Malta staat over de hele wereld bekend als een perfecte duikbestemming, maar geen enkele duikstek op het eiland komt in de buurt van de Um El Faroud. Deze 10.000 ton, 115-meter-lange Libische tanker ligt vlak voor de zuidwest kust en is al snel een duikparadijs geworden. 

Tekst: Demi Johnson

De Um El Faroud is in 1969 gebouwd en werd terwijl ze afgemeerd lag in Malta in de nacht van 3 februari getroffen door een enorme gasexplosie. Tragisch genoeg hebben 9 werkers daarbij hun leven verloren en gedenkplaten die daaraan herinneren kunnen op de brug gezien worden. De Faroud bleef gedurende 3 jaar afgemeerd liggen, totdat er in 1998 besloten werd dat ze afgezonken en gebruikt zou worden als duikstek. Ze ligt nu rechtop zo’n 200 meter uit de kust. In de winter van 2005 heeft een storm een gat in het midden van het wrak geslagen, maar verder is ze nog in een geweldige conditie.

Briefing Um El Faroud

Veel van de duiken op Malta zijn kustduiken en de Um El Faroud vormt daar geen uitzondering op. Je begint je duik in een smalle vaargeul die gebruikt wordt om toeristen van en naar de Blue Grotto daar in de buurt te brengen. Mensen die de duikstek niet  kennen zouden een lokaal duikcentrum moeten inschakelen daar er voor het navigeren naar het wrak enige kennis nodig is. Je moet de vaargeul oversteken en daarbij een paar minuten het rif aan je rechterhand houden. Daarna sla je af en zwem je recht het blauwe in.

Anderen lezen ook:  Ultrawarmth Base Layer lijn van Bare

Blijf op ongeveer 5 – 10 meter tijdens het zwemmen naar buiten om lucht en bodemtijd te besparen tijdens de 8 – 10minuten durende zwemtocht. Uiteindelijke zie je een enorme, veelzeggende  schaduw voor je opdoemen. De enorme afmeting van het wrak zal het eerste zijn dat je opvalt als je aan de afdaling naar de achtersteven begint. Nu is het tijd om de schroef te bekijken die op 32 meter ligt. Van daaruit kun je langzaam naar het dek opstijgen om je bodemtijd zo lang mogelijk maken.

Veiligheidscheck

Deze duik vergt een relatief goede fitness. De wandeling naar het ingangspunt alleen al, in een wetsuit en met een stalen duikfles met je mee dragend is een hele toer en er moeten steile trappen overwonnen worden. Dan moet je ook nog eens denken aan de zwemtocht naar het wrak. En een ander gevaar is de scheepvaart. Het begin-en eindpunt ligt in de vaargeul en het is belangrijk deze vaargeul niet over te steken op een diepte minder dan 5 meter, wat inhoudt dat je over een goede trimvaardigheid moet beschikken.

Controleer, zoals voor iedere diepe duik geldt, je nultijd regelmatig en als je twee duiken op het wrak maakt, zorg dan voor een lange oppervlakte-intervaltijd. Drink veel water daar de temperatuur heel hoog kan zijn. Denk aan het  terugzwemmen van het wrak en zorg ervoor dat je voldoende lucht hebt voor je  terugtocht en je veiligheidstop. Net als bij alle wrakken is er ook hier het gevaar van vast te komen zitten of opgesloten te worden, dus probeer het wrak niet in te gaan tenzij je daar een goede opleiding voor gehad hebt.

Anderen lezen ook:  Grappig: pijlinktvis danst met eigen schaduw

Last but not least, het is het altijd waard om te controleren of er een zuurstofset aanwezig is. De dichtstbijzijnde hyberbare kamer is in het Mater Dei ziekenhuis in de buurt van Valletta en je kunt in een noodgeval of als je een specialistisch probleem hebt DAN bellen (die trouwens een op Malta gevestigde organisatie is).

Fotografie advies

De Um El Faroud trekt amateur en professionele fotografen van over de gehele wereld aan. De glasheldere wateren van Malta bieden een geweldige gelegenheid voor fotografen met zicht  dat regelmatig meer dan 30 meter is. Vanwege de enorme afmeting van het wrak is een groothoeklens hier handig. En zoals altijd tijdens het nemen van foto’s moet je je hoofd erbij houden en je manometer en nultijd  regelmatig controleren.

Er is ontzettend veel leven rondom het wrak en in de zomer kunnen er vaak scholen barracuda’s gezien worden die rondom de bovenkant van het wrak samenscholen. Kijk in kleine gaatjes en pijpjes naar murenes die zich daar proberen te verbergen en vergeet niet te zoeken naar naaktslakken die aan de fauna die op het wrak groeit, hangen. Papegaaivissen zijn er bijna altijd en er kunnen vaak overal in het rond enorme scholen vissen gezien worden.

Locatie: Wied iz-Zurrieq, Malta Type duik: Wrak Niveau: Advanced/ Ervaren, wrakduikspecialist Maximum diepte: 34 meter

Bron: DAN AlertDiver

Bekijk ook: Bekendste duiksite van Indonesië Liberty wreck in Bali