Geluid onder water… Onder de donkerblauwe spiegel van de zee bevindt zich een totaal andere wereld. Een wereld vol leven. Van bultruggen tot orka’s, beloega’s tot potvissen… Deze zeedieren gebruiken klikken, fluittonen en liedjes om een partner te vinden, jongen groot te brengen en voedsel te zoeken. Nu is er één grote vijand van deze prachtige tonen: HERRIE.

Oftewel: lawaai veroorzaakt door mensen. Door de herrie die gemaakt wordt door schepen en olieboringen wordt de communicatie verstoord. Teken de petitie om geluidsvervuiling onder water te stoppen. Meer weten over het geluid van onderwatermuziekanten? We hebben 6 feitjes over geluid onder water voor je op een rij gezet:

1. Fluisterende bultruggen

Wist je dat jonge bultruggen fluisteren om in contact te blijven met hun moeder? Zo zorgen ze ervoor dat er geen ongenode gasten, zoals orka’s, opduiken.

geluid onder water

© Natalie Bowes / WWF-Canada

2. Naamsignalen

Sommige dolfijnensoorten ontwikkelen tijdens hun jeugd fluitsignalen waarmee ze zichzelf identificeren en waaraan soortgenoten hen kunnen herkennen. Zo’n signaal is dus vergelijkbaar met een naam zoals wij die als mens gebruiken. Hierdoor kunnen dolfijnen die elkaar kennen op lange afstand met elkaar in contact blijven.

geluid onder water

© The University Of Auckland / WWF-New Zealand

3. De luidste dieren

Potvissen zijn de luidruchtigste dieren. Potvissen klikken om te communiceren en om prooien te vinden. Deze geluiden zijn de luidste ooit gemeten in het dierenrijk.

geluid onder water

© Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

4. Stilte bij gevaar

Beloega’s worden ook wel de kanaries van de zee genoemd omdat ze zoveel geluid maken. Maar zodra ze onraad ruiken, zoals de nabijheid van orka’s, vallen ze stil of gaan ze fluisteren.

Anderen lezen ook:  Bonaire krijgt code geel, Nederlandse toeristen welkom

5. Romantische jazz

Mannetjes ijswalvissen (groenlandwalvissen) componeren tijdens hun paartijd liederen. Dit doen ze waarschijnlijk om vrouwtjes te verleiden en andere mannetjes op afstand te houden. Deze liederen worden vergeleken met jazz.

geluid onder water

© VDOS Global / WWF-Canada

6. Afgeleid door lawaai

Bruinvissen zoeken bijna constant naar eten om gezond te blijven. Ze hebben namelijk een snelle stofwisseling. Nu blijkt echter dat bruinvissen stoppen met zoeken wanneer er luide geluiden in de omgeving zijn. Als dat vaak voorkomt gaat de gezondheid van bruinvissen dus achteruit.

geluid onder water

© naturepl.com / Florian Graner / WWF

Stop de herrie, minder geluid onder water

Om ervoor te zorgen dat de onderwaterdieren minder worden gestoord door lawaai van scheepvaart en olieboringen vragen we de ministers van de Noordpoollanden om actie te ondernemen. Teken de petitie en help mee de geluidsvervuiling onder water te stoppen! Zo kunnen de muzikanten van de zee weer rustig hun gang gaan.

Bekijk ook: Hartverscheurend beeld; zes kilo plastic in maag dode potvis