Gisteravond waren op meerdere social mediakanalen video’s van een krokodil te zien bij de visserspier in Sorobon, Bonaire. De politie, STINAPA en de Kmar zijn bezig te analyseren of  het dier gevangen moet worden.

Sorobon is nu gesloten voor het publiek. Live99FM berichtte op facebook dat ze van betrouwbare bronnen vernomen hebben dat gezaghebber John Soliano al de opdracht heeft gegeven om de krokodil neer te schieten als dat nodig mocht zijn.  De reacties hierover zijn zeer verdeeld. Op het moment van schrijven hebben we nog geen verdere update over de situatie.

Komen er krokodillen voor op Bonaire?

Nee. krokodillen komen van nature niet voor op Bonaire. Bonaire is een eiland in het Caribisch gebied dat bekend staat om zijn droge klimaat en rijke biodiversiteit, vooral als het gaat om vogels, leguanen en mariene fauna zoals schildpadden en vissen. Krokodillen zijn geen inheemse diersoort op het eiland. Als er een melding is van een krokodil, is het zeer waarschijnlijk dat het gaat om een ontsnapt of illegaal ingevoerd dier. Dergelijke waarnemingen zijn zeldzaam en ongebruikelijk voor Bonaire, waar het ecosysteem niet geschikt is voor krokodillen om te gedijen.

Wat moet je doen als je een krokodil ziet?

Als je een krokodil ziet, blijf dan kalm en houd minstens 15 tot 20 meter afstand. Waarschuw omstanders en meld het aan de lokale autoriteiten, zoals de politie of natuurbeheerders. Verstoor de krokodil niet en probeer niet te zwemmen of het water in te gaan. Als de krokodil je achtervolgt, ren dan in een rechte lijn naar een veilige plek, zoals een gebouw of boom. Vermijd gebieden waar krokodillen zijn gesignaleerd en wees altijd alert in de buurt van water.

Anderen lezen ook:  Winnaar Women's Dive Day oproep

Komen krokodillen vaker voor op de Cariben?

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende meldingen van krokodillen op Bonaire geweest, waaronder in 2016, 2017 en 2021, waarbij krokodillen in de buurt van de kust of in wateren rond het Washington Slagbaai-park werden gesignaleerd. In 2023 werd er opnieuw een krokodil waargenomen bij Sorobon, wat leidde tot waarschuwingen van lokale autoriteiten om voorzichtig te zijn in de nabijheid van water.