Iedere maand bezoekt Franka Appelman een duikvereniging in Nederland. Deze maand trekt ze richting Bussloo, waar ze kennismaakt met de duikers van NoBaToWa.

Tekst Franka Appelman

Waarom zou deze duikvereniging ‘Duikteam van de Maand’ moeten worden? Alleen al de naam maakte mij nieuwsgierig, want NoBaToWa is niet heel gebruikelijk. Na een korte speurtocht op de website kom ik erachter dat dit een afkorting is van ‘No Bar To Waste’; heel origineel! Eric zit in het bestuur met als taak het organiseren en begeleiden van activiteiten. Hij vertelt: “Ik denk niet dat NoBaToWa veel anders is dan andere duikteams. We hebben tenslotte allemaal dezelfde afwijking/hobby: duiken! Opvallend is dat we in iedere leeftijdsgroep leden hebben die allemaal gezellig met elkaar omgaan, zowel aan de bar op een clubavond als aan de waterkant bij een clubduik, of op vakantie. Ieder lid is even gewaardeerd.” Deze argumentatie alleen al is voor mij reden om NoBaToWa in het zonnetje te zetten.

Diverse activiteiten

NoBaToWa heeft zijn thuisbasis in Deventer (Overijssel) en de huisplas in Bussloo (Gelderland). In Deventer wordt het clubhuis van een andere duikvereniging op donderdagavond gehuurd en NoBaToWa  organiseert de gebruikelijke activiteiten van een duikvereniging. In het seizoen wordt om de week een clubduik georganiseerd, in diverse plassen tot 1,5 uur rijden rond Deventer. Jaarlijks wordt een Zeelandkampeerweekend georganiseerd en een bootduik in de Vinkeveense Plassen mag ook niet ontbreken. En rond Pasen wordt traditioneel onder water naar paaseieren gezocht.

“Momenteel hebben we een aantal leden met een uitdaging; hierdoor moeten de fitte duikers de uitrustingen van de minder fitte naar de waterkant dragen, waar deze in het water omgedaan worden. Op deze manier kunnen we toch allemaal duiken”, vertelt Eric.

Het is duidelijk dat er rekening gehouden wordt met iedereen, en er alles aan gedaan wordt om iedereen te kunnen laten duiken.

Anderen lezen ook:  Duikteam van de Maand: Duikteam Woerden

Als corona het toelaat, wordt er ook jaarlijks een buitenlandreis georganiseerd naar bijvoorbeeld de Rode Zee, Gozo, Lanzarote of Bonaire. Er is een aantal gevleugelde uitspraken tussen de leden van NoBaToWa. Een daarvan is

‘What happens at NoBaToWa, stays at NoBaToWa’.

Er wordt wat lacherig over gedaan dat de leukste anekdotes niet met mij gedeeld mogen worden, maar ondertussen krijg ik toch wat dingen te horen. Zoals bijvoorbeeld die keer dat Eric in de winter in het water dook en zijn droogpakrits niet had dichtgedaan (en ook geen droge kleding mee had!). De stoelverwarming kwam erg van pas…

Onderwaterparcours

Tijd om huisplas Bussloo aan mij te laten zien. Je kunt op verschillende plekken bij Bussloo duiken, waarvan de bekendste instap Bussloo Schurinkshof is. Hier is een onderwaterparcours aangelegd, en de instap is geschikt gemaakt voor duikers. Bussloo Schurinkshof is dan ook een gewilde en bekende duikstek voor duikers in Midden-Nederland. Eric: “Het hele jaar door is het hier leuk duiken; in de winter op het parcours met de objecten is altijd wel wat te zien, in het voorjaar de jagende snoeken in het zonnetje, in de zomer vis zoeken tussen de begroeiing en in de herfst genietend van het nog steeds warme water.”

“In de winter kunnen er soms zelfs ijsduiken plaatsvinden!”

Vandaag zijn we de enige duikvereniging op de parkeerplaats, maar op andere dagen kan het een stuk drukker zijn. NoBaToWa kiest er soms voor op een andere plek te water te gaan om de rust op te zoeken. Sommige plekken zijn bekend en omschreven in de bekende gids voor duikers, andere plekken zijn onbekend. Zodoende kennen de leden ook de mooiste plekjes van hun huisplas.

We zijn met een gezellige hoeveelheid clubleden; van heel ervaren duikers tot iemand die zijn eerste fun-duik maakt na het behalen van zijn brevet.

Ook zijn er partners en kinderen aanwezig die niet duiken en er een gezellig dagje uit van maken. Handig voor het bewaren van de autosleutels en het maken van de groepsfoto’s! We gaan met zes buddyparen te water. Na een stukje uitzwemmen komen we bij het touw van het onderwaterparcours.

Anderen lezen ook:  Schokkende koraalschade bij de Tugboat op Curaçao

Er liggen in Bussloo meerdere touwen voor verschillende zwemroutes. Aan de touwen hangen kaartjes met aanwijzingen richting welk object dit touw loopt.

Wij volgen het touw richting de stadsbus. Richting de diepte zien we een snoek in het groen die we een stukje volgen. Nadat hij snel wegzwemt, keren wij weer om en zwemmen we naar de stadsbus. We kunnen door de bus heen zwemmen. De stoelen zijn verwijderd, maar de chauffeursplek is nog duidelijk zichtbaar. We kunnen op verschillende plekken de bus verlaten, aangezien enkele ramen en het luik van de nooduitgang zijn verwijderd. We zwemmen via de voorruit de bus weer uit als we opnieuw een grote snoek zien. Deze laat zich rustig bewonderen. Hij ligt vlak naast het bushokje en de geparkeerde fiets, net alsof hij aan het wachten is op de bus! Wij vervolgen onze route via het touw. We komen aan bij het pijpenrif met grote gestapelde rioleringsbuizen. Je kunt hier doorheen zwemmen of erlangs. Tussen en onder de buizen zitten de schuilplaatsen van veel kleine visjes. We zwemmen ondiep weer terug.

Bandenrif

De bodem is heuvelachtig, dus het kompas is nodig om op koers te blijven. Ondiep wisselen velden met waterplanten af met zandbodem. Als je goed oplet, zie je hier veel leven. Kleine visjes verschuilen zich in het groen, waterinsecten lopen over de bladeren van de waterplanten en enkele kikkervisjes zijn zichtbaar op de zandbodem. Ook zien we opvallend grote mosselen in het zand liggen. Later op de middag maken we nog een duik waarbij we weer andere objecten tegenkomen; een oefenplatform op zes meter, een bouwsteiger met een beeldhouwwerk van twee bouwvakkers die elkaar de hand schudden en bloempotten met waterlelies.

Anderen lezen ook:  Dit is waarom je op duikvakantie gaat bij Sun Reef Village on Sea op Curaçao.

Onder de bouwsteiger zien we wederom een grote snoek, die zich rustig laat bekijken en om ons heen zwemt.

Vervolgens het bandenrif. Hier loopt geen touw van het onderwaterparcours, dus je moet weten waar je het kunt vinden. Ik had er weleens van gehoord, maar het nog nooit zelf gevonden. Het bandenrif blijkt een bijzonder kunstwerk te zijn: een vierkanten stellage waar vanuit het midden naar elke hoekpunt banden hangen. Bijna aan het einde van de duik worden we gepasseerd door een paling. Deze worden niet vaak gezien in Bussloo!

Een andere gevleugelde uitspraak van NoBaToWa (‘Niet gefilmd is niet gezien’) gaat dit keer niet helemaal op, want de staart van de paling staat net op een foto die Eric probeert te maken. We liggen vandaag bijna twee uur in het water op een maximale diepte van 9 meter. Maar gezien de grote variatie van objecten, de afwisselende bodem en de hoeveelheid leven heb ik me geen moment verveeld.

En door het prettige gezelschap van de leden van NoBaToWa is de dag voorbijgevlogen. NoBaToWa is terecht het Duikteam van de Maand.

INFO Duikteam: Duikvereniging NoBaToWa, opgericht 1997

Huisplas: Bussloo

Aantal leden: 57

Duikorganisatie: PADI

Eigen clubhuis: In Deventer, wordt op donderdagavond gehuurd van andere duikvereniging.

Zwembadtrainingen: Nee, wel huren van zwembad voor cursussen.

Jeugdteam? Nee

Bijzonderheden: Gezellige en actieve duikvereniging, in ieder leeftijdsgroep leden die gezellig met elkaar omgaan.

To do in omgeving: Rondom de plas zijn verschillende grasweides en zandstrandjes met en zonder speeltoestellen voor de kinderen en diverse horeca-gelegenheden. Er is een naturistenstrand en Thermen Bussloo is gevestigd aan het water.

Website: www.nobatowa.nl