Misschien herken je de situatie. Na je duik dobber je aan de oppervlakte en probeer je aandacht te trekken van de boot, of iemand aan de kant. Maar ze kijken de andere kant op en zien je dus niet. Of ze zijn gewoon te ver weg. Gelukkig heb je dat kleine fluitje aan je trimvest zitten. Maar helaas… ook dat horen ze niet. En omdat de wind toevallig ook nog de verkeerde kant op staat, mislukt ook deze poging. Wat nu?

Tekst & foto’s: Pim Valk

Tijdens één van mijn duiktrips heb ik de Dive Alert getest. Dat is een klein en handig apparaatje dat je aansluit tussen de inflator van je trimvest en de lage drukslang die uit je eerste trap komt. Het ding maakt een enorm kabaal. Een ongelooflijk harde en doordringende fluittoon, die echt niet te missen is.

Het aansluiten en gebruiken is bijzonder simpel. Er is geen aanpassing van je configuratie nodig en heeft ook geen enkele invloed op het normale gebruik van de inflator. Je klikt het apparaatje, dat maar zo’n 7 centimeter groot is, eenvoudig op de connector van je inflatorslang en de lage drukslang klik je op de Dive Alert. Klaar is Kees. Om hem te activeren druk je op de rode knop. Maar pas hiermee op: het ding produceert ongeveer 130 dB (!) op 1 meter afstand. Dat is ruim voldoende om een gehoorbeschadiging op te lopen. De fabrikant adviseert ook om hem niet thuis in de woonkamer te proberen. Althans, niet zonder adequate gehoorbescherming.

Mag het een dB minder? Wat zeg je?

Wat een kabaal!

Aan boord van de duikboot plaats ik de Dive Alert op de inflator. Dat gaat inderdaad heel simpel. We trekken de uitrusting aan en zijn klaar voor de duik. Ik doe de inflator omhoog en kan het niet laten om toch alvast even op het knopje te drukken. Dat wordt mij dus niet in dank afgenomen. De crew en andere duikers staan verstijfd aan dek genageld en zelf schrik ik me ook het rambam. Wat een kabaal! Gelukkig heb ik mijn cap al op zodat het geluid nog enigszins gedempt wordt. Vandaar die waarschuwing op de verpakking.

Anderen lezen ook:  Shop jouw duikmaterariaal bij SubLub in Zuidlaren

Een beetje beschaamd stap ik het water in en we gaan lekker duiken. Ik probeer hem nog onder water maar deze versie werkt daar niet. Hij is dus echt bedoeld om aan de oppervlakte de aandacht te trekken in een noodsituatie. Dat in tegenstelling tot de Dive Alert Plus. Dit is de wat luxere versie met een tweetal onderscheidende extra’s. Naast de inmiddels bekende fluittoon werkt deze wél onder water. Het activeren gaat ongeveer op dezelfde manier als bij de Dive Alert. Half indrukken levert een soort zoemend geluid op onder water, helemaal indrukken die irritante harde fluittoon aan de oppervlakte.

Verder heeft de Plusversie een schakelaar waarmee de het indrukken geblokkeerd kan worden, waarmee het ‘per ongeluk’ gebruiken wordt voorkomen. Hoewel het geluid onder water in volume wat tegenvalt is het toch bijzonder genoeg om ook op grotere afstand (10 meter) de aandacht van je buddy te trekken. Die keek in ieder geval steeds geërgerd op tijdens het fotograferen…

Conclusie

In het arsenaal van veiligheidsmiddelen kan de Dive Alert zeker een positieve aanvulling zijn. Zeker waar het bekende fluitje tekortschiet, of zelfs ontbreekt. Om ook onder water aandacht te trekken is de Plusversie noodzakelijk. Het apparaatje is klein en weegt 120 gram (Plusversie 170 gram). Wat zeker goed is om te weten is dat je je bestaande configuratie niet hoeft te wijzigen.