Een Head Up Display oftewel HUD ken ik alleen vanuit het vliegtuig en de auto-industrie. Belangrijke informatie wordt daar op de ruit voor de piloot en bestuurder geprojecteerd. Scubapro heeft hun nieuwe duikcomputer voorzien van deze gave technologie. Vooruitstrevend dus.

De gloednieuwe Scubapro Galileo HUD inclusief masker is net bezorgd. Ik begin natuurlijk meteen uit te vogelen hoe de computer op het masker geplaatst moet worden. Binnen een paar minuten heb ik het door. In het midden van het masker zit een clip die op vele maskers van Scubapro gemonteerd kan worden. Op de HUD zit een montageschroef waarmee je hem op het masker plaatst. Met speciale houders kun je ook precies de computer zo uitlijnen dat deze perfect voor je oog zit. Even testen hoe dit is. Het gewicht van de Galileo HUD valt mij heel erg mee en voelt helemaal niet zwaar aan. Wel een nadeel is dat je de computer enkel op maskers met dubbele glazen kunt monteren.

De Galileo HUD is te gebruiken in meerdere duikmodi: scuba (lucht en nitrox), gauge, apnea en CCR. Ik heb de neiging om meteen mijn duikspullen te pakken en er een duik mee te maken, maar ik besluit toch eerst even de handleiding te downloaden. Want wat kan de computer eigenlijk allemaal? De HUD werkt met een intuïtieve draai- en drukknop in één waarmee je de functies met een enkele hand bedient. Met een druk op de knop selecteer je het menu en door diezelfde knop lang ingedrukt te houden, ga je een stap terug. Simpel. Na enkele testen en de juiste instellingen gedaan te hebben, is het tijd om de computer nat te maken.

Anderen lezen ook:  Made in Holland: Procean droogpakken

Even wennen

Ik spreek met mijn buddy af aan de waterkant en we zetten onze duikspullen in elkaar. Uiteraard laat ik de Galileo HUD zien en het duurt zeker 10 minuten langer voordat we in het water liggen… Mijn buddy wil uiteraard ook het masker op zijn hoofd zetten en zelf ervaren hoe het beeld is. Gelukkig duik ik deze dag maar met één buddy. We duiken onder en het voelt niet anders dan normaal. De HUD is licht van gewicht en zo gemaakt dat deze onder water een neutraal drijfvermogen heeft. Hij zit stevig op mijn masker gemonteerd en zelfs met dikkere handschoenen is hij goed te bedienen.

HUD

Tijdens het fotograferen kan ik alle informatie aflezen voor mijn ogen.

Het is wel even wennen dat een deel van je gezichtsveld opgevuld wordt door je computer. Je zou zeggen dat je hierdoor minder zicht hebt, maar gelukkig valt dit erg mee. Het lijkt alsof het ‘beeldscherm’ op een meter afstand hangt. De engineers van Scubapro hebben dit heel slim in elkaar gezet en door deze techniek hoeven de ogen zich niet continu te focussen naar een korte afstand. Als je een moment een vrij blikveld wilt hebben, klap je hem weg naar boven. Het scherm is voorzien van een full color OLED-display en hierdoor zeer goed af te lezen. Op het hoofdscherm staat vermeld: huidige diepte, maximale diepte, kompaskoers, batterijspanning, duiktijd, niet-decompressietijd en als je een zender gemonteerd hebt, de flesdruk en de resterende bodemtijd.

Zoals gezegd staat de kompaskoers continu in beeld. Het is ook mogelijk om tijdens het duiken de navigatiemodus in te gaan. De Galileo HUD heeft de mogelijkheid om specifieke kompaskoersen op te slaan en deze ook nog eens te benoemen. Je kan dan onder water wisselen tussen deze koersen en van waypoint naar waypoint navigeren. Een functie die ik nog niet eerder in een duikcomputer heb gezien, is een GPS-functie. Deze werkt natuurlijk helaas niet onder water, maar je kan wel een positie markeren of eenvoudig aan de oppervlakte een wrak of rif vinden aan de hand van coördinaten.

HUD

Het uitlezen van de Galileo HUD is uiteraard via de duikcomputer zelf mogelijk.

De HUD: Handig voor fotografen

Tijdens onze duik ervaar ik al snel een van de grote voordelen van deze computer. Ik heb mijn handen vrij en tijdens het fotograferen kan ik alle informatie aflezen voor mijn ogen. Omdat ik mijn linkeroog en een groot deel van mijn rechteroog vrij heb, stoor ik me nergens aan tijdens het fotograferen. Ik denk dat dat ook zeker voor fotografen een voordeel is: ik zie maar al te vaak dat fotografen geheel gefocust zijn op hun camera en daardoor hun diepte en luchtvoorraad niet voldoende controleren met alle gevolgen van dien. De Galileo HUD zal hier echt een nuttige en veilige bijdrage aan leveren. Na de duik stappen we uit het water en ik ben normaal altijd gewend om mijn masker in mijn vinnen te stoppen. Dit gaat nu niet lukken. Toch nog een klein nadeeltje aan deze computer…

Omdat ik mijn linkeroog en een groot deel van mijn rechteroog vrij heb, stoor ik me nergens aan tijdens het fotograferen.

Het uitlezen van de Galileo HUD is uiteraard via de duikcomputer zelf mogelijk, maar het kleine scherm maakt het wel iets lastiger om het allemaal goed te zien. Veel makkelijker is het om hem via de meegeleverde kabel of bluetooth te verbinden met je laptop, tablet of smartphone. Scubapro heeft een heel mooi digitaal duiklogboek in de vorm van het programma LogTRAK waar je al je duiken kunt aflezen. Ik kan me zeer goed voorstellen dat niet iedereen op een dergelijke vernieuwing van een duikcomputer zit te wachten en het liever bij het polsmodel of console houdt. Maar ik vind de Galileo HUD zeker een verrijking van de duikcomputers die op de markt zijn. De unieke eigenschap van ‘handsfree’ alle informatie te allen tijde in beeld zien, is wel heel erg fijn.

Anderen lezen ook:  Het verzorgen van je droogpak

HUD

Test hem zelf!

Ben je enthousiast geworden over de Galileo HUD, maar weet je niet zeker of het iets voor je is? Ga dan naar de Scubapro try before you buy experience. Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober kun je zelf de Scubapro Galileo HUD testen bij de Transfo Duiktank in België. Zie alle info op www.scubapro.com. Als deze dagen je niet goed uitkomen, meld je dan bij jouw Scubapro- dealer. Op afspraak kun je een testduik maken met de Galileo HUD. Koop je na het testen binnen een maand de duikcomputer, dan krijg je er een gratis Scubapro masker naar keus bij!

Scubapro Galileo HUD

Full color micro OLED-scherm

Keus uit twee algoritmes

Vier duikmodi

3D digital kompas

Ingebouwde GPS

Lichtgewicht

27 uur duiktijd

Prijs: € 1275

Website: www.scubapro.com

Tekst: Daniel Versteeg Foto: Sebastiaan van Aken

Bekijk ook: Scubapro Hydros Pro: wat kilo‘s eraf