NOB en PADI geven met het protocol voor ‘Verantwoord onderwatersport in de 1,5m samenleving’ duikverenigingen en duikscholen de mogelijkheid om duikactiviteiten en opleidingen weer voorzichtig op te starten.

In deze fase van versoepeling is er vooral ruimte voor trainingen en opleidingen voor jeugd en volwassenen. Ook geven we met het protocol richting aan het ongeorganiseerd duiken door individuele duikers. Dit protocol is geldig voor alle duikers en onderwatersporters in Nederland.

Vanaf 11 mei

Vanaf 29 april is georganiseerd sporten voor kinderen en jeugd t/m 18 jaar weer mogelijk. NOC*NSF heeft hiervoor het protocol ‘Verantwoord sporten kinderen en jeugd’ gepubliceerd. In dit protocol staan maatregelen en voorwaarden om het sporten in de buitenlucht veilig te laten gebeuren.

Georganiseerd door sportaanbieders en met toestemming van gemeenten. Vanaf 11 mei mogen ook volwassenen weer gaan sporten in de buitenlucht, zwembaden mogen ook vanaf 11 mei weer opengaan.

Op basis van de versoepeling van de maatregelen die op 6 mei bekend zijn gemaakt, wordt dit landelijke sportprotocol aangepast.

Duikprotocol duiksport

NOB en PADI hebben met professionals en vrijwilligers vanuit verschillende disciplines een aanvullend protocol voor de duik- en onderwatersport geschreven.

Het protocol geeft handvatten voor het geven van duikinstructie, het duiken met je buddy, gedragsregels op duikplekken én veiliggebruik van duikuitrusting.

Ook zijn de verschillende onderwatersporten, zoals onderwaterhockey en freediving, betrokken. Samengevat is het geven van duikopleidingen en -trainingen en het individueel duiken in de eigen omgeving onder voorwaarden mogelijk.

Met de opening van de zwembaden op 11 mei, bekijken we wat de mogelijkheden zijn voor de onderwatersport (onderwaterhockey, vinzwemmen etc). Het protocol voor de onderwatersport wordt hierop nog aangepast.

Anderen lezen ook:  Lederschildpad zwemt nog altijd in de Oosterschelde

Voorwaarden

Voor recreatief sportduiken en het volgen van sportduikopleidingen zijn er een aantal voorwaarden. Sportduikers duiken niet met verkoudheid en zijn gewend om met risico’s om te gaan en procedures te volgen.

Met het hanteren van afstand-maatregelen, hygiënemaatregelen en aangepaste procedures en opleidingen kan de duiksport op individueel niveau snel weer worden opgepakt.

Belangrijk daarbij is dat dit in de eigen omgeving wordt gedaan, verplaatsing over grotere afstanden wordt voorkomen en drukke duikplekken worden gemeden.

Hiermee wordt het risico voor verspreiding van het virus aanzienlijk verminderd. Belangrijk hierbij is: vermijd drukte en houd 1, 5 meter afstand.

duiksport

Wat is er in de huidige situatie mogelijk.

Iedereen kan  met toestemming van de gemeente trainen en opleidingen volgen;

Recreatief duiken met maximaal twee personen in de eigen omgeving en met aangepaste

procedures is toegestaan;

Gemeente en/of eigenaar bepalen bij duikplekken de toegang, voorzieningen en het

parkeerbeleid;

Binnenzwembaden gaan vanaf 11 mei weer open. Hierop wordt het protocol nog aangepast.

Het protocol voor de duik- en onderwatersport en de veelgestelde vragen zijn hier te vinden:

PROTOCOL EN FAQ

DOWNLOAD HET PROTOCOL

Afhankelijk van verandering en/of versoepeling van de overheidsmaatregelen wordt het protocol aangepast.

Zorg dat je bekend bent met de laatste versie van het protocol. Eventuele vragen over het protocol kun je stellen via info@onderwatersport.org

Lees ook: Er mag weer gedoken worden in de Beldert