Midden in Willemstad op Curaçao kan je iets heel bijzonders doen: kajakken door de mangroven! Wij gaan een ochtendje mee met Ranger Shark en genieten van dit bijzondere stukje natuur in de hoofdstad van het Caribische eiland.

Tekst & foto’s: Judith Rietveld 

Curacao mangroven

Het is een klein groen blokje op Google Maps…

Online is de reservering gemaakt, op Google Maps kijk ik waar we eigenlijk moeten zijn (tja iets met voorbereiding…). Mijn vriend had gezegd dat het naast het ‘Corendon’ ligt, maar ik had er verder totaal niet over nagedacht. En ik zie dat het echt midden in de stad ligt… Een groen vierkantje tussen allemaal grijs en blauw dan, de zee. Het staat overigens ook zo op de website, dat het in de stad ligt, maar ik heb alleen maar plaatjes gekeken. Het Curaçao Rif Mangrove Park wordt betiteld als ‘stadspark’. Geheel terechte naam dus, zie ik nu. Ik ben wel vaker gaan kajakken in de mangroven, maar dat was echt midden in de natuur en geen huis in de buurt te bekennen. Ik ben dus wel heel benieuwd hoe dit eruit ziet.

Wat een rust!

In de vroege ochtend vertrekken we vanuit ons verblijf, Bahia Apartments & Diving, naar het Curaçao Rif Mangrove Park. Mijn enthousiasme wordt steeds minder. Ik had me verheugd om lekker rustig in de natuur te peddelen, maar kan dat wel, zo midden in de stad? Met bordjes staat het duidelijk aangegeven en al snel staan we bij de ingang. Het is simpel en eenvoudig, en ik zie een lange steiger waar kajaks klaarliggen. De mangroven liggen daarachter, met daarachter weer het Corendon Resort. Het is heerlijk rustig hier en het verbaast me hoe snel ik het ‘stadse’ gevoel achter me laat zonder dat ik nog maar een peddel in het water heb gestoken!

Wauw, dit is gaaf zeg. En dat midden in de stad!

Morgan Freeman als ranger

Ranger Shark zal ons begeleiden deze tour. Hij doet me denken aan Morgan Freeman. Wat een knappe man. Hij duikt ook, dus ik vind hem direct al aardig. We mogen in de kajaks stappen – met zwemvest aan – en peddelen achter Shark aan. We varen eerst over een open stuk, om vervolgens een klein kanaaltje in te varen. De grillige boomwortels steken fier in het water, ik zie de kleine pijpjes op de wortels die dienen voor de zuurstof. Het enige dat ik hoor is het gespat van onze peddels en het geroep van tropische vogels waarvan ik de naam niet ken. Ik geniet volop!

Anderen lezen ook:  Dive Center Scuba Do «Alles is op loopafstand in het populaire Jan Thiel»

 

Kraamkamers voor heel veel vissen

We zigzaggen door de smalle kanaaltjes. Af en toe houden we even halt. Liefdevol vertelt Shark (of Morgan) over de mangroven hier in Willemstad. “Mangroves zijn essentieel voor Curaçao. Deze bomen bieden voedsel en onderdak voor zeedieren en worden ook gebruikt als kraamkamers voor veel zeedieren. Bovendien bieden de mangroves kustbescherming bijvoorbeeld bij een orkaan. Ze zijn dus heel belangrijk!” Ook legt hij alles uit over de verschillende soorten mangroven en welke er op Curaçao voorkomen.

Het is ‘m echt hé 😀

Waarom een stadspark?

Het Curaçao Rif Mangrove Park is officieel geopend in juli 2020. Het is bedoeld om de mangrove-ecosystemen in Willemstad te herstellen en te beschermen. Het park werd gecreëerd met de steun van CARMABI en de Curaçaose overheid. “Vroeger was dit gebied een verwaarloosd deel van de kustlijn. Jaren van vervuiling, lozing van ziekenhuiswater en bebouwing hadden een negatieve impact op het mangrovegebied. Het park is opgezet om dit te herstellen door het herplanten van mangroven, het verbeteren van de watercirculatie en het creëren van een leefbare omgeving voor de flora en fauna die van de mangroven afhankelijk zijn,” vertelt Shark.

 

Gillende kinderen

Het is genieten met een grote G. Toegegeven, bij bepaalde stukken hoor ik inderdaad gillende kinderen van glijbanen afgaan van het Corendon Resort. Ook is me duidelijk wanneer het aqua joggen begint. Aan de buitenkant van het park zie ik tussen de bomen ook kamers die uitzicht bieden op het park (wel heel gaaf, overigens!) Storend? Naar mijn idee niet. Ik vind het fantastisch dat ze dit stukje natuur zo hersteld hebben en er zoiets moois van hebben gemaakt. Ook zijn er genoeg ‘rustige delen’ waar je je echt ver weg van de bewoonde wereld waant. De tour duurt ongeveer 1,5 uur. Na de tocht kan je ook nog een wandeling maken over de vlonderpaden. Ook zeker een aanrader!

Genieten met een grote G.

Helemaal zen

Ik ben helemaal zen. Binnen een minuut staan we weer op de parkeerplaats en besluiten nog even naar de zee te lopen. We komen uit bij een gezellig restaurantje waar we proosten op deze geweldige tocht. Stiekem is toch wel heel leuk dat Willemstad zo dichtbij ligt! Voor mij is het Curaçao Rif Mangrove Park echt een hidden gem en zeker een bezoekje waard op een niet-duikdag (en doe de groeten van mij aan Morgan!).

Anderen lezen ook:  Heiligdom van de Maya’s ontdekt in ’s werelds langste onderwatergrot

Wanneer zijn de kajaktours?

Wil je ook een ochtendje mee met Morgan… eh Shark? Alle tijden kun je bekijken op de site. Volwassenen betalen 15 US Dollar en kinderen tot 12 jaar 2 US Dollar. Heel veel plezier!