Tekst: Duikmedisch arts Menno Gaastra
Het probleem treedt op doordat je ogen en je evenwichtsorgaan andere impulsen krijgen. Je ziet iets anders dan je evenwichtsorgaan denkt te voelen. Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat je zeeziek wordt. Tot het 2e levensjaar hebben kinderen er geen last van. Het is het meest uitgesproken rond de 10 tot 12 jaar. Daarna word je er langzaam weer minder gevoelig voor. Vrouwen zijn in de regel gevoeliger voor zeeziekte dan mannen.

Overgeven in je automaat

Langzame bewegingen van de boot geven eerder klachten dan snelle bewegingen. Het zogenaamde stampen van de boot geeft de meeste klachten (bewegingen rond de dwarsscheepse as). Je kunt ook pas zeeziek worden als je aan wal gaat terwijl je tijdens het varen geen klachten hebt gehad. Een ander moment is als je aan de oppervlakte ligt in de golfslag of net onder het wateroppervlak. Als je onder water moet overgeven doe dat onder water met je automaat in. Nadat je overgegeven hebt, krijg je automatisch een reflex om weer in te ademen. Dan is het wel handig dat je een automaat in hebt. Desnoods kun je daarna ademen uit je alternatieve luchtvoorziening.

Blijf in het midden van het schip

Een veel gestelde vraag is “Wat kun je er aan doen?“. Een goed advies is zoveel mogelijk in het midden van het schip te blijven en je ogen te richten net boven de horizon. Voor sommige mensen helpt het ook om de ogen gesloten te houden.

Anderen lezen ook:  Lucht, nitrox en vermoeidheid

Ogen richten net boven de horizon

Medicijnen

Verder zijn er een aantal middelen op de markt die goed kunnen helpen om zeeziekte te voorkomen. Veel van deze middelen geven wel slaperigheid als bijeffect en zijn daardoor niet geschikt om mee te duiken. Een goed middel is Cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende en neem deze zeker één uur voor je gaat varen in. Probeer eerst een tablet als je niet gaat varen cq duiken om te voelen hoe je lichaam er op reageert. Als dat geen klachten geeft, kun je ermee gaan duiken.