Terwijl sommige niet-duikers misschien huiveren bij de gedachte aan haaien, is de alarmerende snelheid waarmee veel haaiensoorten en roggen overbevist worden hetgeen wat je pas echt rillingen bezorgt.

De statistieken zijn werkelijk angstaanjagend. Veel haaisoorten leven in de open oceaan, buiten de nationale grenzen. Hier worden deze Oceanische haaien en roggen geconfronteerd een enorme internationale vloot van vissersvaartuigen op industriële schaal. Onderzoek dat begin 2021 werd gepubliceerd, bevestigde dat meer dan driekwart van de Oceanische haaien en roggen nu met uitsterven worden bedreigd als gevolg van de destructieve gevolgen van overbevissing. Ze zijn de afgelopen 50 jaar met een schrikbarende 71% afgenomen! Dat MOET een halt toegeroepen worden.

The Shark Trust is daarom een ambitieuze campagne, The Big Shark Pledge, gestart voor langdurige internationale samenwerking tussen natuurbehoudorganisaties en overheden om een pad smeden voor de wederopbouw van populaties haaien en roggen op volle zee. Door juist wetenschap centraal te stellen bij het behoud van haaien en het visserijbeheer. Sluit je bij hen aan en teken deze petitie om overheden wereldwijd op te roepen tot een sterker natuurbehoud en visserijbeheer. Om zo de toekomst van Oceanic Sharks veilig te stellen voordat het echt te laat is. 

Meer informatie; Big Sharm Pledg

Fotocredit: Martin Strmiska (oceanic white tip shark, Carcharinus longimanus, Elphinstone Reef)

Anderen lezen ook:  Vissen met ontwenningsverschijnselen