Wereldberoemd: het zoetwaterkwallenmeer van Palau. Bezocht: het tot dan toe voor mij onbekende zoetkwallenmeer van Kakaban, voor de oostkust van Borneo/Kalimantan. Maar er schijnt op de atol nóg een plek te zijn waar je tussen deze neteldieren kunt snorkelen. Een verborgen plekje, waar enkel ons duikresort het bestaan van weet.

 

Tekst en foto’s: Berthold Raadsen

 

Pas op de modder

Het Maratua atol is een klein paradijs op zich volgens onze touroperator Dive&Travel. Het Nabucco Island Resort moet geweldig zijn en je kunt er schitterende duiken maken. Veel drift- en rifhaakduiken bij Big Fish Country en snorkelen met (gegarandeerd) manta’s. En dan ook nog snorkelen in het zoetwaterkwallenmeer van Kakaban. Die combinatie doet het hem.

Overal kwallen

de oase

En dat blijkt geheel juist. Maratua is een hoefijzervormig eiland met aan de ‘open’ kant een rond rif, dat bij laagwater net onder de wateroppervlakte ligt. Net aan de binnenkant van de ‘opening’ binnen het atol, ligt de duikbasis van Extra Divers. Bij laagwater wordt het resorteilandje omgeven door zandplaten, goed voor wandelingen naar een in de buurt liggend ander eilandje. De kleurschakeringen van het water, veroorzaakt door zon, wind en het getijde zijn vaak om stil van te worden. Behalve de gasten van het resort en de crew leven er slechts varanen en kokosnootkrabben op het eiland.

 

Nog een kwallenmeer

Na het bezoek aan het Kakaban kwallenmeer vertelt de crew ons dat Maratua een eigen klein zoetwaterkwallenmeer heeft. Veel mooier, veel rijker in flora en fauna en veel idyllischer dan dat van Kakaban. Het is slechts tien minuten varen vanaf het resort. Maar dan is het een half uur ploeteren door een mangrovebos naar de vaste wal. Het mangrovewoud is ondoordringbaar, behalve op een redelijk vrijgehouden ‘pad’ tussen palen. Op de lage wortels van de mangrovebomen stappen en vooral niet ernaast… Anders zak je een halve meter weg in de zuigende modder. Via een klein zandstrandje komen we aan land. Daar is het de jungle die op ons wacht. Er is een smal pad, het bewijs dat het meer vaker bezocht wordt, maar vrijwel zeker alleen door bezoekers van het resort. We lopen vijftien minuten door de dichte jungle, een bergkammetje over en dan… schittert het kwallenmeer tussen de bomen door. Wat een verschil met het andere meer dat groots en wijds was. Hier op Maratua hangt de jungle over de oever boven het water. Het water is er minder dan een halve meter diep. Gelukkig is het snorkelen ieder voor zich, dat maakt het leven van de fotograaf in mij een stuk makkelijker. Het zicht is niet zo mooi als in het Kakabanmeer. De natuur onder water echter oneindig veel mooier. Dat alles geholpen door het zonlicht dat door het bladerdak heen schijnt. De jungleschaduw langs de kant, net onder water, verbergt een wonderlijke flora en fauna. Prachtig groen gekleurde waterplanten; sponzen in vele kleurschakeringen waaronder blauw, roze, groen, bruin, rood en geel; blauwe zeesterren, slangsterren; pelagische visjes en grondels. Dat alleen al is prachtig. Langs de kant zweven vooral de upside down jellyfish met een platte hoed. Zonnend met de tentakels naar boven op de groene waterplanten of vrij ondersteboven zwemmend langs de ondiepe kant. Het iets diffuse water laat de dieren beter tot hun recht komen.

Wachtende vijand

Blauwe zeester

En wat zijn het er veel! Ze hebben hun stekende netelcellen door gebrek aan vijanden verloren. In het ‘open’ gedeelte drijven meer zwevende kwallen met bolle hoed. Ook zij zoeken de zon op. Dit doen ze om zonlicht op te vangen voor de groei van algen waarmee zij in symbiose leven. Ik maak een hoekduik om ze tegen het daglicht te fotograferen. Dat werkt alleen niet, want de oppervlakte is door de hoekduik in beroering geraakt en dat stoort. Dus, het lichaam verticaal in het water, uitademen en op vrijwel lege longen verticaal naar beneden zakken en foto’s maken. Hebben deze kwallen dan echt geen vijanden? Toch wel, de in het meer levende zoetwaterpoliepen vinden hen best een lekker hapje. Wat een prachtige ervaring; ruim een uur snorkelen en genieten, ergens in de jungle. In een lang geleden uit zee ontstaan zoutwatermeer, dat door vele jaren van afsluiting getransformeerd is in een zoetwaterparadijs. Een paradijs met door de tijd aangepaste flora en fauna. De ploetertocht is de moeite meer dan waard.

Helemaal ondersteboven

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Anderen lezen ook:  Noordzee clean-up duik van de SS Ara

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 850 R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

Lees ook Mijn duikavontuur: Home of the seadragon