Waarom ga ik elke keer weer terug naar Duikcentrum de Beldert terwijl ik in Wassenaar woon? Het antwoord hierop is heel eenvoudig. Je kunt hier fantastisch duiken op een cockpit, er zit een mooie ruime duikwinkel bij en ik word hier met respect behandeld. Daarvoor rijd ik graag dus even een stukje langer!

Door Carlo Vreugde

De auto ligt vol met duikspullen terwijl ik naar Gelderland rijd, specifiek het plaatsje Zoelen in gemeente Buren. Ik wil gaan ‘vliegen’, en wel met de afgezonken neus van de Boeing 707. Dit is mogelijk bij de populaire duikplaats de Beldert met vlak ernaast een grote recreatieplas. Ik kan geen nee zeggen na een uitnodiging van Gerard van der Heijden, duiker en eigenaar van dit moderne duikcentrum. Het duikcentrum ligt prachtig verborgen in het rivierengebied, waar ik uiterwaarden en agrarisch gebied passeer. Het is goed bereikbaar en op de ruime parkeerplaats parkeer ik mijn auto. Er is een handige lijn gespannen waar je de auto met de neus tegenaan zet, zodat iedereen achter zijn auto kan om- en aankleden, maar ook genoeg ruimte heeft om weer weg te rijden. Het zonnetje schijnt en ik zie de mooie plas verderop liggen. Na de autorit ga ik eerst naar de toiletten die buiten duidelijk zijn aangegeven en superschoon zijn. Terwijl ik naar de voordeur loop, is iedereen zijn duiksetje aan het opbouwen en voel ik de passie van de aanwezige duikers. De sfeer is buiten gezellig en snel pak ik mijn twee bijna lege duikflessen uit de auto. Vervolgens loop ik naar de rechterkant van het duikcentrum en plaat deze aan de buitenkant van het vulstation. Ondertussen ruik ik heerlijke etensluchten van hamburgers en braadworst van de barbecue waar ik onmiddellijk trek van krijg. Dat zal zeker goed smaken na het duiken! 

Gerard en Sandra

 Testcenter 

Als ik door de voordeur naar binnenloop, krijg ik een warm welkom van Gerard. Hij vraagt wat ik wil drinken. Espresso? Cappuccino? Of warme choco? Graag het laatste! Met mijn warme drank in mijn hand bekijk ik het grote duikcentrum. Op dat moment lopen cursisten naar boven naar het SSI Platinum opleidingslokaal. Duikcentrum De Beldert geeft veel SSI- en IDD-opleidingen van recreatief tot en met technisch duiken. Vandaag gaat het over een wrakduikspeciality, geen wonder met de duikobjecten die hier liggen! Een auto, motor, viskotter, opgetuigde zeilboot, vliegtuigneus en andere duikobjecten. Deze lesruimte is ook voor andere verenigingen te huur, krijg ik te horen. Helemaal leuk is dat je ook duikmateriaal kan uitproberen in dit testcentrum: Camaro-duikpakken (De Beldert is Premium Dealer, red.) Tecline (Concept Store) en DTD-wings (Testcenter). Er is een groot assortiment voor alle soorten duikers; Mares, Apeks, Suex en Scubapro. Voor Mares en Scubapro worden regelmatig testdagen georganiseerd. Maar dat is nog niet alles. Je vindt hier ook diverse duiklampen, kabellampen, duikcomputers, en iets wat ik nodig heb, een grotere oplaadbare batterij voor mijn duiklamp. Ik reken af voor de batterij en mijn gevulde nitrox flessen, iemand achter rekent zijn trimix af. Dan hoor ik naast mij een duiker die aangeeft dat hij zeer geslaagd is in de aanbieding- en opruimingshoek. Hij is blij met een mooie automatenset en vraagt of hij zijn duiklood kan inruilen. Een medewerkster geeft aan dat dit mogelijk is en overlegt met Gerard. Op deze manier kan elke soort portemonnee hier wel slagen! Ook geeft deze duiker aan dat hij gekeken heeft op de website van Duikcentrum de Beldert, www.duikspecialist.nl,  waar hij ook geslaagd is in het uitverkoopgedeelte. 

Anderen lezen ook:  Mares en SSI in de spotlight

Onderhoud & verhuur 

Vervolgens wordt in mijn duiklamp mijn zojuist gekochte batterij geplaatst. Dit gaat via de serviceafdeling die is ingericht voor alle duikmerken. Een automatenset heeft periodiek een onderhoudsbeurt nodig. Voor de een is dat jaarlijks en voor de ander elke twee jaar, dit is afhankelijk hoe vaak je hiervan gebruikt maakt. Duikcentrum de Beldert verzorgt zelf uitgebreid onderhoud voor alle bekende automaten. Op deze manier krijg ik de mooie opgeruimde serviceafdeling te zien. Dat geeft mij een goed gevoel dat je weet dat hier goed wordt omgegaan met jouw materiaal zodat je weer met vertrouwen het water in kan. Duikers Peter en José komen binnen en staan met alleen een masker in hun handen. “Kunnen we hier ook duikmateriaal huren?” Natuurlijk kan dat! geeft Gerard aan. Het blijkt dat ze net hun duikbrevet hebben gehaald. Er is een grote verhuurafdeling met Camaro-duikpakken, vinnen, BCD en automaten waar ze direct gebruik van kunnen maken. Later als ik bij de fraaie steiger van de plas sta, lopen het koppel samen de duiktrap af het water in. Ze glunderen voor hun eerste echte eigen duik die ze samen doen. Ik geef aan dat ze het touw kunnen volgen, omdat dit nog onbekend terrein voor ze is. Ze lachen en bedanken mij en wensen ook mij veel duikplezier toe. 

Het water in

De Beldert is een geweldig water om diverse activiteiten in te ondernemen. Met zijn 25 meter diepte is het toegankelijk voor iedereen: recreatieve duikers, technische duikers, sidemount duikers, freedivers en uiteraard ook voor openwaterzwemmers. Van Gerard verneem ik dat hij nog op zoek is naar een SSI Freedive-instructeur. Op die manier kan hij het complete SSI-aanbod aanbieden. Terwijl ik afdaal in het water vraagt mijn duikbuddy of ik wil vliegen. Glimlachend zeg ik JA! en we rustig met 6 meter zicht naar de Boeing. Terwijl we dat doen maak ik met de SeaLife SportDiver een leuke video-opname voor mijzelf en houd ik mijn diepte in de gaten. De enorme steur en snoek komen wij helaas niet tegen, wel veel kleine visjes. Vervolgens hang ik in de cockpit en geniet ik van het vliegen door De Beldert. Dit is puur genieten! Zodra ik de trap opklim na de duik, ruik ik de barbecue nog sterker. Samen gaan we snel naar de auto en bergen al onze duikspullen geordend op in de juiste waterdichte tassen. Sandra, de vrouw van Gerard, verwelkomt ons vrolijk als we bekijken wat ze aan het grillen is. Hamburger? Worst? Saus? Na een kwartiertje smullen we van onze superverse hamburgers en praten we na over de geweldige duiklocatie. Dit is dus de reden dat ik steeds terugkom. Tot snel! 

Een steur

Dit vind je bij Duikcentrum de Beldert!

1. Hoge nood?
Geen probleem! De toiletten liggen op het terrein en zijn brandschoon.

Anderen lezen ook:  Nederlands duikcentrum Voodoo Divers ligt in het midden van alle duikstekken: je hebt keuze uit meer dan 40 riffen

2. Materiaalverhuur
Heb je geen eigen duikspullen of ben je iets vergeten, alles voor je duik is te huur bij Duikcentrum de Beldert.

3. Onderhoud
Mocht je kraan onverhoopt lekken, dan kan je deze ter plekke laten maken. Ook voor alle onderhoudsbeurten kun je hier terecht. 

4. Vulstation

Van perslucht tot trimix: alle gassen zijn beschikbaar. Dus als je nog een tweede duik wilt maken, is je fles zo weer gevuld. 

5. Sandra’s Snacks

Lekker na de duik: de overheerlijke Beldert Burger van Sandra. Of kies voor een hotdog. Jouw lievelingssaus is ook aanwezig.

Checklist duiken

 • direct gelegen aan het water  
 • twee instapsteigers 
 • verhuur duikmateriaal 
 • vulstation tot 300 bar en mogelijkheid nitrox vullen 
 • leslokaal (ook te huur)
 • Sandra’s Snacks 
 • parkeerterrein
 • schone toiletten 
 • overkapping om onder om te kleden 
 • verkoop duikmateriaal recreatieve en technische duiker 
 • testcentrum voor diverse duikmerken