De machtige bergen spiegelen in het water van Lacus Felix, de Traunsee. En de adembenemende natuur gaat ook onder water verder. Harald Hois verkende het ‘droommeer’ voor ons.

Een eerste blik op een duikstek is nog nooit zo mooi geweest.

In de buurt van het charmante kuuroord Gmunden vlak bij Eck, biedt de Salzkammergut-rijksweg B145, iets hoger op de heuvelrug gelegen, een sensationeel uitzicht op het diepste punt van de Salzkammergut-meren: de Traunsee. Ongeveer twaalf kilometer lang en drie kilometer breed, 191 meter diep en 422 meter boven zeeniveau – dat zijn de belangrijkste kenmerken van Lacus Felix, zoals de oude Romeinen dit meer noemden. De Traunsee, het diepste meer van Oostenrijk, schittert met de langste en diepste aaneengesloten steile rotswanden van de Salzkammergut en misschien ook wel van heel Oostenrijk. Op de oostelijke oever van Gmunden tot kort voor Ebensee, lopen de rotsen van Traunstein, Hochkogel en Erlakogel onder het wateroppervlak steil af de afgrond in. Soms overhangend, soms met grotachtige inkepingen. Je zou kunnen concluderen dat de Traunsee alleen voor technische duikers geschikt is, maar niets is minder waar. Juist de mix van steil aflopende rotsen, fantastische flora en met vissen gevulde ondiepe wateren, maakt het meer tot een heel bijzondere duikervaring voor elke duiker.

Op de duikstek van Hundsgraben tuimelt de steile wand 140 meter de diepte in

Adventure Diving

Met Georg Bogdanov van duikschool Adventure Diving hebben we een betrouwbare partner gevonden die het hele jaar door voor zijn duikende gasten zorgt. Zodra je aankomt in Altmünster, het hoofdkantoor van Adventure Diving, voel je je thuis. Met een overzichtelijke en professioneel ingerichte duikwinkel, krachtige Bauercompressoren, douches, technisch perfecte verhuurapparatuur, een prachtige trainingsruimte en een uitnodigend terras, worden de gasten vanaf het eerste moment verwend. Het personeel zorgt voor de duikuitrusting en voor het vervoer naar de speedboot of bus voor en na de duik. Niemand hoeft met zijn uitrusting te slepen, tenzij hij of zij dat zelf wil. De bus brengt je naar de duikstekken, die vanaf de straat te bereiken zijn. En de speedboot? Met een 150pk buitenboordmotor geeft de oversteek van de west- naar de oostoever je een heerlijk Miami Vice-gevoel. De schipper vaart uit met maximaal tien duikers aan boord en houdt de wacht tijdens de duik. Hij is daarom op elk moment beschikbaar. Georg begeleidt zijn gasten samen met een van zijn meer dan tien duikinstructeurs die op drukke dagen in de duikschool aanwezig zijn. De sfeer binnen de crew, maar ook met de gasten, is erg goed en het maakt niet uit of het Georg, zijn partner Christine, of een van de andere duikinstructeurs van Adventure Diving is: iedereen heeft een vriendelijke glimlach op zijn gezicht.

Het Weißenbachtal mondt ook uit in de Traun. De talloze rotspoelen en stroompjes zijn dicht in de buurt en altijd een bezoekje waard.

Georgs selectie van duikspots is groot. In de zomer wachten meer dan 30 duikplekken op de duikers. Interessant klinkende duikplekken zoals Love Island, Madonna, the Nuns Herb Garden, Fledermausbuch, Karbach, Höbarthwand of TickIsland hebben allemaal hun eigen verhaal. Gypsy Humidity, niet ver van Altmünster, is een van de meest populaire trainingsplekken voor Adventure Diving. Vanaf de parkeerplaats leidt de middelste entry naar drie en vervolgens naar twaalf meter diepte. Meer naar links is een trainingsplatform op vijf meter diepte. Rondom krioelen kleine baarsjes en snoekjes tussen de algengroei. Er staan standbeelden op elf en twaalf meter diepte die de duik een extra dimensie geven. En als je een stukje dieper wilt, kun je de lijn vanaf de oever kiezen die naar de Zillen-catamaran leidt.

Als hoofdstad van de regio trekt Gmunden de aandacht met zijn promenade, cafés, musea en uitzicht op het meer.

Magische Madonna

Ik ben vooral onder de indruk van twee plaatsen: enerzijds is dat Madonna in Traunkirchen, niet ver van de parkeerplaats Sonnstein. De duik daalt snel af tot onder een standbeeld van de Madonna, dat op een klein schiereiland staat. De rotsformatie is bezaaid met driehoekige schelpen en gaat tot 30 meter en dieper. Na een korte rondgang om het onderwaterschiereiland, imponeert een indrukwekkend kleurenspel van het tegenlicht van de zon. Omgevallen bomen en veel vissen in het ondiepe water zijn fantastische foto-onderwerpen. Na een oppervlakte-interval gaan we naar het Karbachplein: deze duikplek is alleen per speedboot te bereiken en is bijzonder idyllisch – niet alleen voor duikers, maar voor het hele gezin. In het Gasthaus Karbach heeft de uitbater namelijk een heerlijke afhaalkeuken. En de duikstek? Het is een nonchalante mix van veilige en ondiepe oevers die door zonnestralen worden doordrongen, steile wanden en overhangen tot wel 140 meter diep, boomstammen tussen 20 en 30 meter diep en groene zoetwatersponzen die op koralen lijken. Dit is misschien wel een van de meest diverse plekken aan het meer, maar wel wat afgelegen.

Anderen lezen ook:  Twee is beter! Madeira en Porto Santo.

In de Traunsee stroomt vers water van de rivier de Traun en van kristalheldere poelen en beekjes. Snorkelduiken in de Rindbach met de bijbehorende waterval is dan ook bijzonder spectaculair. Het meenemen van een reel of touw is hier wel aanbevolen. De Offenseebach, de Frauenweißbach en natuurlijk de Weißenbach, die ook naar de Traunsee stroomt (niet alleen richting Attersee) zijn gemakkelijk te bereiken. Deze zijn altijd een welkome afwisseling voor zowel duikers als gezinnen die van de natuur houden. Het water zo helder, de vissen zo dichtbij! Rivierduiken is gewoonweg fascinerend in de Traunsee.

Let op: check de weersvoorspelling voordat je erin springt, de stromingen in de beekjes kunnen onvoorspelbaar zijn!

Excursies

Zelfs de keizer van Oostenrijk waardeerde het Salzkammergut als zomerresidentie. Het is dan ook geen toeval dat Lacus Felix al meer dan honderd jaar wordt geprezen als vakantie- en recreatiegebied.
Breng een bezoek aan Gmunden, de kuur- en congresstad met zuidelijke flair, het Orth Land en Lake Castle
als beroemde filmset, de charmante herenhuizen en het stadhuis uit de renaissance met Gmunden keramieken klokkenspel! Of Altmünster met de beroemde Schwanthaler kribbe en het natuurgebied Taferlklaussee. Of Traunkirchen, wiens als vissersboot versierde kansel wereldbekend werd en ook bekendstaat om de processies van Frohnam. Of Ebensee, het startpunt voor lokale excursies zoals de druipsteengrot van Gassel, Feuerkogel en Offensee. Bijna geen enkel ander meer in Oostenrijk biedt zoveel verschillende uitstapjes, activiteiten en culinaire hoogstandjes als de Traunsee. Ik ging zelf tijdens mijn reis op pad in een kajak op het meer. En nog altijd droom ik over de machtige Traunstein, het aanmeren bij de Miesweg en de korte wandeling naar de gezellige Moaralm. Deze idyllische alpenhut ligt op de helling van een bergweide met kruiden en weidebloemen. In
die hut serveert Mary regionale gerechten zoals Kaiserschmarrn (een soort gehusselde pannenkoek, echt een Oostenrijkse specialiteit) en kaasballetjes. Deze hutten zijn een bijzondere plek en ze geven genoeg energie om je vervolgens weer te storten op alle watersportactiviteiten – of het nu in de boot is, of eronder.

Anderen lezen ook:  Driedoornige stekelbaars in de Beldert