Een internationaal duikteam, bestaande uit 15 ervaren vrijwilligers uit Nederland en België, heeft afgelopen week voor de kust van Zuid-Holland, Zeeland en België op verschillende scheepswrakken 5500 kilo afval, plastics, verspeelde visnetten, vislood en andere rommel verwijderd. Vandaag brengt zij dit afval aan land. Dit jaar trof zij meer warrelnetten aan en andere diersoorten dan bij eerdere expedities in noordelijker wateren.

Scheepswrakken

Het team maakte 8 duiken in Nederland en 10 in België vanaf de MS Tender. De duikers doken in vaak helder water met meer dan 10 meter doorzicht op dieptes van 20 tot 40 meter. De wrakken van oude stoom-zeil-schepen, onderzeeërs, vrachtschepen en een viskotter uit Goedereede waren prachtig begroeid met daaromheen veel steenbolken en horsmakrelen.

scheepswrakken

Op de Belgische wrakken werden veel warrelnetten aangetroffen: meer dan bij eerdere expedities in noordelijker wateren. Ook werden grote scholen zeebaars aangetroffen. Deze vissen zijn geen vaste bewoner van een wrak maar migreren van en naar hun zuidelijke paaiplaatsen.

Scheepswrakken biologische hotspots

Scheepswrakken zijn biologische hotspots. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Het afval op de zeebodem verzamelt zich bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vast zit of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren.

scheepswrakken

Expeditie

Een belangrijke doelstelling van de expeditie was het verwijderen van zoveel mogelijk rommel. Ook bevrijdden de duikers tientallen levende dieren die in deze netten, lijnen en vishaken vastzaten. Verder is bekend dat het afval in zee afbreekt tot microplastics wat door allerlei organismen wordt opgenomen en zo ook in onze voedselketen terecht komt.

Anderen lezen ook:  Zeegras verzamelt bijna 900 miljoen stukjes plastic per jaar

scheepswrakken

Spinkrabben

Een tweede doelstelling van de expeditie was het monitoren van de biodiversiteit van scheepswrakken. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers vissen, krabben, anemonen en andere soorten gemonitord. Opvallend in dit gebied was de grote hoeveelheid spinkrabben, een soort die in tien jaar geleden vanuit het zuiden van België in opmars kwam, maar in Nederland tot nu toe sporadisch bij wrakken is waargenomen. De aansprekende gehoornde slijmvis met een prachtig rood kroontje op z’n kop liet zich ook op ieder wrak zien.

Het duikteam is al jaren bezig met dit project, bekijk de unieke beelden van deze expeditie:

https://youtu.be/K3kCoFVMS5k

Foto’s: Copyright SDDNS – Joost van Uffelen.

Ook interessant voor jou:

Clean up in de Noordzee leidt tot entering door zwaarbewapende politie-eenheid

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire