Een jonge gestrande walvishaai kreeg een nieuwe kans nadat een groep duikers, de haai met vereende krachten samen terug naar dieper water hielpen.

Jon Goetsch spotte de haai vanaf het balkon van zijn vakantiewoning, ongeveer een uur voordat de haai aanspoelde. Met het vermoeden dat de haai in de problemen was, spoedde hij zich naar de kust waar hij samen met zijn 12-jarige zoon aan het gevecht tegen de golven begon.

Door de sterke stroming leek het het eerste uur niet te lukken maar met de hulp van meerdere bijstanders, waardoor de onvermoeibare tiener Calista de Wilzen, lukte het de groep om de haai terug het water in te krijgen.

Redding Walvishaai

Image © Veronica Veltman

De walvishaai is het grootste dier in de oceaan en ondanks dat dit “maar” een jong was, blijft het een hele uitdaging om de 4 meter lange haai in beweging te krijgen.

Het redden van de haai liet de helden niet geheel ongemoeid. Naast de uitputting van het urenlang vechten tegen de branding, liepen ze schaafwonden op door de ruwe huid van de haai. De 10 centimeter dikke huid van de haai is bedekt met tandachtige schubben (ook bekend als dermal denticles) wat de huid van de haai maakt tot een van de meest ondoordringbare soorten huid die er te vinden is in het dierenrijk.

Shark Burn

Image sharkburn © Jon Goetsch

Volgens Jon Goetsch was de redding, de verwondingen meer dan waard! “We zijn allemaal duikers en we hebben altijd willen zwemmen met een walvishaai. Nu hebben we met een walvishaai gezwommen èn we hebben we hem gered, inclusief bijbehorende schaafwonden!! Op enig moment dachten we dat we het niet zouden halen, maar toen hij uiteindelijk terug in het water was, waren we zo trots en blij!”.

Anderen lezen ook:  Duiken met Manta Rays

Veronica Veltman, een vrijwillig voor South Africa Marine Rehabilitation Education Center (SAMREC) vermoedt dat het slechte weer en een daling van de watertemperatuur mogelijk iets te doen hadden met het stranden van de walvishaai. Volgens Veltman is het mogelijk dat de haai slaperig werd door de lagere watertempratuur en daardoor afgedreven is, de baai in. Officials van SAMREC hebben zondag de stranden in de gaten gehouden om te zien of het jong niet nogmaals gestrand is. Ten tijde van dit bericht is er geen nieuws dat de haai alsnog is aangespoeld waarmee het lijkt dat de jonge walvishaai het gered heeft!

Bron: earthtouchnews.com 

https://www.youtube.com/watch?v=W0vv5Fe1DSQ