Een Spaanse studie toont aan dat in het zeegras dat op de kust van het Spaanse eiland Mallorca aanspoelt flink wat plastic zit. Het plastic is afkomstig van alledaagse huishoudelijke producten, waaronder verpakkingen, doppen en serviesgoed. Het zeegras, ook wel ‘Neptune balls’ genoemd, verzamelen jaarlijks bijna zo’n 900 miljoen plastic afval.

Het onderzoek tussen 2018 en 2019 werd uitgevoerd op Mallorca, waar uitgestrekte weilanden met veel plastic aan de kust zijn. Een kilo ‘Neptune balls’ bevatte maar liefst zeshonderd stukjes plastic.

Zonder hulp van mensen kunnen de wuivende planten, die verankerd zijn in ondiepe zeebodems, elk jaar alleen al in de Middellandse Zee een immense hoeveelheid plastic verzamelen. Dat meldt het tijdschrift Scientific Reports.

Voortdurende zuivering

Met die gegevens en een schatting van de hoeveelheid zeegras dat in ondiepe wateren in de Middellandse Zee groeit, schatten de onderzoekers dat de zeegrasvelden alleen al in ‘Neptune balls’ bijna negenhonderd miljoen stukjes plastic opvangen.

Een flink deel hiervan komt op het strand terecht, al betekent dit niet dat het plastic dan ook wordt opgeruimd.

zeegras

Onder water lijkt zeegras in kustgebieden stukjes plastic vast te houden in natuurlijke bundels van vezels die bekend staan als ‘Neptune balls’. © AFP

“We laten zien dat plastic afval in de zeebodem kan worden opgesloten in zeegrasresten en uiteindelijk de zee verlaat door aan te spoelen”, vertelde hoofdauteur Anna Sanchez-Vidal, een zeebioloog aan de Universiteit van Barcelona, ​​aan AFP.

“De schoonmaak vertegenwoordigt een voortdurende zuivering van plastic afval uit de zee”, voegt ze eraan toe.

Cruciale rol

Verder werd ontdekt dat het zeegras een belangrijke speler is in het oceaanecosysteem. Ze spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de waterkwaliteit, nemen CO2 op en geven zuurstof af.

Anderen lezen ook:  Suunto D5 aan de tand gevoeld

In 2018 schatte WWF dat de toename van plastic zeeverontreiniging binnen enkele weken tijdens de vakantieperiode in de Middellandse Zee heeft bijgedragen aan ongeveer 150 miljoen ton plastic in de oceaan.

Bron: HLN