Eduard Bello duikt het liefst iedere week en neemt altijd zijn Olympus E-PL7 mee. Met het bekijken en bewerken van foto’s is hij elke keer weer enthousiast over het schitterende en veelzijdige onderwaterleven in Nederland. Zeker in Zeeland – met in het bijzonder de Zeelandbrug.

«Mijn allereerste zeepaardje zag ik hier live»

De eerste keer dat een buddy me meenam naar de Zeelandbrug vond ik het al een indrukwekkende locatie. Zowel de luxe van de fijne parkeerplaats, omkleedmogelijkheden, spoelbakken en het toilet als de vulcontainer, inclusief nitrox om de hoek. Wat een verschil met de duikstekken waar alleen gras te vinden is! Ook mooi is het geweldige uitzicht vanaf de dijk en de indrukwekkende lange brug waar in het voorjaar de weidevogels, in de zomer veel boten en in de winter de nevel te zien is.

Je kunt hier prima het hele jaar duiken, want met slecht weer is het mogelijk je binnen om te kleden, na de duik je spullen gelijk goed te spoelen en er is voldoende plek om even bij te praten met je buddy. Mijn favoriete periode om bij de Zeelandbrug te duiken is het vroege voorjaar en de zomer. Dan komt na de rustige tijd in de winter het leven langzaam weer op gang. De eerste snotolf, slanke waaierslakken en tubelaria’s zijn dan weer te vinden rond de indrukwekkende pijlers.

Zeelandbrug

Harlekijnslakjes bij de Zeelandbrug

Ook dit jaar zijn de harlekijnslakjes nog aanwezig. Wat een prachtig, bijna exotisch beestje! Natuurlijk zijn verder de donderpadden en botervissen met hun nesten een lust voor het oog. In deze periode wordt het water geleidelijk iets warmer en dat is toch wel lekkerder duiken dan met de ijzige herfst- en winterkou. Ik ben vooral enthousiast geraakt door de vele slakken. Het is elke keer weer een uitdaging om die slakjes zo scherp mogelijk voor de lens te krijgen.

Anderen lezen ook:  Nederlandse duiker overlijdt op Malta door problemen na duik

En verder is er nog zoveel meer te zien! Zeepaardjes, sepia’s, harders, zeenaalden, kokerwormen, zeedhalia’s, anemonen, anjelieren, grondels, allerlei soorten krabben en kreeften, kwallen, baardmannetjes, pitvis, slakken met en zonder huisjes en de honderdduizenden brokkelsterren die door hun kleur de bodem versieren… Soms heb je geluk en kom je dodemansduim, een rog, zeehond en zelfs een hondshaai tegen.

Zeelandbrug

Zeelandbrug… Iets magisch

Mijn mooiste duik op deze plek was toen ik mijn eerste zeepaardje live zag. Met 20 bar weer terug aan de kant, zat ik met een ‘big smile’ te glunderen dat ik er eindelijk eentje had gezien én gefotografeerd. Ook daarna bleef het zeepaardje iets magisch hebben en ik heb de afgelopen jaren vaker zeepaardjes gefotografeerd die er heel wat beter op stonden. Maar die eerste keer blijft bijzonder!

Naam: Eduard Bello Duikt sinds: 2015 Brevettering: SSD, S&R, Masterdiver  Naam duikstek: Zeelandbrug Noord

Zeelandbrug

Info de Zeelandbrug

Maximale diepte: 20 meter

Faciliteiten: omkleedruimte, spoelbakken, toilet, vulcontainer.

Instap: trap

Niveau duiker: gevorderd

Parkeren: ruime parkeerplaats

Adres: Galgenlaan, Zierikzee

Tip: Zuiderwind is niet prettig voor het zicht. Tussen de pijlers staat altijd wel stroming en na de kentering kan deze flink toenemen.

Kijk eerst in de getijdentabel; HW- en LW-kentering zijn ideaal als je wilt fotograferen.

Zeelandbrug

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Naakt bij Dreischor Frans Kokrif