Dinsdagmiddag heeft een tragisch incident plaatsgevonden voor de kust van Malta, waarbij een Nederlandse duiker om het leven is gekomen. Dit meldt persbureau Reuters op basis van informatie van de lokale politie. Het voorval vond plaats toen zeventien andere duikers en een duikinstructeur in moeilijkheden raakten na een duik.

De groep duikers, bestaande uit verschillende nationaliteiten, dook nabij de havenstad Cirkewwa, in het noorden van het eiland. Ze bevonden zich op een populaire duiklocatie bij een scheepswrak. De situatie verslechterde toen de zee steeds ruiger werd door een sterke opkomende wind. Na een noodoproep om 13.20 uur bij de lokale politie werden verschillende reddingsboten en een helikopter ingezet om de duikers te lokaliseren en te redden.

Niet gehaald

Vier duikers slaagden erin om op eigen kracht de kust te bereiken, terwijl de overige duikers uit zee werden gered. Helaas werd een van hen bij aankomst in het ziekenhuis dood verklaard. Het betreft naar verluidt een 45-jarige Nederlandse man, aldus de lokale autoriteiten.

Code geel

Het eiland Malta trekt jaarlijks duizenden duikers aan en vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de toeristische sector van het land. De plotselinge toename van de wind leidde dinsdagmiddag tot een weerswaarschuwing, waarbij het weerinstituut van Malta code geel afkondigde rond 13.00 uur.

Tijdens de reddingsoperatie werden de veerdiensten tussen Malta en het eiland Gozo tijdelijk stilgelegd. Het wrak van de Britse sleepboot MV Rożi, een populaire duiklocatie nabij Cirkewwa, werd destijds tot zinken gebracht en vormt een attractie voor duiktoerisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten op de hoogte te zijn van het incident en zal verdere stappen ondernemen. De autoriteiten in Malta zijn een onderzoek gestart naar de omstandigheden rondom het voorval.

Anderen lezen ook:  Canada bezorgd over groot aantal dode walvissen

Namens heel het DUIKEN Team wensen wij de nabestaanden veel sterkte.