De nieuwe Bare Aqua-Trek. Het woord zegt het al, een droogpak met de reizende duiker in gedachten. Om te testen blijft fulltime droogpakduiker Daniel Versteeg echter lekker dicht bij huis en neemt de Aqua-Trek mee naar de koude Zeeuwse wateren en Vinkeveen. Alvast fijn om te weten, de Bare Aqua-Trek Tech Dry is in de maanden oktober, november en december 2018 verkrijgbaar inclusief GRATIS Hi-end 200 grams Thinsulate DRY200 onderpak t.w.v. € 259. 

Tekst: Daniel Versteeg Foto’s: René Lipmann

Wanneer ik de nieuwe Aqua-Trek in ontvangst neem, valt me direct als eerste op hoe laag het gewicht is. Als ik deze vergelijk met mijn eigen droogpak is deze vederlicht! Met nog geen 2,6 kg weegt het pak niet zo veel meer dan mijn 5mm natpak. Ideaal als je reisbestemming een droogpak vereist en iedere kilo die je kunt besparen er 1 is. De Bare Aqua-Trek is standaard voorzien van vele features, zoals het 4-laags Cordura Nylon Oxford materiaal, een 3mm neopreen nekseal en 2mm nekwarmer met drain om water weg te laten lopen en low profile lichtgewicht YKK kunststof droogpakrits. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Vele standaard opties, en als je je bedenkt dat dit droogpak een instapmodel van Bare betreft, dan moet ik zeggen dat dit wel erg indrukwekkend is.

 Aqua-Trek Tech Dry Black Men en Women (rechts). Een indrukwekkend instapmodel.

Om een van de eigenschappen van het pak goed te ervaren start ik door het droogpak mee te nemen naar het zwembad. De luchttemperatuur van 30 graden en een watertemperatuur van 28 graden zijn perfect om te zien of ik na de duik droog uit het pak zal stappen. Uiteraard zal de Aqua-Trek met zijn dubbelgestikte naadconstructie waterdicht zijn, maar waar ik op doel is op de vochtophoping door zweet dat ontstaat in het pak zelf. Het nieuwe 4-laags ontwikkelde Cordura Nylon Oxford materiaal is namelijk niet alleen lichter dan de traditionele droogpakken, maar ook nog eens ademend. Met een heel dun onderpak aan maak ik mijn duik en na een uur in het water is mijn onderkleding nog steeds kurkdroog. Deze eigenschap zal ook in de warmere zomermaanden bij een hoop duikers in Nederland zeer gewaardeerd worden. Als fulltime droogpakduiker maak ik regelmatig mee dat na een beklimming van een dijk, ik al vochtig van het zweet ben – voordat ik het water bereik. Het idee dat ik tijdens de duik een deel van dit vocht kwijtraak, klinkt super.

Met de klok mee: Een vederlicht en flexibel droogpak: perfect voor de reizende duiker en onderwaterfotograaf. Premium Aqua-Trek graphic.Het was koud in Vinkeveen, maar met de optioneel verkrijgbare drooghandschoenen hadden we daar geen last van. 

Tupperware verpakt

Anderen lezen ook:  Oudste scheepswrak ter wereld gevonden

We spreken af aan de waterkant, het is een koude dag. Ik wil ook graag ervaren hoe de Aqua-Trek aanvoelt als deze buiten het water gedragen wordt. Ik stap uit de auto en trek direct het droogpak aan, sla de standaard 3mm dikke smoothskin nekseal om, klik de kruisband vast en trek de rits helemaal dicht. Tupperware verpakt! Bare biedt standaard zeven maten aan. Ik mis de lengtematen die de duurdere modellen van Bare wel aanbieden. Met mijn lange en dunne lichaam moet ik eigenlijk een pak kiezen op basis van mijn lengte. Dit zorgt ervoor dat de omvang eigenlijk een beetje te ruim zit. Nu is het ook mogelijk om kleine aanpassingen uit te laten voeren zoals het verlengen of verkorten van de armen en benen. Ik bouw mijn set op en ik voel geen enkel moment dat ik gehinderd word in mijn bewegingen. De stof van de Aqua-Trek voelt ook nog eens heel comfortabel zacht aan en ik heb genoeg ruimte om makkelijk spullen van de grond te pakken. De frontrits is voorzien van een laag profiel en wordt door een kleine rand beschermd tegen de banden van mijn wing. Als standaard wordt het pak voorzien van een lichtgewicht YKK kunststof rits. Bij deze rits moet je er rekening mee houden dat er op het eind een kleine versmalling zit voordat deze volledig dicht is. De versmalling zorgt er ook voor dat de rits niet zomaar onbedoeld opengaat.

Met de klok mee: Voorzien van Bare Tech Boots. Standaard één pocket op linkerbeen. Lichtgewicht YKK kunststof rits. Inlaatventiel: fijn gepositioneerd.

Wennen

Anderen lezen ook:  Populatie van ernstig bedreigde noordkaper neemt verder af

Nu wordt het eindelijk tijd om het pak aan de buitenkant nat te laten worden. Eenmaal in het water wil ik zeker weten dat ik beide kranen van mijn dubbelset kan bedienen. Ik reik met beide armen naar achter en merk dat ik niet beperkt word in mijn schouderruimte. Hier is dus toch wel over nagedacht. Tijd om te dalen! Tijdens de duik valt mij op dat de inflator iets meer naar rechts geplaatst is ten opzichte van mijn eigen droogpak die voorzien is van een rugrits. Hier moet ik dan ook even aan wennen, maar het is wel logisch. In het midden is namelijk geen ruimte meer omdat daar de rits loopt. Het uitlaatventiel van de Aqua-Trek zit bij mij heel mooi geplaatst. Ik hoef mijn arm maar een klein stukje op te tillen om mijn gas in het pak te ontluchten. Standaard wordt één pocket op het linkerbeen gemonteerd. Deze heeft een enkel vak en is te sluiten met klittenband. Ik zou zelf eerder een pocket willen zien met een extra opbergvak met rits in de flap. Mijn ervaring met andere pakken is dat deze vorm van pockets makkelijker te openen en te sluiten is, doordat deze rits ervoor zorgt dat de flap solide is. Ook mis ik een tweede pocket op mijn rechterbeen. Deze is tegen meerprijs leverbaar. Na de duik komen we terug bij de auto en ontdoen ons van de dubbelset. De zon is inmiddels gaan schijnen en de wind is afgezwakt. Mijn conclusie van de Aqua-Trek is dat ik uitermate tevreden ben over hoe deze in de markt neergezet is. Ondanks het feit dat dit een instapmodel is, moet ik zeggen dat hij zeer compleet uitgevoerd is en de investering meer dan waard is.

Anderen lezen ook:  Sepia in Zeeland: hoe fotografeer je ze?

Info Bare Aqua-Trek

4-laags Cordura Nylon Oxford, 3mm smoothskin nekseal, Low profile lichtgewicht kunststof YKK droogpakrits, M-padz kniebescherming, Telescopisch torso, 4-punts bretels. Prijs: € 1199, inclusief inflatorslang, droogpak-rugtas en Bare Elastek cap.

De Bare Aqua-Trek tijdelijk met gratis Dry 200 onderpak t.w.v. € 259

De Bare Aqua-Trek Tech Dry is in de maanden oktober, november en december 2018 verkrijgbaar inclusief GRATIS Hi-end 200 grams Thinsulate DRY200 onderpak t.w.v. € 259. Deze aanbieding is exclusief verkrijgbaar bij de erkende Bare dealer in de Benelux. www.amilcosports.nl

Bekijk ook: Ontdek meer: Suunto EON Core