Intacte riffen met kleurrijke koralen en sponzen, een grote rijkdom aan vissen, perfect uitgeruste duikcentra: de omstandigheden op de ABC-eilanden zijn optimaal voor een ontspannen duikvakantie.

Tekst en foto: Patrick Beijk

 

De noordoostpassaat brengt verkoeling en doet dividivi-bomen buigen in de richting van de zuidwestkust. Het lijken wel symbolische wegwijzers. De kilometerslange, schitterend witte stranden, de azuurblauwe zee en veel zon hebben Aruba beroemd gemaakt. Tientallen jaren lang heeft de combinatie van een bruisend uitgangsleven, idyllische plaatsen met een ongerepte natuur en de gastvrijheid van de eilandbevolking ervoor gezorgd dat het eiland nu een prachtige vakantiebestemming is.

Happy Island
Gelukkig heeft Aruba ook duikers veel te bieden. Vandaag zijn we te gast bij het S.E. Aruba Fly ’n Dive Center. De kapitein van de Seaqueen geeft een korte briefing, waarna we vanaf Surfside Beach naar het zuiden varen. Even later geeft hij ons een teken dat we ons klaar moeten maken voor de duik. Op het programma staat het wrak van de Jane C, een 75 meter lang Venezolaans vrachtschip. Het water is lekker warm en het zicht vrij goed. Het duurt niet lang tot het rechtop op de bodem rustende wrak voor ons opdoemt. De Jane C is mooi begroeid met gorgonen, vuurkoralen en kleurrijke poliepen. Twee vijlvissen zwemmen op hun gemak langs, een tweekleuren-kamtandslijmvis schiet alle kanten op als ik hem wil fotograferen. Na een paar foto’s merk ik dat de stroming iets sterker wordt. Iets wat op de meeste duikplaatsen van Aruba niet gebruikelijk is. En dan geeft Steve, onze duikgids, het teken dat we teruggaan. «Wat jammer», hoor ik op het dek een aantal deelnemers zeggen. «Te gekke duikplekken op Aruba, vooral die kleuren!» Het spreekt vanzelf dat het motto van het eiland ‘Aruba – One Happy Island’ ook op de onderwaterwereld slaat.

Anderen lezen ook:  Comino Cave - Blauwer dan blauw

Info
Red Sail Sports
Opleiding: volgens PADI, SSI en NAUI
Talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans
Nitrox: ja
Info: www.redsailaruba.com
 
S.E. Aruba Fly ‘n Dive
Opleiding: volgens PADI, CMAS en NAUI
Talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans
Nitrox: ja
Info: www.searuba.com
 
Unique Sports of Aruba
Opleiding: volgens PADI
Talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans
Nitrox: ja
Info: www.visitaruba.com/uniquesports  

Reisorganisaties
ABC Travel, www.abctravel.nl
Bonaire Fun Travel, www.bonairefuntravel.nl  
Dimension, www.dimension.reizen  
Diving Adventures, www.divingadventures.nl
Diving Holidays, www.divingholidays.nl
Diving World, www.divingworld.nl  
Eigen Wijze Duik Reizen, www.ewdr.com  
Nile Travel, www.niletravel.nl  
Touria Diving, www.touria.nl  
Travel and Joy, www.travelandjoy.be  

Dit artikel is gepubliceerd in Duiken 3/2008