Voor stromingsduiken is een harde vin fijn, maar voor een standaard duik is dit niet per se noodzakelijk. De nieuwe Phazer ADJ vin van Aqua Lung is een combinatie van deze twee, en past zich aan naar de omstandigheden waar jij je in bevindt.

Tekst: Walter Comper

Hier zijn de ‘wave ribs’ goed te zien. Het voordeel? Het maximaliseren van de energie die bij iedere slag vrijkomt.

Star Trek fans zullen bij deze vin gelijk aan de phasers denken, waarmee de federatie in heel wat oorlogen heeft gevochten tegen buitenaardse wezen zoals de Klingons. De lichtstraal van dit wapen is zo snel als het licht. Zo snel zul je niet gaan met de Phazer ADJ, maar hij is wel zó ontworpen dat je er behoorlijk wat snelheid mee kunt maken, zelfs in stroming. Aqua Lung heeft drie materialen gecombineerd. Het midden van het vinblad bestaat uit thermoplastisch elastomeer (TPE). Deze zorgt ervoor dat het water gekanaliseerd wordt bij de op- en neerwaartse vinbeweging. In de ‘wave ribs’ zit nog een TPE verwerkt: bij de neerwaartse slag zorgt dit ervoor dat er zo weinig mogelijk weerstand is, bij de opwaartse slag zorgt het juist dat er heel veel slagkracht vrijkomt. Bij krachtige slagen merk je dan ook dat de vin ‘harder’ aanvoelt.

De siliconen springstraps houden de voet veilig en comfortabel in de Phazer.

Frogkick

Maak je rustige slagen, zoals bij de frogkick, dan gedraagt de vin zich als een standaard vin. Hij past zich dus in feite aan naar de omstandigheden waarin jij je bevindt, zodat je niet stiekem hoeft te wensen dat je je hardere vinnen aan had in die onverwachte stroming, of juist je normale vinnen omdat het een rustige duik is. Wat mij opvalt is dat de voetpocket aan de voorkant relatief breed is. Het voordeel? Je hebt meer bewegingsvrijheid voor je tenen en het vermindert de kans op kramp. Pas deze vinnen dus wel eerst goed van tevoren, zodat je schoentje niet gaat schuiven omdat de pocket te breed is. Zoals ik al zei, de vinnen passen zich aan naar de omstandigheden. Daarom zijn ze ook uitermate geschikt voor snorkelen of zwembadtrainingen. Ook een mooie financiële bijkomstigheid dus: dat scheelt je weer een extra paar vinnen!

Voldoende bewegingsruimte voor je voet en tenen.

Aqua lung Phazer ADJ

  • Type: Vin met hielband
  • Materiaal: Het materiaal bestaat uit drie componenten: siliconen en twee thermoplastische elastomeren
  • Maten: small, regular X-large
  • Kleuren: hot lime, zwart, wit/hot lime, wit/blauw, wit/roze
  • Prijs: € 119
Anderen lezen ook:  Brand op expeditieschip Fourcault

www.amilcosports.nl

Bekijk ook: Suunto lanceert nieuwe elegante ontwerpvarianten van de Suunto D4i Novo duikcomputer