Tussen Malta en Gozo ligt het paradijselijke eilandje Comino. In de bekende baai Blue Lagoon is het  water azuurblauw en direct voel je de aandrang om je handdoek uit te rollen en in het water te plonzen. Laat het vakantiegevoel maar bezit van je nemen. Of zullen we toch eerst maar een duik maken bij Comino Cave?

Comino

HONGER. Dat is wat deze bende brasems ons wil vertellen. Een lekker hapje hebben we echter niet meegenomen.

Tientallen ogen staren me aan. «Komt er nog wat van?» lijken ze te zeggen. Onderzoekend wordt mijn duikpak uitgecheckt. Tja, de zadelzeebrasems zijn nogal verwend. Normaliter krijgen ze op deze plek eten van duikers. Nu zien ze mij dus ook aan als serveerster. Helaas moet ik ze teleurstellen, ik heb niets meegenomen. Toch blijven ze om me heen cirkelen en ik sta letterlijk in het middelpunt van de belangstelling. Overal zijn brasems. Zwermen van vis.

Om hun standpunt duidelijk te maken komen de stoerste twee van de bende pal voor mijn masker hangen. «Voedsel» zie ik ze denken. Als ze konden praten, hadden ze dit waarschijnlijk luid articulerend tegen me gezegd. Wanneer het duidelijk wordt dat ik echt niets heb, zwemmen ze maar naar mijn buddy. Wie weet heeft hij wel een lekker hapje.

Comino Cave, ook bekend als Santa Marija Caves, staat garant voor een heerlijke ontspannen duik. Je kunt lekker dwalen door de fantastische swim-throughs zonder te verdwalen, waarbij je van grot naar grot zwemt. De spleten en openingen naar de zee vormen artistieke, blauwe vormen. Er zijn grotten die half boven, half onder water liggen die ook leuk zijn voor snorkelaars. Overal valt er wel wat te ontdekken. Daarbij zijn de grotten erg ondiep, waarbij je maximaal de 18 meter kunt aantikken.

Anderen lezen ook:  Een onrustige Noordzee

Kortom, volop ruimte om dit ondiepe grottensysteem eens rustig te verkennen.

Comino

Wat een end! De vuurworm is maar liefst 30 cm lang.

Aqua Lung Cave

Na onze ontmoeting met de zadelzeebrasems zwemmen we een klein stukje verder over het witte zand en grote brokken stenen, waarbij we al snel uitkomen bij een grot. Ik klik mijn lamp aan en ik verbaas me direct weer over de kleurenpracht die de duisternis stilletjes weet te verbergen. Wanneer ik me even omdraai, zie ik de heldere blauwe kleur van het water. Ongelofelijk. Onze duikgids Willem wijst omhoog en ik zie een kleine opening waar we doorheen kunnen zwemmen.

Comino

We zagen hem bijna over het hoofd, maar zijn oog verraadde hem.

We belanden in een nieuwe grot waar een grote blauwe Z op de muur lijkt te staan. Maar het is een opening, natuurlijk gevormd door de stromingen van het water. Willem wijst naar mijn ademautomaat en eerst snap ik niet wat hij bedoelt. Dan tikt hij op het logo van mijn Aqua Lung manometer. Aha! De Z lijkt precies op het logo, de Aqua Lung grot!

Vanuit hier kun je drie kanten op, het  is echt een klein kruip-door-sluip-door speelparadijs. Ik kies voor opening 2 en zwem aan de buitenkant naar de Z vorm. Zo van buitenaf ziet het er veel minder spectaculair uit. Rustig zwem ik door de Z naar binnen en we gaan weer terug door de grot, ditmaal via een nauwere doorgang. Het zonlicht dat door een gat valt, speelt met de rotswanden en de vissen. Iedere seconde schijnt ze wel op een andere plek. Ik zwem verder en het wordt steeds donkerder. Kunnen we hier wel door?

Comino

Geen twijfel mogelijk: dit is de Aqua Lung grot.

Ik begin nu toch een klein beetje zenuwachtig te worden, een grotduiker ben ik niet. Maar dan schijnt mijn lamp op een kleine ronde doorgang. Hier moeten we zijn! Toch..? Zo dapper als ik ben, besluit ik dat René eerst mag. Hij draait hier uiteraard zijn hand niet voor om en zwemt keurig door het gat heen.
Voorzichtig volg ik hem door het – naar mijn idee – krappe gat, maar er is nog zat ruimte boven en onder me. Moeiteloos zwem ik erdoorheen. Gaaf! Ik herken de eerste grot waar we onze duik zijn gestart.

Anderen lezen ook:  All aboard! Zomers avontuur Malediven

Eenmaal buiten spoeden de hongerige zeebrasems, en nu inmiddels ook zwaluwstaartvisjes, zich naar ons toe. We kunnen het niet laten om nog even van alle aandacht te genieten alvorens we verder opstijgen. Wanneer ik naar beneden kijk, ontdek ik een dikke brandworm van 30 centimeter die over de grond kruipt. Zo’n knoeperd had ik nog niet gezien hier. We laten onze vriendjes teleurgesteld achter en boven water begroet een heerlijk warm zonnetje ons.

Of we nog even naar de Blue Lagoon willen? Voor het ultieme vakantiegevoel hoeft dat echt niet want dat krijg je al onder water. Maar toch wil ik wel graag even mijn handdoek uitrollen en een plons maken in het o zo blauwe water…

Comino

Blue Lagoon: de bekendste baai van Comino.

Komijn

Comino is slechts 3,5 km2, het is nauwelijks bebouwd en auto’s zijn verboden. Het eiland dankt haar naam aan komijn, een kruid dat op het eiland groeit en in de lente voor een specifieke geur zorgt.

De bekendste baai van Comino is de Blue Lagoon en is een zeer populaire plek voor zonaanbidders en snorkelaars. Elk stukje strand is benut met een parasol of zonnebed, zelfs langs het wandelpad omhoog staan allemaal ligbedden. Er zijn enkele snacktentjes aanwezig waar je hamburgers en koel drinken kunt kopen. In het hoogseizoen is het hier erg druk, want je kunt er over de hoofden lopen.

Comino

Boven water is Comino Cave al indrukwekkend, laat staan onder water.

Een beter alternatief is dan de Santa Maria Baai, op 20 minuten loopafstand van de Blue Lagoon. Hier is het heerlijk rustig, het strand is schoon, het water helder en er zijn strandwachten aanwezig. Neem wel zelf eten en drinken mee, want dat is in deze baai niet verkrijgbaar.

Anderen lezen ook:  Duikvakantie Zuid-Afrika: haaien, haaien en nog eens…

Wandelen op Comino is ook een aanrader, het is niet voor niets een vogel- en natuurreservaat. Doordat er nauwelijks vervuiling is kun je alle bloemen en kruiden sterk ruiken.

Bereikbaarheid: vanuit Mgarr op Gozo en Cirkewwa op Malta vertrekken regelmatig bootjes.
Prijs volwassenen: €10 p.p., kinderen: € 5.

Comino

Onze trouwe luzzu,
een zeer handige duikboot voor groepjes duikers.

Bekijk ook: