Ik hou enorm veel van dolfijnen. Uit principe ga ik niet naar een dolfinarium. Toen ik las dat dolfijnen bij Dolphin Reef alle vrijheid hebben en we ons onderzoek naar het rif hadden gedaan, sprak hun missie mij erg aan. Ik besloot een kijkje te gaan nemen en erover te schrijven.

Tekst: Myrthe Hendriks

Dolphin Reef aan de kust van de Rode Zee in Eilat (Israël) werd in 1990 geopend. Het idee om een bassin te openen in de open zee kwam voort uit dat ze de dolfijnen in een natuurlijke omgeving wilden laten wonen en een natuurlijke band wilden opbouwen met deze dieren. Ze wilden geen zwembad taferelen en kunstjes door de dieren te lokken en belonen met voer, zoals elders in de wereld in die tijd werd gedaan.
Dolfijnen zijn erg nieuwsgierig en ze komen dan ook uiteindelijk naar verzorgers toe. Er ontstond een band en werden er zelfs babydolfijnen geboren. Helaas werd het erg druk in het bassin met veel dominantie onder de dieren en daardoor werden ze ongelukkig. Hierdoor stierf er zelfs een dolfijn.

Netten kapot geknipt
De managers en verzorgers vonden dat ze iets moesten doen. De dolfijnen kregen hun volledige vrijheid terug. Ze besloten de netten kapot te knippen. Tot grote verbazing van iedereen bleven de dieren terugkeren naar het bassin, generatie na generatie. Het is hun thuis.
Dolphin Reef wordt gebruikt voor meerdere doeleinden. Zo kun je de dolfijnen observeren, ermee snorkelen en duiken. Ze geven therapiesessies voor kinderen en volwassenen met beperkingen en organiseren workshops en cursussen. Nog steeds is het de keuze van de dolfijnen of ze contact willen hebben met de mensen of niet en dus moet je geluk hebben om ze te zien gedurende de aangeboden activiteiten.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Rogue: Ontwerp je eigen trimvest

Geen onderwatercamera mee

De duik heb ik van te voren geboekt. Direct blijkt dat Dolphin Reef erg streng is om de dolfijnen en koraalriffen te beschermen. Je mag bijvoorbeeld geen onderwatercamera meenemen. Zo ligt de focus volledig op de duik en niet op het achterna jagen van dolfijnen. Ter plaatse huurde ik een volledige duikuitrusting, inclusief een privé fotograaf.
Zodra je binnen komt volg je een pad dat je naar winkeltjes en het strand brengt. Daar is tevens een restaurant en het duikcentrum. Ik check in en heb nog wat tijd over om even rond te lopen. Er zijn drijvende steigers op het water, van waar af ik direct al een paar dolfijnen zie! Ze komen nieuwsgierig naar de steigers en soms even naar de verzorgers. De band die er is tussen mens en dier is prachtig om te zien. Toch vinden ze niet zoveel aan de bezoekers die met de handen en voeten in het water wiebelen en blijven op een afstandje.
Zwemmen in het bassin zonder gids is streng verboden. Kleine groepjes duikers en snorkelaars gaan het water in. Soms schiet een dolfijntje langs en bekijkt de snorkelaars nieuwsgierig. Leuk hoor! Aanraken mag absoluut niet. Hier zijn ze er erg streng in, en terecht.

Off we go!

Ik maak me gereed voor de duik. Duikgids Gilad bespreekt heel duidelijk alle regels en procedures en hoe ik me moet gedragen ten opzichte van de dolfijnen. Met de fotograaf Sassy bespreek ik de video en foto’s. Off we go! Ik voel me net een klein kind in een ballenbak, ik heb er enorm veel zin in! Ik kan niet wachten om de dolfijnen te ontmoeten!
Eenmaal in het water komt de eerste al naar me toe. Ze bekijkt me even en zwemt weer weg. ‘Kom terug!’, denk ik. We starten onze duik. Het rif loopt langzaam af naar de diepte. Er zijn verschillende prachtige koraalformaties, wat veel vis! Rustig zwemmen we naar het net. De onderkant is volledig open. Regelmatig komt een dolfijnen kijken, ze zwemmen inderdaad naar de open zee!

Anderen lezen ook:  Doe mee met #suuntofotostory

Ik krijg er geen genoeg van

De netten zijn prachtig begroeid met zachte koralen en het is een onwijs mooi spel van kleuren en vis. We duiken een tijdje buiten het bassin en vervolgen onze weg terug. Er ligt ook een wrakje en er is een pyramide gebouwd. Deze is mooi begroeid met koraal. De dolfijnen komen regelmatig langs, zo dichtbij! Over ons heen, langs ons of van achteren. Ze zijn zo snel! Zo prachtig om te zien, ik krijg er geen genoeg van!

Er is veel te zien onder water, afwisselend koraalriffen en zeegras waar van alles te ontdekken is. En dan natuurlijk de dolfijnen, ze maken het hele plaatje compleet. Ze laten zich graag aan ons zien en spelen met elkaar. Helaas komt aan alles een eind, zo ook deze duik. Ik heb genoten en enorm veel plezier gehad!
De professionele staff heeft me goed begeleid en rekening gehouden met mijn wensen en verwachtingen. Na de duik heb ik de middag op het terrein doorgebracht, aan het strand gelegen en natuurlijk op de steigers naar de dolfijntjes gekeken. Het was onvergetelijk.

Info: www.dolphinreef.co.il

Bekijk ook: Sepiatime in Gran Canaria