Duikteam de Kaaiman en Wageningen Universiteit nodigen je uit op zondag 9 juni voor de ‘Duiken met een Doel’ dag bij Duikstek de Berendonck. Deze dag staat in het teken van de duiksport en het onderzoek dat het duikteam samen met de Wageningen Universiteit uitvoert om de waterhelderheid in de plas te verbeteren.

Waarom onderzoek naar waterhelderheid?

In de duikplas van de Berendonck ligt een uniek item: het onderwaterhuis. Deze waterdichte zeecontainer, ookwel ‘aquavilla’ genoemd, met luchtslang naar de waterkant, biedt duikers de mogelijkheid om te ademen zonder hun uitrusting, te praten, een escaperoom te spelen of te eten en te drinken. Het slechte zicht in de plas maakt het minder veilig voor duikers in opleiding om naar het onderwaterhuis toe te gaan en vermindert het duikplezier enorm. Bovendien is een betere waterkwaliteit in de Berendonck gunstig voor vissers, recreanten, en de lokale flora en fauna.

Project ‘Berendonck Opgehelderd’

Duikteam de Kaaiman heeft de hulp ingeschakeld van de Wageningen Universiteit om te onderzoeken wat de oorzaken zijn van de slechte waterkwaliteit en welke oplossingen er zijn om de helderheid te verbeteren. Het project heeft de naam ‘Berendonck Opgehelderd’ gekregen en er zijn meer belanghebbende partijen aangesloten, zoals de Nederlandse Onderwatersportbond, Leisurelands, Burggolf, HSV de Sportvisser en de Hengelsportfederatie.

Duiken met een doel

Tijdens de ‘Duiken met een doel’ dag gaan duikparen observatieduiken doen om de waterkwaliteit in kaart te brengen en het effect te bestuderen van testopstellingen in het water. Deze opstellingen zijn bedoeld om de mosselgroei te bevorderen, de hoeveelheid Rode Rivierkreeften te bepalen en het effect van opwerveling van bodemdeeltjes op de troebelheid te onderzoeken. Verder zal een onderwaterdrone 3D beelden maken van de bodemstructuur. Alle resultaten worden teruggekoppeld aan Wageningse studenten. Daarnaast zal Dr. Miquel Lurling van de Wageningen Universiteit aanwezig zijn om meer te vertellen over de achtergrond van het onderzoek. Ook zal het BNNVARA-programma ‘Vroege Vogels’ radioverslag doen over het evenement en zal de Nederlandse Onderwatersport Bond aanwezig zijn voor een rapportage van de dag.

Anderen lezen ook:  Klaren lukt niet… Don’t worry, be happy

Voor iedereen toegankelijk

De ‘Duiken met een Doel’ dag is voor iedereen toegankelijk en begint om 11 uur op recreatiegebied De Berendonck (weg door de Berendonck 57, 6603 LN Wijchen). Als je komt duiken nodigen we je uit er om 10 uur te zijn, meld je dan graag vooraf aan via wuronderzoek@kaaiman.nl

Kan je niet op 9 juni, of wil je zelf een keer het onderwaterhuis bezoeken?

Ook als je niet op 9 juni kunt komen, kun je je steentje bijdragen aan het onderzoek. Duik zelf in de Berendonck, bezoek het onderwaterhuis en registreer je flora- en faunawaarnemingen op https://waarneming.nl/. Op afspraak zijn duikers van harte welkom om in de duikplas te komen duiken en het onderwaterhuis te bezoeken. Een afspraak kan gemaakt worden door te mailen naar owh@kaaiman.nl.

Samen voor een helderder Berendonck!

Links:
Wetenschapswinkel
Dr. Ir. M. Lurling
Lake Berendonck clarified
Onderwaterhuis Aquavilla
Duikers in de mist 2004 

Bron Foto’s: Roland Hendriks, (48) Diving Roland – YouTube