Droge handschoenen en vooral het bijbehorende systeem blijven een veelbesproken kwestie onder de droogpakduikers. Veelal hoor je haat-liefde verhoudingen. Maar wanneer je het trucje eenmaal door hebt, zouden ze zomaar eens onmisbaar kunnen worden.

Tekst: Sander Evering  Foto’s: René Lipmann

Kou blijft altijd een van de grootste vijanden die we als duiker onder water kennen. Inmiddels zijn er veel mogelijkheden om ons daartegen te wapenen zoals de droge handschoenen, maar vaak blijft het bij uitstel van executie.

Uiteindelijk verliest iedereen het gevecht tegen koude. Zelf probeer ik het gevecht altijd zo lang mogelijk te rekken en daarbij ga ik soms erg ver. De benaming koude handen is bij lange na niet toereikend, het is meer een intens stekende pijn alsof duizend naalden langzaam maar zeker steeds dieper in je handen verdwijnen.

Uiteraard begint dat gevoel in de vingertoppen en je duim, maar minuten later lijkt het alsof je handen afsterven en hoop je dat je de trekontluchter tijdens de opstijging nog kunt vinden. Vaak is kou gebonden aan diepte; het is daar kouder, de duiken zijn langer en je taakbelasting ligt relatief hoog als je halverwege nog gaswissels moet maken.

Meer dan eens heb ik een duik eerder beëindigd vanwege deze niet te harden pijn. Koude voeten is minder erg en de rest van je lichaam kun je er vrij goed op kleden. Het gezicht en de rest van het hoofd is met een goede cap nog wel te doen.

Bare levert – indien gewenst – op elk nieuw Bare droogpak alle soorten systemen droogpakhandschoenen.

Zelf seals vervangen

Bare levert – indien gewenst –  op elk nieuw Bare droogpak alle soorten systemen droogpakhandschoenen. Tussen de systemen zit nogal wat verschil en je moet daarom goed weten welk systeem op welke ring en welke handschoen past.

Anderen lezen ook:  DUIKEN APRIL UITGAVE: Witte haaien & zeeleeuwen

Het systeem is niet van Bare zelf, maar van Si Tech – een kwalitatief hoogstaand bedrijf, zeer bekend van de droogpakventielen en andere droogpakaccessoires. Bij Bare kun je kiezen uit de nieuwste ovale Antares ringen of het bekende robuuste Quick Glove systeem.

Het Antares systeem is ovaal en niet geschikt voor ‘kolenschoppen’. De Quick Gloves, het gewone ronde systeem, is wel voor alle maten handen geschikt maar is iets meer aanwezig in je pak. Goed om te weten is dat de Quick Glove ring ook achteraf in je pak gemonteerd kan worden, zelfs heel simpel op je standaard seal met de Quick Clamp ringen.

Bevalt het niet dan haal je het er zo weer af. Wanneer je een Bare droogpak uitkiest heb je de optie om vaste ringen in je pak te laten lijmen. Het voordeel hiervan is dat je nu ook zelf je polsseals kunt vervangen en geen lijm meer nodig hebt. En dat is ideaal! Overigens passen in het ovale Antares systeem ook siliconen seals.

Handig wanneer je een latex-allergie hebt of als je meer comfort zoekt. Voor wie al langer met Antares duikt; zorg dat je in het bezit bent van de rode ringen die je achteraf in de mouw steekt. Deze spacers geven ruimte en vergemakkelijken het vastklikken van het systeem.

Eindeloos oefenen

Met droge handschoenen duiken betekent niet dat je nooit koude handen zult krijgen. Gelijk wil ik nogmaals benadrukken, het is slechts een verlenging van een gevecht dat je gaat verliezen!

Ook droge handschoenen zijn niet oneindig warm, zeker door de ‘squeeze’ van het water is de doorbloeding beperkt en is kou onoverkoombaar. Maar het is wel degelijk een hele andere ervaring. Al bij het te water gaan merk je verschil, in plaats van naar binnen sijpelend water voel je eigenlijk niets, ook nog geen kou.

Anderen lezen ook:  Dodelijk duikongeval in voormalig steengroeve

Wel komt er direct een vrij groot nadeel naar voren; je mist gevoel. Juist boven water, zonder de druk van het water, is het behoorlijk lastig om je uitrusting goed te bedienen. Even je nekseal goed doen, je masker onder je cap drukken of je materiaal wegclippen; het is behoorlijk wennen.

En dat is niet met een half uurtje beter, maar het kost vaak een flinke periode. Tegen de tijd dat je gewend bent, is het water vaak alweer warm genoeg om natte handschoenen aan te trekken. Eigenlijk is dat jammer, want oefenen helpt meer dan je denkt.

Het Quick Glove systeem.

Luchttunnel

Ook heel belangrijk is de maat handschoen en de onderhandschoen(en). Bij Bare krijg je standaard Thinsulate onderhandschoenen meegeleverd wanneer je voor droge handschoenen kiest.

Afhankelijk van de temperatuur en hoe snel je handen koud worden, kun je ervoor kiezen extra thermohandschoenen aan te schaffen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn handschoenen van merinowol, die je handen comfortabel warm houden. Dat houdt dus in dat je dan twee lagen onderhandschoenen aan hebt, maar laagjes werken altijd beter!

Let wel op dat het goed zit, niet te strak en je moet ook geen halve vingerlengte in je droge handschoen overhouden. Passen dus! Heb je eenmaal de juiste combi te pakken, dan ben je onder water ineens niet meer zo onhandig. De squeeze helpt en je kunt alles prima bereiken. Wel voelt het anders, maar dat went vrij snel.

GoPro bedienen, maskeroefeningen en zelfs schrijven in je wetnotes gaat prima. Ook merk ik dat ik meer grip heb dan met neopreen handschoenen. Vergeet niet een kleine verbinding te maken met je onderpak, anders krijg je op diepte wel erg veel squeeze in je handen. Bij alle systemen wordt een klein dun siliconen buisje meegeleverd dat als luchttunnel werkt, maar je onderpak iets onder de polsseal stoppen werkt ook.

Handig!

En nu de niet meer uit te stellen vraag; waarom zijn de meeste handschoenen blauw? Si Tech geeft aan deze handschoen te hebben gekozen vanwege de naadloze opbouw en de dikte van de handschoen, beide belangrijk voor een goed waterdicht systeem.

Anderen lezen ook:  Werkzaamheden duikwrak Le Serpent afgerond

Via de echte fabrikant, Showa, is ook niet de keuze van de kleur te achterhalen. Deze handschoenen zijn ontwikkeld voor de bouw en chemische industrie, niet voor duikers.

Daarom maakte Showa de handschoen waterdicht, bestand tegen olie, chemicaliën en blijven ze soepel tot -20 graden. Het materiaal en oppervlak van de handschoen zorgen voor veel grip, maar is ook tegelijkertijd antibacterieel. Uitermate handig voor ons duikers!

Drooghandschoenen hebben meer grip.

Conclusie

Droge handschoenen vergen enige investering qua tijd en geld, maar die verdien je snel terug. Zeker als je de optie kiest zodat je zelf je seals kunt vervangen.

Verdiep je in de systemen en handschoenen, zorg dat het goed past. Leer vervolgens het systeem kennen en zorg voor het juiste onderhoud.

Zeker het Antares systeem luistert nauw, dus weet hoe het werkt. Pas daarna merk je de voordelen van het systeem. Droge handschoenen zijn in mijn collectie in ieder geval niet meer weg te denken.

Droge handschoenen

Voordelen

Langer warme handen

Meer grip

Handen warmen sneller op na de duik

Langere duiktijd

Bij kapotte polsseal kun je duiken

Duurzaam

Nadelen

Gemis gevoel

Aanschafkosten

Meer onderhoud nodig

Bekend raken met systeem kost tijd

Kosten

Paar droge handschoenen: € 79

Paar droge handschoenen en docking ringset: € 139

Antaras ovale ringset (excl. handschoenen): € 99

Quick-Clamp set: € 32,50

www.amilcosports.nl

Bekijk ook: Test Bare Aqua-Trek droogpak