Linden (35) heeft een PhD in natuurkunde en had een goede baan in de biotech, USA. Het bedrijf werd echter maar groter en groter en Linden besloot om het roer om te gooien. Sinds november 2022 is hij duikinstructeur bij Dive Friends Bonaire.

 

Linden, dat is nogal een stap geweest! Vertel eens.  

Die grote stap viel eigenlijk wel mee. Ik maakte gespecialiseerde beeldvormingsinstrumenten die gebruikt worden bij kankeronderzoek maar ik vond mijn werk niet meer zo leuk. Tijdens onze huwelijksreis wilden we duiken op Bonaire en mijn vrouw en ik werden klant bij Dive Friends Bonaire. Ik heb daar een geweldige tijd gehad en ik was onder de indruk van de verscheidenheid aan cursussen en duiken die werden aangeboden. Na jaren van hard werken, besloot ik om duikinstructeur te worden om zo andere mensen te laten genieten van de onderwaterwereld. Ik heb een passie voor de natuur en door instructeur te worden kan ik meer mensen de liefde voor het milieu meegeven. Ik hou van actief buiten zijn: wandelen, backpacken, skiën, klimmen, hardlopen. Daarnaast doe ik aan houtbewerking en speel ik gitaar. 

Ik hield zo van het duiken op Bonaire dat ik twee maanden na onze huwelijksreis contact heb gezocht met Dive Friends Bonaire. Eerst heb ik de cursus gevolgd voor Divemaster en daarna heb ik de opleiding tot instructeur (IDC) gevolgd. In twee weken was ik gediplomeerd! 

Kun je iets vertellen over de opleiding? 

Het waren lange dagen: ik bracht veel tijd door in het water en ook in de klas. Daarna nog huiswerk maken!  Mijn IDC duurde ongeveer twee volle weken, inclusief het tweedaagse examen aan het einde. Tijdens die weken dacht ik alleen maar aan duiken; leuk maar mentaal ook behoorlijk uitputtend. In het begin was het wennen om een praktijkpresentatie op een natuurlijke manier te geven maar dat kreeg ik toch snel onder de knie.  

Anderen lezen ook:  Duiken en rugklachten

Wat ik erg leuk vond, was de kans om mijn vaardigheden te perfectioneren en een meer bekwame, zelfverzekerde duiker te worden. Deze progressie begint al bij de Rescue Diver cursus. Daar leer je om meer te denken aan de andere duikers die met jou in het water zijn en minder op je eigen duikvaardigheid en uitrusting. Uiteindelijk wordt dit een tweede natuur. Ook heb ik genoten van de vriendschap met mijn twee collega’s die tegelijkertijd de IDC deden. We hadden natuurlijk dezelfde uitdagingen en soms ook frustraties. 

Ik heb veel tijd besteed aan de eLearning module en het maken van oefenexamens omdat ik de schriftelijke examenvragen moeilijk vond: duikfysica, fysiologie, uitrusting, het milieu en duikplanning. De Encyclopedia of Recreational Diving was mijn beste vriend om mijn kennis op te krikken. Daarnaast heb ik 24 vaardigheden in het water geoefend zodat ik ze gemakkelijk kon demonstreren.

Wat is het verschil tussen duikinstructeur en Divemaster?  

Het grootste verschil tussen instructeur en Divemaster is dat instructeurs cursussen geven en duikers kunnen brevetteren voor bijvoorbeeld Open Water, Advanced en Rescue Diver. Ook kan ik nieuwe Divemasters opleiden en mag ik speciale cursussen geven, zoals Nitrox, Wreck, Deep en Lionfish Hunter. En natuurlijk kan een instructeur doen wat een Divemaster kan zoals het begeleiden van gecertificeerde duikers en het geven van opfriscursussen.

Hoe ziet jouw dag eruit?  

Ik word meestal rond 5.30 of 6.00 uur wakker en probeer voor het werk te gaan hardlopen. Als ik veel ga duiken, sla ik dit wel eens over. Na het ontbijt ga ik naar het werk en de planning bepaalt wat en welke locatie.  

Anderen lezen ook:  Bahamas Aggressor – vlog 2

Ik kan ingedeeld zijn bij een van onze winkels: daar help ik gasten bij het inchecken, deel ik een huuruitrusting uit of help ik klanten bij het kopen van een duikuitrusting. Een andere keer word ik ingedeeld voor het geven van een cursus. Dit kan een halve dag zijn (sommige specialties  tot drie dagen voor bijv. Open Water.  Meestal zijn cursusdagen lange dagen en behoorlijk vermoeiend. Dit hangt sterk af van de soort cursus en de studenten. Toch voelt het goed om moe te zijn aan het einde van de dag.  

Als ik geen lesgeef of in de winkel sta, begeleid ik duiken. We hebben één- en twee-tank begeleide duiken. Bonaire staat bekend om het kantduiken, maar we hebben veel gasten die ook graag op één van onze boten meegaan. Ik ben blij met beide. Aan het eind van de dag hang ik meestal een tijdje rond met mijn collega’s, en ga dan naar huis om te eten en mijn spullen op te hangen om te drogen voor de volgende dag. Ik ben geen fan van het aantrekken van een vochtige wetsuit de volgende ochtend!  

Waarom heb je besloten om na je IDC te blijven werken voor Dive Friends Bonaire?  

Vanaf het begin was het mijn insteek om te blijven na de cursus. Ik wilde tijd besteden aan het daadwerkelijk werken met onze gasten, het brevetteren van nieuwe duikers, mensen helpen om voor het eerst te duiken en mensen helpen hun vaardigheden en comfort op te bouwen. De IDC was een belangrijke stap maar mijn doel was om als instructeur te werken. Ik heb genoten van de IDC met Dive Friends en ik heb veel connecties gemaakt met mijn collega’s. Ik werk in een fantastisch team en we hebben veel plezier samen, ook met onze gasten, maar we nemen het duiken heel serieus. Veiligheid is onze eerste prioriteit. We hebben een sterke groep instructeurs die cursussen leuk maken en hun studenten uitdagen om hun vaardigheden te verbeteren.  

Anderen lezen ook:  Bahamas Aggressor - vlog 1

Er zijn veel duikcentra op Bonaire en hoeveel geen enkele plek perfect is, denk ik dat Dive Friends Bonaire de gasten een geweldige ervaring biedt. Ook de combinatie van de winkels en duikcentra over het hele eiland is superhandig: van een prettige duikervaring, tank- en materiaalverhuur tot begeleide duiken, cursussen en alles daartussenin.     

Als je potentiële IDC-kandidaten 1 tip zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?  

Ik vond de IDC een behoorlijke uitdaging, dus ik zou IDC-kandidaten aanraden om bij het begin van de cursus te accepteren dat het moeilijk zal zijn met veel ups en downs. Ik denk dat als je toegewijd bent, je zeker de cursus met succes kunt doorlopen, en ik vond de beloning – nieuwe duikers lesgeven – zeker de moeite waard!  

Een van de meest lonende (en ook uitdagende) dingen voor mij als instructeur is wanneer ik studenten heb die bezorgd zijn over duiken; het geeft zoveel voldoening als we samen de cursus doorlopen, ze hun angsten overwinnen of leren beheersen, en de cursist eruit komt als een enthousiaste en bekwame duiker.

Tenslotte, wat is jouw favoriete duikplek op Bonaire? 

Red Slave! De topografie onder water is prachtig. Behalve ‘big fish’ kun je in het ondiepere gedeelte ook vaak zeepaardjes vinden. 

Belangstelling gekregen voor het IDC-traject?  

De startdata in 2024 zijn: 

  • 9 augustus 2024 
  • 20 september 2024 
  • 29 november 2024 

Mail voor meer informatie naar: coursedirector@divefriensbonaire.com