De mythische zeewezens van Australië. In november 2016 lazen wij deze kop in DUIKEN. In januari 2017 gaan we zelf down under, wij willen de zeedraken ook zien!

 

Tekst en foto’s: John Roijers

Pot Belly zeepaardje

Daar gaan we dan: de duikspullen en camera zitten in de tas. Voor het vertrek hebben we het nodige zoekwerk gedaan en ja hoor, rond Melbourne, waar mijn vrouw Eleine en ik heengaan, worden de seadragons regelmatig waargenomen. Mijn stiefzoon Chris en zijn vriendin Florijn staan ons 12 januari na een voorspoedige vlucht op te wachten op het vliegveld in Melbourne. Na de wandeling, waar we overigens een grote kolonie vliegende honden tegenkomen, is het tijd voor ons bed. De volgende ochtend is het vroeg dag: om 7 uur staat de ‘jeugd’ weer voor de deur en vertrekken we naar Portsea op het Mornington Peninsula. Van tevoren hebben we al gelezen dat daar weedy seadragons te zien zijn en dat is dan ook de hoogste verwachting van deze duik. Omdat dit onze eerste duik op deze plek is, gaat er een gids mee. Maar die zijn mijn vrouw en ik al snel kwijt.

We ontdekken zoveel prachtige dingen en ook mijn nieuwe camera, de SeaLife DC2000, moet getest worden. De jongelui duiken toch een stuk sneller dan wij, zij gaan recht op het doel af: de seadragon. Verdwalen kan gelukkig niet, we zitten zo dicht bij de pier dus zonder gids kunnen we prima onze weg vinden onder water. En het is ook heel ondiep: we tikken net niet de 5 meter aan. Wanneer we onze duikbuddy’s weer tegenkomen, wijst de gids ons op een ‘Weedy’ – de Australische nickname van de weedy seadragon. We zijn diep onder de indruk van dit prachtige draakje, dat tevens het model is voor vele foto’s. Eén ding weten we zeker: hier gaan we nog een keer duiken.

Duiken bij Portsea

Onder de pier

Waar zijn ze?

Anderen lezen ook:  Slapen murenen wel? Zes interessante facts  

We spenderen enkele heerlijke vakantiedagen boven water, zodat ik mijn camera beter kan leren kennen. Uiteindelijk duiken we vijf dagen, met een of twee duiken per dag. Al onze onderwateravonturen spelen zich af op het Mornington Peninsula en onder de Rye pier, waar we de schitterende Pot Belly zeepaardjes, vele slakjes en de pygmee squid spotten. Portsea is echt The home of the seadragon. Dat wordt wel bewezen tijdens onze vierde duik. Er is weinig wind, geen stroming en weinig hengelaars: ideale duikomstandigheden dus. Eerst nemen we onder het genot van een heerlijke cappuccino het duikplan door, daarna kunnen we bij het duikcentrum onze tanks en lood ophalen. We hebben afgesproken dat we onder de pier naar de Weedy’s gaan zoeken om een paar mooie plaatjes te schieten.

Ik hoop dat het oefenen met de nieuwe camera geholpen heeft. Na ruim 30 minuten, waarin we van alles zien, van gladde pijlstaartroggen tot roze en blauwe zeesterren, slakken en ontelbare vissen, lijkt het erop dat de zoektocht naar de zeedraakjes hopeloos gaat mislukken. Maar Eleine – zoals een goede buddy betaamt – vindt er tenslotte toch één. En twee, drie… een hele hoop! Geschikte fotomodellen zijn het niet: ze zijn misschien niet erg snel, maar wel uiterst beweeglijk. Uiteindelijk krijg ik er toch drie redelijk tot goed voor de lens en zelfs nog één met eitjes! Het eerste wat opvalt aan deze dieren, zijn de overeenkomsten met het zeepaardje en onze eigen vertrouwde zeenaald. Vooral de bekjes lijken wel hetzelfde. Dat is dan ook meteen het enige, want de kleurenpracht van de zeedraakjes is onbeschrijfelijk.

Anderen lezen ook:  Oceama trigger: maar liefst 12.000 lumen

Een foto is mooi, maar als je deze dieren in het echt ziet, zie je hun kleur met iedere straal zonlicht veranderen. Wij vinden ze adembenemend (en dat is tijdens duiken best wel lastig). Ondertussen begint de deining behoorlijk aan te trekken en worden we onder de pier tussen de palen heen en weer geduwd, waardoor fotograferen steeds lastiger is. Daarop besluiten we om onder de pier vandaan te gaan en op het zand nog wat verder te zoeken. En ook daar, op het zand, is nog een zeedraakje die wel in is voor een kiekje. Na bijna een uur duiken, met een vracht aan foto’s, zwemmen we rustig richting het platform. Als kers op de taart krijgen we daar nog bezoek van een erg nieuwsgierige witgevlekte doornrog die ook wel op de foto wil. Vooruit dan maar, jij je zin.

Vracht aan foto’s

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 850 R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

 

Lees ook Mijn duikavontuur Christmas Island