Zeventig wetenschappelijke-, sport- en milieuorganisaties zijn fel tegen de uitgifte door het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu van 12 vergunningen voor de oogst van bloedkoraal langs de kust van Catalonië.

Ze eisen per brief aan de minister dat de vergunningen worden ingetrokken. De organisaties wijzen erop dat de rode koraal niet alleen op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) staat, maar ook dat de Catalaanse regering vorig jaar een tijdelijk moratorium uitvaardigde met daarin een verbod tot 2027 om bloedkoraal te oogsten. Ook de politieke partijen ERC, PDeCAT en ICV in het Europees Parlement hebben aan de Europese Commissie gevraagd maatregelen hieromtrent te nemen.

Stroperij en overexploitatie bloedkoraal

Tussen Begur en de Franse grens bevindt 90% van de koraalkolonie zich in kritieke toestand. Dit zegt Joaquim Garrabou, onderzoeker bij CSIC en het Maritiem Wetenschappelijk instituut van Barcelona. ‘We moeten het koraal beschermen als we nog gezonde koloniën over willen houden. Alleen het volledig verbieden van de oogst kan de toestand van de rode koraal verbeteren’. Minister Isabel García Tejerina moet daarom een einde maken aan de de ‘stroperij en aan de overexploitatie’ van de soort, zo staat in de brief die zij ontving. Deze werd ondertekend door onder meer Ecologistas en Acción, SEO-Birdlife, WWF, Oceana, de universiteiten van Barcelona en Girona en 17 verenigingen van duikscholen en watersporten.

Lees verder: MeerSpanje.nl

Leefomgeving bloedkoraal

Bloedkoraal komt voor in diep water met een rotsachtige bodem zoals op onderzeese bergen onder richels en in en rond grotten, waar vaak sterke stromingen zijn.

Anderen lezen ook:  Haaien fotograferen, National Geographic fotograaf Nuno Sá vertelt zijn geheim

Het koraalskelet levert een grondstof voor sieraden. Zo vormen kettingen van bloedkoralen kralen een onderdeel van bijvoorbeeld de Zeeuwse klederdracht. Naast parels, barnsteen en ivoor is het een van de weinige organische stoffen waarmee sieraden vervaardigd worden. Het wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 280 meter. De onregelmatig gevormde kolonies worden 5 tot 20 centimeter hoog. Meestal is bloedkoraal donkeroranje. Er zijn echter ook witte en zwarte exemplaren bekend.

Bron: MeerSpanje.nl

Lees ook: Zeedieren kunnen toch niet oneindig blijven groeien