Welke zeedieren kun je tegenkomen in en rond de grotten van Comino? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Gezaagde steurgarnaal

De kleur is variabel en lijkt veel op die van de gewone steurgarnaal. Overdag in holen, hoofdzakelijk ‘s nachts actief. Opvallend kenmerk: het rostrum is duidelijk omhoog gebogen. Latijnse naam: Palaemon Serratus.

Kleine Beerkreeft

Dit klein gedrongen kreeftje heeft geen scharen, alleen het vrouwtje heeft bij het vijfde potenpaar een onvolgroeide schaar. Hij is makkelijk te herkennen aan de kop met twee afgeplatte ‘antennes‘.

Gele Kortsanemoon

De gele korstanemoon (Parazoanthus axinellae) komt voor op harde substraten zoals rotswanden. Ze hebben twee kransen met tentakels om hun mond en worden 4 cm lang.

Gehoornde slijmvis

Een bodemvis met een gladde, slijmerige huid die tussen rotsen leeft. Boven zijn ogen heeft hij twee opvallende vertakte tentakels.

Kokerworm

De kokers die kokerwormen bouwen bestaan uit zand, kalk of slijm. Deze beschermen de kwetsbare worm tegen het schurende zand en vijanden.

Gaffelkabeljauw

Deze vis met zijn opvallende baarddraad schuilt overdag in spleten en grotten. Wordt door duikers daardoor vaak over het hoofd gezien. Lengte tot 65 cm.

Gestreepte Bladworm

Hij is tweeslachtig. Net als alle platwormen eet hij ongewervelden. Glijdt verrassend snel en elegant over de bodem. Latijnse naam: Prostheceraeus giesbrechtii 

Traliebaars

Deze zaagbaars (Serranus cabrilla) verdedigt zijn territorium fanatiek. Dieren die in de schaduw van grotten leven zijn diep roodbruin. Leeft binnen en buiten holen.

Rimpelige Spinkrab

Het rugpantser van de Herbstia condyliata is bezet met kleine stekeltjes. Een krab die je tot ver in de grot en holen kunt aantreffen. Lichaam tot 4,5 cm lang.

Anderen lezen ook:  Liveaboard duiken: zo werkt dat

 

Bekijk ook: