2021 wordt een bijzonder jaar voor de Grevelingen. In juni hopen IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer het eerste Tiny Sea Forest ter wereld aan te leggen. Dit educatieve project is een afgeleide van de Tiny Forests op land.

Op land heeft IVN Natuureducatie de aflopen jaren meer dan honderd Tiny Forests gerealiseerd.

Deze dichtbegroeide bosjes, dicht bij stedelijk gebied, hebben de grootte van een tennisbaan en zijn een ideaal middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren.

Met het idee voor de eerste onderwatervariant kwam IVN bij Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer.

Zeegras

Rijkswaterstaat is, als waterkwaliteitsbeheerder, bezig met een aantal projecten in de Grevelingen. Eén van deze projecten is de herintroductie van groot zeegras als stimulans voor de biodiversiteit in de Grevelingen.

Deze soort kwam tot de afsluiting in groten getale voor in de Grevelingen. De laatste jaren wordt deze soort in proefopstellingen weer geplant en het verloop gemonitord. Ook voor het nieuwe onderwaterbos zal zeegras een belangrijke soort zijn.

Tiny Sea Forest

Onderwaterbos

Op een locatie dicht bij de Brouwersdam zal in de zomer van 2021 een onderwaterbos worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos.

Ze hebben hier drie basisscholen bij betrokken door middel van een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zouden willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest.

De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Zo wordt er nagedacht over de soorten die in een onderwaterbos thuishoren, structuren die onder water geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen en er wordt nagedacht over vormen van beleving.

Tiny Sea Forest

Tiny Sea Forest (Bron: A. Aleman)

Beleving

Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet er een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt er gekeken naar de mogelijkheid om ook zonder begeleiding van gidsen of docenten zelf op pad te kunnen in of bij dit bos.

Anderen lezen ook:  Redding voetballers Thailand lijkt snel te gaan beginnen

De komende periode zullen de initiatiefnemers gebruiken om ook deze plannen verder uit te werken.

Zo wordt er gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Vóór alles geldt dat er goed gekeken moet worden naar de veiligheid, het toekomstig beheer en de financiële middelen.

IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 tot en met 27 juni 2021 te kunnen openen. Houd de sites van de initiatiefnemers in de gaten voor meer informatie.

Tekst: Piet van Loon, Staatsbosbeheer

Foto’s: P. Koopman (leadfoto), A. Aleman

Bron: Nature Today