Het eerste systeem is aanstaande zaterdag operationeel! Is dit dan de redding van onze oceanen?

De mensheid heeft al meer dan 8 miljard ton plastic gefabriceerd en een groot deel daarvan is in de oceanen beland. Grote vraag is natuurlijk: hoe krijgen we dat daar weer weg? De Nederlander Boyan Slat denkt het antwoord te hebben en is vastberaden de oceanen in relatief korte tijd van plastic te ontdoen. En wel met behulp van een enorm drijvend systeem dat dienst doet als een soort kunstmatige kustlijn die plastic verzamelt en vasthoudt. Met het systeem zou het volgens Slat mogelijk moeten zijn om 50% van de plastic soep – een enorme verzameling plastic in de Stille Oceaan – binnen vijf jaar op te ruimen.

We gaan beginnen!
Slat introduceerde het idee jaren geleden en lang bleef het bij papieren plannen. Maar daar komt nu eindelijk verandering in. Op dit moment legt de organisatie van Slat – Ocean Clean Up genoemd – de laatste hand aan de allereerste drijvende kustlijn. Het 600 meter lange systeem moet nog dit jaar richting de plastic soep worden getrokken om daar te beginnen met zijn grote schoonmaakactie.

Lowering System 001 in the water

[36 days to launch] The crew has started lowering the system into the lagoon. This operation will progress in sync with the skirt assembly. Once completed, we will proceed with the installation of stabilizers and electronics.Follow the road to the cleanup: https://www.theoceancleanup.com/milestones/road-to-the-cleanup/

Geplaatst door The Ocean Cleanup op Vrijdag 3 augustus 2018

Hoe werkt het precies?
Het systeem bestaat kortgezegd uit twee onderdelen: een drijvende buis en een drie meter lang scherm dat aan die buis hangt. Het systeem wordt meegevoerd door de stromingen, wind en golven en beweegt dan ook sneller dan het plastic – dat enkel onder invloed van stromingen beweegt. Het idee is dan ook dat het in vrij korte tijd grote hoeveelheden plastic kan verzamelen. De drijvende buis voorkomt dat het plastic over het systeem stroomt, terwijl het scherm dat eronder hangt, voorkomt dat plastic onderlangs ontsnapt. Zeedieren kunnen ondertussen gewoon onder het scherm doorzwemmen. Zo af en toe zouden schepen het verzamelde plastic opvissen en naar de kust brengen, waar het gerecycled wordt.

Anderen lezen ook:  Ongeboren haaien verlaten soms hun baarmoeder om een broertje op te eten

Uiteindelijk hoopt Slat zeker zestig van deze systemen te bouwen. Zo ontstaat een vloot die – op papier – elke vijf jaar 50% van de nog altijd groeiende plastic soep in de Stille Oceaan opruimt.

Het klinkt als een fantastisch plan. Maar zal het zich ook daadwerkelijk zo gaan ontvouwen? Dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden. In het verleden is er wel enige kritiek geweest op het ambitieuze plan van Slat. Want is het systeem werkelijk veilig voor zeedieren? Ook kun je je afvragen in hoeverre het systeem het verschil maakt door enkel de bovenste drie meter van de waterkolom schoon te vegen. Ondanks de kritiek en scepsis vliegt de Ocean Clean Up er met volle overtuiging in en zijn – in een poging onze oceanen van het vernietigende plastic te ontdoen – kosten, noch moeite gespaard. En dat dwingt – ongeacht hoe het avontuur van Slat zich verder gaat ontvouwen – hoe dan ook respect af.

Bron: Scientias

Bekijk ook: Plastics aangetroffen in het diepste deel van de oceaan