Klachten op het gebied van de oren komen helaas bij het duiken toch met enige regelmaat voor. Vaak komt dit door te laat of niet goed genoeg klaren van de oren. Pijn en irritatie zijn dan vaak het gevolg. De duik moet dan afgebroken worden omdat de pijn dan niet te harden is.

Door het klaringsprobleem kan de verbinding tussen de keelholte en het middenoor (de zogenaamde buis van Eustachius) geïrriteerd raken. Het klaren van je middenoor gaat dan nog slechter.

Middenoorontsteking

Helaas is de kans dan ook aanwezig dat er bacteriën van de keelholte naar je middenoor gaan. Dit vormt een mooie broedplaats voor een ontsteking.  En zo kan een middenoorontsteking ontstaan. De bacteriën vermenigvuldigen zich en dit vormt een slijmerige pus die niet makkelijk via de enige opening van het middenoor, de buis van Eustachius, eruit kan. Als de druk dan oploopt in het middenoor, neemt de pijn ook fors toe.

Als de druk te groot wordt, kan het trommelvlies dat niet meer aan en scheurt. De druk is dan direct van je middenoor af en de pijn verdwijnt snel. Dit kan de arts ook doen door middel van het maken van een klein sneetje in je trommelvlies.

Trommelvlies

Bij kleinere kinderen die veel last hebben van oorontstekingen worden er daarom buisjes geplaatst in hun trommelvlies. Zo kan de ontsteking makkelijk uit het oor lopen. Een voordeel hiervan is dat de gehoorbeentjes, die in het middenoor zitten, ook niet beschadigd raken. Je gehoor blijft dan goed.

Je trommelvlies geneest in veruit de meeste gevallen vanzelf weer. Dit kan 3-4 weken duren.

Anderen lezen ook:  Zonnebrandmiddel vernietigt koraal: dit is waarom

klaren

Controle

Mocht je dit overkomen zijn, dan is het wel nuttig om je oren te laten controleren voordat je weer wil gaan duiken. Je wilt namelijk geen vuil water in je middenoor krijgen door een gaatje in je trommelvlies. Dat kan namelijk voor de lange termijn alleen maar meer ellende opleveren.

Bij een buitenoorontsteking ontstaat een infectie in je buitenste gehoorgang. Dit kan wel irritatie geven aan je trommelvlies, maar levert geen scheur op. De infectie met pus kan namelijk via je gehoorgang naar buiten toe. Dus de druk loopt niet echt op. Behalve als er sprake is van een verstopping door middel van oorsmeer of door uitsteeksels in je gehoorgang. Wat extra aandacht voor je oren bij het duiken kan dus zeker geen kwaad.

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Ook interessant voor jou:

Zeeziekte: wat kun je er tegen doen?

Wat houdt zuurstofschoon in?