Er is eerder al gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een uitbraak van Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) op Bonaire, en nu lijkt het vrijwel zeker dat het rif van het eiland erdoor getroffen is.

SCTLD is een zeer besmettelijke ziekte die koralen aantast en leidt tot het verlies van weefsel en uiteindelijk tot het afsterven van hele koraalkolonies. De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd in Florida in 2014 en heeft zich sindsdien verspreid naar 22 landen in het Caribisch gebied. Het zuidelijke Caribisch gebied was een van de laatste plaatsen waar SCTLD niet was waargenomen, maar nu lijkt de ziekte zich over de hele regio te verspreiden, ook naar Bonaire.

De oorzaak van SCTLD wordt nog onderzocht, maar men vermoedt dat deze wordt veroorzaakt door een bacteriële ziekteverwekker. Overal wordt gezocht naar een remedie tegen de ziekte. In The Keys in Florida hebben experts geïnfecteerde koralen behandeld met de meest effectieve behandeling die beschikbaar is: een antibioticumpasta met amoxicilline. Dit blijkt de verspreiding van de ziekte te vertragen en bovendien de overlevingskans van koraal te verhogen.

Stinapa, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van het Bonaire National Marine Park, zegt nauw samen te werken met experts uit zowel lokale als internationale gemeenschappen om de situatie op Bonaire te verbeteren. Men vraagt de bevolking om de Marine Park-regels en nieuwe SCTLD-richtlijnen te volgen. Er wordt gehoopt dat de gezamenlijke inspanningen de impact van deze ziekte zullen verzachten en dat de koralen op Bonaire zullen kunnen blijven gedijen. Jouw hulp is van vitaal belang, aldus Stinapa.

Anderen lezen ook:  Zeldzaamste vis ter wereld is iets minder zeldzaam dan gedacht

Bron: Antilliaans dagblad