met minimale uitleg heb je de computer meteen door. Het mooie van onze liveaboard is dat je vrij mag duiken. Na de briefing hoef je dus niet bij de divemaster te blijven. Een goed kompas is daarom essentieel. De kompasfunctie op de Suunto D5 werkt snel en ook als je je horloge niet helemaal horizontaal houdt, doet hij het goed. Op je scherm komt het complete kompas aan de buitenzijde in beeld en de specifieke koers die je hebt uitgezet, staat onder in beeld.

Vernieuwde Fused2 RGBM decompressiemodel

Suunto heeft op deze computer hun vernieuwde Fused2 RGBM decompressiemodel geïnstalleerd. Dit nieuwe algoritme zorgt ervoor dat diepe duiken (+35 meter) op lucht minder conservatief zijn. Suunto gaat er echter van uit dat, wanneer je diepere duiken maakt dan 35 meter, je dit met meerdere gassen doet om de risico‘s van diep duiken met alleen lucht te beperken. Het is ook aan te raden om altijd tijdig je verzekeringsgegevens te controleren of dergelijke duiken gedekt zijn.

Ook is de ‘no fly’ tijd korter. In het verleden moest je lichaam compleet vrij zijn van gassen voordat je het vliegtuig in mocht. Een klein beetje wordt nu wel toegestaan, waardoor je die laatste duik toch nog mag maken.

Suunto D5

Zodra de batterij vol is, heb je zes dagen accuduur op tijdmodus en zes tot twaalf uur in duikmodus.

Magnetische oplader

Ook nieuw voor deze watch style Suunto D5 is de oplaadbare batterij. Met een magnetische oplader is de D5 eenvoudig op te laden. Zodra de batterij vol is, heb je zes dagen accuduur op tijdmodus en zes tot twaalf duikuren.

Anderen lezen ook:  Verloren lading MSC Zoe vergaat niet 

Tijdens onze liveaboard gaat de D5 vijf duiken mee met de felste scherminstelling. Een klein puntje van kritiek is dat je de NDL helemaal uit beeld kunt laten. Het is uiteraard je eigen keuze, maar mijn mening is dat deze informatie essentieel is tijdens een duik en te allen tijde in beeld moet blijven staan. Wil je NDL wel continu in alle schermen zien, dan is dit simpel aan te passen met de gratis DM5 software op je pc of Mac. Overigens blijkt dat wanneer NDL een belangrijke rol gaat spelen, deze automatisch op het scherm zichtbaar wordt. Net als alle andere informatie die op dat moment belangrijk is en misschien niet in het gekozen scherm staat.

Trilfunctie Suunto D5

Een fijne nieuwe functie van de Suunto D5 is dat de alarmfunctie niet alleen uit piepjes bestaat, maar ook uit een trilfunctie. Deze trilfunctie is heel handig als je aankomt op je veiligheidsstop. Hij geeft een lange trilling als je op zes meter bent om je duidelijk te maken dat je hier drie minuten moet blijven. Al met al heeft Suunto een heel mooi nieuw duikhorloge in het assortiment erbij dat zowel boven als onder water geweldig is in gebruik. En de gemaakte duiken heb ik gelijk op de vernieuwde Suunto App (IOS en Android) gedownload en gedeeld.

Suunto D5

Info Suunto D5

Wristop duikcomputer

Eenvoudig verwisselbare polsbandjes

Aan te sluiten op meerdere tankpods

Trilfunctie

MIP-display

Fused2 RGBM

Prijs: € 599 – 649

www.amilco.nl

Tekst en foto’s: Daniel Versteeg

Bekijk ook:

Scuba Service Store 11e Suunto Experience Center in de Benelux

 

Anderen lezen ook:  Bahrein laat Boeing 747 afzinken om onderwaterpark te realiseren