Ander half jaar geleden zijn we aan ons CoralGardening avontuur begonnen. We hebben de deur achter ons dicht getrokken, de sleutel ingeleverd en naar Thailand gegaan om onze droom te volgen. Nu zal je wel denken: “hoe gaat het met ze?”

 

Het is een periode met ups en downs geweest. Zo wilde een partner niet meer met ons samenwerken, maar werden we met open armen door een andere ontvangen. Mensen hielden ze niet aan hun afspraken, en kwam er weer hulp uit onverwachte hoek. We zijn er achter gekomen dat ook op het gebied van natuurbescherming concurrentie en protectionisme heerst. Heel jammer als je samen voor een gemeenschappelijk doel gaat.

Daarnaast is er ook het een en ander privé gebeurd. Vera en ik zijn getrouwd en Vera’s vader is aan zijn laatste reis begonnen. Kortom het is een heel bewogen en leerzame periode geweest.

Bevestigen koraal aan de bloemen.

 

Groei CoralGarden

Ondanks alles is de CoralGarden blijven groeien. Er staan nu 6 bloemen in de onderwater tuin! Voor de bloemen zijn verschillende materialen gebruikt om verschillende resultaten na te streven. Wat wel bijzonder is, is dat 1 bloem al twee keer omver lag. De tweede keer stond de bloem helemaal op zijn kop. Het betonijzer was zelfs verbogen! We vermoeden, aan de schade te zien, dat er een boot is geweest die zijn anker uitgegooid heeft…..en dat terwijl ankeren op Koh Tao verboden is. We hebben de bloem weer opnieuw geplant.

 

Hulp van experts

Na de bloemen is het tijd om aan de handen te beginnen. Een nieuwe uitdaging! Gelukkig krijgen we hulp van verschillende experts vanuit alle windstreken. Een professional komt zelfs naar Koh Tao om daadwerkelijk zijn handen uit de mouwen te steken. Samen met Willem wordt het ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd. Als Willem naar huis gaat is 1 hand af. Het is nu de taak aan Emiel, Vera en mij om de tweede hand te maken. Willem deed het voorkomen of het zo eenvoudig is, maar dat is niet zo.

Anderen lezen ook:  Duiken in ’t Twiske is super in het voor- en najaar!

Brainstormsessie voor het ontwerp en realisite ‘handen’. 

Regenseizoen

Wanneer we de handen in de oceaan kunnen zetten is de vraag. Het is nu regenseizoen en dat betekent regelmatig dat we niet kunnen bouwen, aangezien we in de openlucht werken. Ook zijn de weersomstandigheden in baai waar de CoralGarden staat nu te slecht om de handen, in onderdelen, naar beneden te brengen en in elkaar te zetten. Waarschijnlijk wordt het begin 2018 dat we de handen onder water kunnen zetten.

We maken nu dan ook van de gelegenheid gebruik om mogelijke nieuwe locaties voor koraal beeldentuinen te onderzoeken. En natuurlijk zijn we ons programma op Duikvaker aan het voorbereiden. We zouden je daar graag ontmoeten en laten zien en bijpraten over de allerlaatste ontwikkelingen.

 

Wil je ons ondersteunen bij het creëren van de CoralGarden, doneer dan aan CoralGardening.org/nl/donatie/ Elke ondersteuning is welkom!

 

Wordt vervolgd…

Groetjes uit een zonnige maar stormachtig Koh Tao. 

Frank & Vera