De Mares Quad is een polsduikcomputer die al even op de markt is en zich al ruimschoots heeft bewezen. De Quad heeft een groot helder display met zeer goed afleesbare cijfers. De vier drukknoppen bieden een riante gebruikersinterface. René Lipmann trok zijn duikvinnen aan en deelt zijn ervaringen.

Heerlijk! Niet thuis, maar een dagje op de DUIKEN-redactie werken. Op mijn bureau ligt een geel memoblaadje. “Wil jij de Quad testen?” lees ik. Het scherm onder het blaadje, dat op een mini IPad lijkt, negeer ik. Yes! Ik zie me al lekker door de modder scheuren, helm op en gaan. Waar is de vierwieler? Dan valt mijn oog op het apparaat en ik lees Quad en Mares. Aha, het kwartje valt.

Mares Quad nader bekeken

De Quad die ik mag testen, is een duikcomputer van Mares die al even op de markt is. Inmiddels is er zelfs al een upgrade van de Quad, de Quad Air. De Air heeft luchtintegratie door middel van een draadloze zender, de LED Tank Module. Dat heeft mijn testcomputer niet, geen probleem, want ik duik bij voorkeur met een manometer.

Eerst even koffie en dan plof ik neer om de computer beter te bekijken. De kleur, zwart, bevalt me. Maar ik weet toevallig dat hij ook verkrijgbaar is in wit, blauw en geel. Schrik… wat is dit? Niet vier wielen, maar ik tel wel vier drukknoppen! Twee knoppen aan de bovenkant en twee knoppen aan de onderkant. Hallo, Mares?

Uiteraard kan ik er niet afblijven en begin spontaan links en rechts met de knoppen te spelen. Ik ben linkshandig en begin linksboven. Dat komt mooi uit, want dit is de Enter knop. Meteen komt de Quad tot leven, geen ronkende motor, maar er springen wel enorm grote letters en cijfers in beeld. In vergelijking mijn huidige bottomtimer zijn de karakters zelfs gigantisch.

Intuïtief druk ik nu op de knop rechtsboven (Up) en er verschijnt levensgoot Mode in beeld. Hier kun je aangeven welk type gas je tijdens de duik ademt; lucht of nitrox inclusief multigas. Ik kan de Quad ook als bottomtimer instellen. Dan toont de computer alleen tijd, diepte en temperatuur. Linksonder is de Down knop, samen met de Up knop scrol je eenvoudig door het menu heen. Man, dit is best gebruiksvriendelijk.

Mares Quad

Batterij zelf vervangen

Ik draai de computer om en ben aangenaam verrast. Kan ik de batterij zelf vervangen? De grote knop met inkeping suggereert van wel. Ik download de gebruiksaanwijzing vanaf de Mares website. Fijn! Deze is er ook in het Nederlands. Ja hoor! De batterij kan ik zelf vervangen, lees ik in de gebruikershandleiding. Met de huidige batterij kan ik 200 tot 300 duiken maken.

Dit hangt ook af van de mate waarin je de displayverlichting gebruikt en de temperatuur. Ik draai de computer weer en dacht het al gezien te hebben, op de toetsen links en rechtsboven vind je een klein rood verlichtingssymbool. In eerste instantie over het hoofd gezien.

Anderen lezen ook:  Ultrazwarte vissen blijven onzichtbaar in de diepzee

Hoe weet je nu wanneer je de batterij moet vervangen? Simpel. Zie je geen batterijsymbool op de display? De computer heeft voldoende spanning om te duiken. Wanneer dit symbool wel op je display verschijnt en constant brandt, kun je nog enkele duiken maken, maar is het raadzaam de batterij te vervangen. Knippert het symbool op de display? Dan zal de Quad niet als duikcomputer werken voordat de batterij is vervangen.

Mares Quad

Nog even over de knoppen

Ik stuur tussendoor een mailtje naar mijn buddy Carlo of hij zin heeft in een funduik. Voor ik verder kan lezen, heeft hij al gereageerd. We gaan morgen naar de Spiegelplas in Nederhorst Den Berg. Zin in en nu meer zwarte koffie! Mijmerend en een beetje mopperend sta ik bij het koffieapparaat. Vier knoppen, hoe gaat dat onder water?

Ik pak de handleiding er nog even bij en mijn oog valt op: 1.5 Werking van de knoppen: ” Tijdens de duik wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de knoppen links en rechts: beide knoppen boven worden de knop Up, de knoppen onder Down. Dit wordt de Specular Button Arrangement genoemd en maakt het gebruik van de duikcomputer eenvoudiger.

Met de knop Up kunt u de bovenste rij (informatie over diepte) wijzigen en met de knop Down de informatie rechtsonder in het display. Om de achtergrondverlichting te activeren houdt u de knop Up ingedrukt.“ Slim Mares!

Het rijk alleen bij de Spiegelplas

Carlo en ik hebben het rijk alleen op de parkeerplaats bij de Spiegelplas. We hebben hier eerder gedoken voor een review van de Mares Genius. Het is een stukje lopen met de zware D12 op mijn rug, maar dat heb ik er graag voor over. Vlak bij de duiksteiger staat een auto onder water en er zijn tal van fotogenieke plekjes op deze duiklocatie. En vergeet de grote snoeken ondiep langs de kant niet! Gisteravond heb ik liggend op de bank nog flink gespeeld met de Quad en ik weet nu bijna blindelings hoe ik percentage zuurstof moet instellen.

Ik selecteer EAN en er opent een submenu. Met behulp van de knoppen Up en Down voer ik 32% in. Vervolgens op de knop Enter om naar de ppO2max te gaan en wijzig de waarde met de knop Up in 1,4 bar. De MOD geeft 34 meter aan. Ik houd de knop Enter ingedrukt en sla de instellingen op. De Quad maak ik vast aan mijn rechterarm, helaas niet met bungees, maar de robuuste rubber band is eigenlijk ook prima.

Anderen lezen ook:  Bouw je eigen spoelrek

Mares Quad

Thermocline

Op de duiksteiger klinkt gejoel. Jongeren springen het water in, het is een zeldzaam mooie dag in deze zomer. “Meneer, weet u waar de auto staat”? vraagt een van jongens. Ik wijs naar links van de steiger, maar hij zegt dat ze hem daar niet zien. Is het zicht zo slecht? Zodra ik in het water lig, springt de computer aan. Langzaam verdwijnen we onder het wateroppervlak. Zodra we beneden de 1,2 meter komen, gaat de Quad de duik registreren.

Uiteraard kan ik mijn ogen niet van het display afhouden. Hallo, dit is wel lekker hoor. Het grote scherm (diagonaal 70 mm) is helder en de informatie is goed afleesbaar. Dat komt niet alleen door de grote van de getallen, maar ook door de rustige lay-out. Met behulp van twee strepen is het scherm in drie delen verdeelt. In de bovenste balk lees ik links de huidige diepte en rechts de maximale diepte. In het midden de niet-decompressietijd (of diepte en duur van de diepste stop en totale opstijgtijd in het geval van een decompressieduik). Onderaan lezen we de duiktijd en temperatuur af. En die schiet naar beneden!

Brrrrr… We zitten op 12 meter en zwemmen onder de thermocline. Wat een baggerzicht hier! Ik druk een van de bovenste knoppen in en activeer de displayverlichting. De duur van de verlichting kun je zelf instellen tussen 1 en 10 seconden. Ondanks het mindere zicht, is de informatie op het scherm meer dan goed afleesbaar en heb ik de verlichting eigenlijk niet nodig.

Mares Quad

Stikstofbalk

Vergeet ik bijna te melden dat er ook een stikstofbalk in beeld is. De stikstofbalk staat aan de linkerkant van het display. Dit is de stikstofverzadiging van het belangrijkste weefselcompartiment. De balk bestaat uit tien blokjes die tijdens de duik geleidelijk zwart worden.

Anderen lezen ook:  Wrakduiken in Kroatië

Hoe meer zwarte blokjes, des te dichter je de niet-decompressielimieten nadert. Wanneer een decompressiestop verplicht is, zijn alle blokjes zwart. Tijdens de oppervlakte-interval neemt het aantal zwarte blokjes weer geleidelijk af, aangezien de Quad de afgifte van stikstof uit de weefsels bijhoudt. Beneden de 12 meter is het saai en koud, dus we keren om.

De auto hebben we gemist. Dat is raar, want ik ken deze locatie als mijn broekzak en wil er eigenlijk een onderwaterfoto van maken. Op een meter of zes glimt er iets op de bodem tussen de zoetwatermosselen. Een bumper, schiet het door mijn hoofd. Is dit alles wat van de auto over is? Ik laat het los en we zwemmen verder. Uit een ooghoek zie ik de duiklamp van Carlo heen en weer gaan. Paniek?

Welnee, een grote snoek hangt bewegingloos in het water. Op deze diepte is het een stuk aangenamer, uit mijn andere ooghoek lees ik eenvoudig de informatie af van de computer. Ondertussen pas ik mijn instellingen van de camera aan en benader rustig de snoek. Wat een verademing om in een splitsecond te weten op welke diepte je zit zonder je ogen van je onderwerp af te houden.

Bij mijn bottomtimer twijfel ik soms aan wat ik aflees. Is het een zes? Een negen? Wat staat er eigenlijk? Nu kan ik mijn aandacht volledig op de snoek richten. Dat voelt niet alleen comfortabel, maar verhoogd ook de duikveiligheid!

Mares Quad

Conclusie

De Mares Quad is een echte allemansvriend. Hij heeft weinig poespas en dat is juist goed. Ben je een recreatieve duiker? Dan zal de interface en het gebruiksgemak je zeker bevallen. Als techduiker zou ik deze computer zeker overwegen, want het is een perfecte bottomtimer.

De info is zo goed afleesbaar dat twijfel onmogelijk is. Dat komt mede door het getemperd glas met een hoge krasbestendigheid. Deze geven een verbeterde afleesbaarheid in alle duikomstandigheden en afleesposities. Goed gedaan Mares, ik denk dat ik deze Quad nog veel duiken moet testen…

Mares Quad

Specificaties Mares Quad

  • Helder display van krasvrij mineraalglas met zeer grote aflees karakters
  • Twee personaliseerbare velden voor aanvullende informatie
  • Vier drukknoppen voor intuïtieve gebruikersinterface
  • Gespiegelde knopfunctie tijdens de duik
  • Optie om duiktijd te bekijken in seconden
  • Runaway decompressie-alarm
  • Multigas computer
  • Decompressieplanner met een door de gebruiker instelbaar oppervlakte interval
  • PC-interface (optioneel)
  • Lange levensduur van de batterij, door de gebruiker zelf te vervangen

Website: www.mares.com