Gisteren berichtte RTL Nieuws met de kop: ‘Duitse zeilster gedood door haai bij Canarische Eilanden.’ Twee feiten kloppen direct al niet in deze kop: de doodsoorzaak en de locatie.

Als eerste willen wij de nabestaanden namens heel het DUIKEN Team veel sterkte toewensen.

Daarnaast willen we de Canarische Eilanden steunen, waar nu dit negatieve nieuws over is geschreven, en uiteraard ook een slachtoffer van dit bericht: de haai. Want ook in dit geval wordt de haai weer in een negatief dagbeeld geplaatst.

Het bericht van RTL was als volgt:

De kustwacht kreeg maandagmiddag de noodoproep van een zeilboot varend onder Britse vlag, die op 14 september uit Gran Canaria was vertrokken. De boot bevond zich in internationale wateren, 447 kilometer ten zuidwesten van Gran Canaria, voor de kust van de Westelijke Sahara.

De 30-jarige vrouw verloor een been bij de haaienaanval. De omstandigheden van de aanval zijn onbekend. Spanje stuurde een reddingshelikopter, maar de vrouw overleed tijdens het transport.

Dit incident gebeurde dus 447 kilometer ten zuidwesten van Gran Canaria – een behoorlijke afstand. Daarnaast is de Duitse zeiler overleden aan haar verwondingen na de aanval en niet ‘gedood’ door de haai.

“Als er iets in Rotterdam gebeurt, zeggen we gewoon dat het in Parijs was”

De eigenaar van Duikcentrum Euro-Divers Lanzarote, Harold Rabeling, spreekt zijn verontwaardiging uit over dit bericht: “Hoe bedoel je onbetrouwbaar en sensatienieuws van RTL wat helemaal niets met de Canarische eilanden te maken heeft, maar wel negatieve invloed heeft op de eilanden? De boot bevond zich in internationale wateren, 447 kilometer ten zuidwesten van Gran Canaria, voor de kust van de Westelijke Sahara. Dus als er voortaan iets in Rotterdam gebeurt, dan zeggen we gewoon dat het in Parijs was, ongeveer dezelfde afstand.”

Anderen lezen ook:  Metalsub XRE 850R, kind aan huis bij DUIKEN

Lusten haaien mensenvlees?

Haaien eten over het algemeen geen mensenvlees. Hoewel sommige soorten haaien mensen kunnen aanvallen, is dat meestal niet omdat ze specifiek op zoek zijn naar mensen als voedsel. Haaien verwarren mensen soms met hun natuurlijke prooi, zoals zeehonden of vissen, vooral in troebel water of wanneer ze nieuwsgierig zijn. Veel haaien bijten een keer en zwemmen vervolgens weg als ze beseffen dat het geen geschikt voedsel is.

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, en enkele haaienaanvallen kunnen fataal zijn. Maar over het algemeen zijn haaien niet gericht op mensen als voedselbron. Haaien eten voornamelijk vis, zeezoogdieren zoals zeehonden en zeeleeuwen, en soms zelfs aas. Ze komen ook niet voor in de top 5 van gevaarlijkste dieren ter wereld, hij wordt ‘verslagen’ door de mug en de zoetwaterslak.