In een hoekje van de NIOZ-haven, tussen het zeewier, is recent een maanvis aangetroffen. Hoewel het in december vaker voorkomt dat maanvissen voor de kust zwemmen, was dit exemplaar duidelijk verdwaald. Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare heeft hem opgehaald en hem tijdelijk in het Noordzee-aquarium van het centrum geplaatst.

Toeval

De maanvis werd bij toeval gevonden door technisch medewerkers Erik Willebrands en Paul Veeger van Ecomare. Zij waren in de NIOZ-haven om een dode zeehond op te halen. Die vonden ze niet, wel ontdekten ze de maanvis.

Kenmerkend uiterlijk

Je hoeft geen vissendeskundige te zijn om een maanvis te herkennen. De soort heeft zo’n uitzonderlijk uiterlijk, dat hij nergens mee te verwarren is. Maanvissen komen wijdverspreid in de oceanen voor, heel soms wordt een zwemmend exemplaar in de Noordzee gezien. Maanvissen kunnen enorm worden, het dier dat nu is gevonden is met zijn doorsnede van zo’n 60 cm nog vrij klein.

Observeren

Het kwam voor de maanvis goed uit dat Ecomare dicht is. Daardoor kon hij in het grote Noordzee-aquarium worden geplaatst zonder de stress van bezoekers eromheen. In eerste instantie vertoonde hij wat apart gedrag, maar na een tijdje wennen ging hij netjes rechtop zwemmen.

Jarco: “We gaan hem nu een paar dagen observeren en als hij normaal gedrag blijft vertonen, willen we proberen om hem ver uit de kust weer los te laten in zee.” Jarco is voorzichtig over de overlevingskansen van de vis: “Eerst maar eens zien hoe hij zich houdt.”

Gedrag

Maanvissen eten vooral kwallen, maar ook wel kleine andere zeedieren. De vis lijkt alleen een hoofd te hebben met een staart eraan. Maanvissen zwemmen rechtop, maar liggen ook wel op hun zij tegen het wateroppervlak aan.

Anderen lezen ook:  Wereldprimeur voor de Grevelingen: aanleg eerste Tiny Sea Forest

Zo warmen ze op en kunnen zeevogels parasieten van hun huid eten. Aan dit gedrag danken ze hun Engelse naam Sunfish.

Meer zien en updates

Wil je de maanvis zien zwemmen en eten in het aquarium bij Ecomare? Ga dan naar de Facebookpagina van Ecomare. Daar vind je filmpjes van (onder andere) de maanvis.

Het laatste nieuws, van 26 december, over de maanvis is niet zo positief. Hij zwom na een eerste wendag mooi rechtop door het aquarium, maar op tweede kerstdag was hij veel op zijn zij aan het oppervlak te vinden.

Ook liet hij zich af en toe naar de bodem zinken. Hij heeft wel gegeten en extra vocht gekregen. Het blijft voorlopig heel spannend of hij gaat herstellen.

Bron: Ecomare